Μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη των αμέτρητων εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια, αλλά και για τα εκατομμύρια των πληγέντων, εν μέσω σφοδρού χιονιά...
IHA |
Ηρωική η προσπάθεια των διασωστών, σε δεκάδες πόλεις (φωτ. Αδανα) |
Σε μια περιοχή με δεκάδες πόλεις, όπου κατοικούν πάνω 13 εκατομμύρια άνθρωποι, η καταστροφή μεγεθύνθηκε από την απουσία των αναγκαίων αντισεισμικών προδιαγραφών στα κτίρια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την καταστροφή κομβικών δημόσιων κτιρίων και υποδομών, όπως νοσοκομείων, αεροδρομίων κ.ά., που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αναγκαία παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 4.17 π.μ. τοπική ώρα (3.17 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την περιοχή Παζάρτσικ, στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Καχραμανμάρας, 60 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με τη Συρία.
Λίγες μόνο ώρες μετά, στη 1.26 μ.μ., σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, μόλις 67 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καχραμανμάρας, επίσης με πολύ μικρό εστιακό βάθος (μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ η πρωινή είχε 7 χλμ.).
Copyright 2023 The Associated |
Αποψη της καταστροφής στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ |
Σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις προέβλεπαν πως ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες...
Στην Τουρκία, άγνωστος έμενε ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε τόνους από συντρίμμια, ολόκληρες πόλεις και γειτονιές έχουν γεμίσει γκρεμισμένα κτίρια. Αδανα, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Καχραμανμάρας, Γκαζιάντεπ, Σανλιούρφα, Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάνιγε, Χατάι, Κιλίς, Αντιόχεια έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.
Το γεγονός ότι ο πρώτος σεισμός έγινε ενώ ο κόσμος κοιμόταν γεννά ανησυχία για εκτόξευση των θυμάτων, ενώ τραγική είναι η κατάσταση για τα εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων: Τραυματίες και άστεγοι βρέθηκαν από χτες τα ξημερώματα να περιμένουν βοήθεια φορώντας μόνο πιτζάμες εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης κι αυτό ενώ τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει μέχρι και 5 βαθμούς υπό το μηδέν.
Το ηρωικό έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύουν οι μεγάλες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ακόμα και αεροδρόμια. Λόγω ζημιών στους αεροδιαδρόμους τα αεροδρόμια σε Χατάι και Αδανα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Στο Ισκεντερούν το κτίριο του κεντρικού νοσοκομείου κατέρρευσε, ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν και στο λιμάνι της πόλης.
AP |
Ισοπεδωμένα κτίρια στην Αντιγιαμάν |
Τεράστιες ζημιές υπέστησαν μια σειρά πολιτιστικά μνημεία, όπως το κάστρο του Γκαζιαντέπ, ηλικίας 2.200 ετών.
Συνολικά, μετά την πρώτη δόνηση καταγράφτηκαν πάνω από 100 μετασεισμοί. Οι δονήσεις από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ έγιναν αισθητές από την Αρμενία και τη Γεωργία μέχρι τον Λίβανο και την Κύπρο. Καταγράφηκε από σεισμογράφους μέχρι και τη Γροιλανδία, ενώ στην Ιταλία, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση για τσουνάμι.
Οι επιστήμονες συνδέουν την ισχύ των δονήσεων και την πολύωρη σεισμική δραστηριότητα με το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, ένα μόνο από όσα συγκαταλέγουν τη χώρα στις πιο σεισμογενείς του πλανήτη. Παρά τη γνωστή σεισμικότητα της Τουρκίας ωστόσο, παρά τις τεράστιες προόδους της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις δυνατότητες για κτίρια και υποδομές με υψηλές αντισεισμικές προδιαγραφές, ο λαός αφέθηκε για ακόμα μια φορά αθωράκιστος.
Copyright 2023 The Associated |
Οι σεισμοί ξύπνησαν μνήμες από την καταστροφή του 1939 (με τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ του Ερτζιντζάν που άφησε πίσω του πάνω από 32.000 νεκρούς), αλλά και του 1999 (όταν δόνηση 7,4 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή του Μαρμαρά αφήνοντας πίσω του 17.000 νεκρούς).
Μεταξύ άλλων, υλικές ζημιές επηρέασαν και τη λειτουργία μιας σειράς αγωγών Ενέργειας. Οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι για λόγους ασφαλείας αναστέλλουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας. Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού «BOTAS» ανέφερε πως η ροή αερίου σταμάτησε στις επαρχίες Χατάι, Καχραμανμάρας και Γκαζιάντεπ, λόγω βλάβης σε γραμμή μεταφοράς αερίου.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας «Rosatom», που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Ακουγιού (στα νοτιοανατολικά), Αναστάζια Ζοτέεβα, υποστήριξε ότι «οι ειδικοί μας δεν έχουν αναφέρει οποιεσδήποτε ζημιές σε κατασκευαστικές δομές, γερανούς και εξοπλισμό», προσθέτοντας ότι συνεχίζονται έλεγχοι.
Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν κήρυξε χτες επταήμερο πένθος σε όλη τη χώρα και είχε επικοινωνία με διάφορους διεθνείς ηγέτες. Οπως δήλωσε, εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνολικά 45 χώρες προσέφεραν βοήθεια.
Στο μεταξύ, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών και άλλων σχετικών βιομηχανιών (π.χ. τσιμέντου) στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσαν μεγάλη άνοδο...
Τραγικός ήταν ο απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και στη γειτονική Συρία.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 πολιτών και τον τραυματισμό πάνω από 3.000 άλλων σε Λαττάκεια, Ιντλίμπ, Χαλέπι, Χάμα και Ταρτούς. Ωστόσο, έντονοι ήταν οι φόβοι των αρχών για μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων τις επόμενες ώρες και μέρες.
Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις πόλεις Χαλέπι και Χάμα είχαν καταρρεύσει πολλές δεκάδες κτίρια.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές καταστροφές σε πολλές πόλεις, όπως στη Λαττάκεια, όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν. Στο Χαλέπι, μια πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω του πολέμου την τελευταία δεκαετία, κατέρρευσαν τουλάχιστον 46 κτίρια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 156 άνθρωποι.
Το διυλιστήριο της Μπανιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών. Πέρα από τις ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, δεν έλειψαν και εκείνες που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους.
Στο μεταξύ, πάνω στις πλάτες του πολύπαθου συριακού λαού συνεχίζονται και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και συγκρούσεις. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου αξιοποίησε την παρούσα συγκυρία για να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει υλική βοήθεια στη Συρία, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα «από διπλωματικούς διαύλους». Το Ισραήλ «έλαβε ένα αίτημα, προερχόμενο από διπλωματική πηγή, για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το ενέκρινα», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του. Αργότερα, πάντως, η συριακή κυβέρνηση διέψευσε ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ισραήλ.