Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φαντασία

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο τη συνεργασία με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, του Βορίδη, του Πλεύρη, του Γεωργιάδη και εσχάτως του Καρατζαφέρη». Τάδε έφη Αλ. Τσίπρας, από προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί η φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του. Θυμόμαστε όμως ότι «το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου» έχει ήδη συνεργαστεί με όλους όσους ανέφερε ο Τσίπρας στην ομιλία του: Το 2010 ψήφισε μαζί με το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ. το 1ο μνημόνιο. Το 2011 συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Το 2012 - 2015 συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και τη «Δημοκρατική Αριστερά». Απ' αυτό το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, που δεν χωράει στη ...φαντασία του Τσίπρα, ένα τμήμα πήγε στη ΝΔ, ένα άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα τμήμα έμεινε ασφαλώς στο ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, με όλους αυτούς που μετά βδελυγμίας απορρίπτει (Βορίδης, Αδωνις κ.λπ.) έχει ήδη ψηφίσει ένα βουνό νομοσχέδια όσο ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και μετά, επί κυβέρνησης ΝΔ. Ολες οι παραπάνω καραμπόλες αποδεικνύουν ότι τελικά πίσω από την «τοξική πόλωση» κρύβονται τα μεγάλα ΝΑΙ που μοιράζονται τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος. Το γεγονός εξάλλου ότι ο καθένας τους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίζεται να επιδιώκει τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν και τον ρόλο του ως ιδανικού μπαλαντέρ στα μετεκλογικά σενάρια για τη συγκρότηση της όποιας επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης...

Κουκέτες

Με τραμπουκισμούς, παρενοχλήσεις περαστικών και ψευτομαγκιές σε θαμώνες μαγαζιών «διασκέδασαν» οι Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου που κατέπλευσε την Παρασκευή στον Πειραιά, οι περισσότεροι τύφλα στο μεθύσι. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και όπως καταγράφηκε στο διαδίκτυο, πολύς κόσμος αντέδρασε δυναμικά και τους «έκοψε τον βήχα», στέλνοντας πολλούς απ' αυτούς μια ώρα αρχύτερα στην κουκέτα τους. Για να μην είμαστε όμως άδικοι, υπήρξαν και ορισμένοι που έκαναν επίδειξη της «φιλοξενίας» τους: Περιφέρονταν στον Πειραιά με αυτοκίνητα «στολισμένα» με την αμερικανική σημαία και αναζητούσαν πελάτες για τα νυχτομάγαζα, ξυπνώντας μνήμες Τρούμπας. Από τέτοια «ανάπτυξη» δεν έχουν ανάγκη ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι επαγγελματίες του Πειραιά. Να τη χαίρονται την «ασφάλεια» και την «ευημερία» από την «ελληνοαμερικανική συνεργασία» που τους τάζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Να ξεκουμπιστούν τώρα οι ΝΑΤΟικοί από όλα τα λιμάνια, τα στρατόπεδα, τα αεροδρόμια της χώρας, να κλείσουν οι ξένες βάσεις!

Στο DNA

Μόνο σαν αστειότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το «αφήγημα» της ΝΔ ότι η ακρίβεια στην Ενέργεια «είναι εισαγόμενη» ή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Διαβάζουμε από την ανάλυση ενός οικονομολόγου, ανώτερου συνεργάτη του ινστιτούτου «Bruegel», που δημοσιεύτηκε στον Τύπο: «Το 2021, έναν χρόνο πριν από τον πόλεμο, οι τιμές Ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά (...) Η ζήτηση σε πετρέλαιο αυξήθηκε, το ίδιο και οι τιμές (...) Για το φυσικό αέριο οι τιμές είχαν ήδη εκτοξευθεί το 2021, εν μέρει διότι η Ρωσία είχε αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες στην Ευρώπη από το καλοκαίρι του 2021, διότι υπήρχε ξηρασία, οπότε η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία μειώθηκε και χρησιμοποιήθηκε, έτσι, περισσότερο φυσικό αέριο, οπότε αυξήθηκε η τιμή (...)». Με λίγα λόγια, δεν άρχισαν όλα και τελείωσαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία - αν και επιδρά στην αύξηση των τιμών - αφού οι μηχανισμοί της ίδιας της αγοράς είχαν αρχίσει να απογειώνουν τις τιμές και πριν τον πόλεμο. Υπήρχαν άλλωστε όλα τα «εργαλεία» για κάτι τέτοιο, όπως οι νόμοι της «απελευθέρωσης» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό προσπαθούν να κρύψουν σήμερα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας την ενεργειακή φτώχεια είτε ως συνέπεια αποκλειστικά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είτε ως αποτέλεσμα μιας «λάθος διαχείρισης», ενώ βρίσκεται στο DNA της καπιταλιστικής αγοράς, που όλοι μαζί αποθεώνουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ