Σε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες, υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση για τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία και για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε «βαθιά οδύνη», τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία», όπως και ότι εγκρίθηκε από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη γείτονα αναπτύσσεται ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός - μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευ. Λέκκας.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό της, Ρ. Τ. Ερντογάν, και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. Επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον τουρκικό λαό και ότι στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και για τη βοήθεια που ήδη εστάλη.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν είχε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον σεισμό και μεταφέροντας στον Τούρκο Πρόεδρο τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης. Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.
Αντίστοιχη επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου.
Η δε Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ στη Γενεύη επικοινώνησε με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και ανακοίνωσε έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του OCHA, σε Τουρκία και Συρία.