Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1826 Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος σπάει τον κλοιό του οθωμανικού και μεταφέρει πολύτιμα πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο και αναλαμβάνει πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

1904 Πεθαίνει ο συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης.

1932 Με αφορμή την ιαπωνική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μαντζουρία (βορειοανατολική Κίνα) ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Χ. Στίμσον διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Στίμσον»), σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν αναγνώριζαν οποιαδήποτε διεθνή μεταβολή συνόρων που πραγματοποιούνταν με χρήση βίας. Ουσιαστικά, αυτό για το οποίο ανησυχούσαν οι ΗΠΑ, ήταν τα συμφέροντα των ιδίων στην Κίνα, που απειλούνταν, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανεπαίσχυντη υποκρισία των ιμπεριαλιστών.

1943 Εκτελούνται στον Πειραιά οι Παναγιώτης Σαντής και Αριστοτέλης Τσουρτσούλης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

1943 Πεθαίνει ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

1947 Ο ανώτερος διοικητής της Χωροφυλακής Λαρίσης Μαντούβαλος δημοσιεύει προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία για κάθε νεκρό χωροφύλακα θα εκτελούνταν 50 πολιτικοί κρατούμενοι.

1973 Εκπρόσωποι των ελληνικών αντιδικτατορικών οργανώσεων διαδηλώνουν έξω από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο Παττακός, ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

...και σαν χτες

1412 Γεννιέται η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λορένης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά.

1822 Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις ανασκαφές του στην Τροία και τις Μυκήνες.

1852 Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λούι Μπράιγ, εφευρέτης του ομωνύμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1912 Το Νέο Μεξικό, που οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει από το Μεξικό στον πόλεμο του 1846-1848, γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των ιθαγενών πληθυσμών των Απάτσι, που επί 3 δεκαετίες και με αρχηγό τον θρυλικό Τζερόνιμο, πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση στους νέους εισβολείς.

1919 Στο θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση.

1939 Γεννιέται ο κορυφαίος τεχνικός του σοβιετικού ποδοσφαίρου Βαλερί Λομπανόφσκι.

1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1951 Εως και 1.300 άοπλοι πολίτες σφαγιάζονται στην επαρχία Γκάνγουα από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις ως «ύποπτοι» για συνεργασία με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό.

1986 Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εκρήγνυται σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ