Τη νέα απροκάλυπτη μονόπλευρη επίθεση εναντίον των βιοτεχνών της περιοχής του Μεταξουργείου, οι οποίοι οδηγούνται κυριολεκτικά σε διωγμό από τις επαγγελματικές τους εστίες, στο όνομα της αναβάθμισης και ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γ. Μότσος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Δημ. Χαρίσης, και της Ενιαίας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών (ΕΟΒΕΑΜ), Β. Λιαμέτης.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το Προεδρικό Διάταγμα 616Δ/19.9.98, για το οποίο εισηγήθηκε σχετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας καθώς και οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και καθορίζει τις χρήσεις γης και ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή του Μεταξουργείου, που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Ανδρομάχης, Δεληγιάννη, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αγίου Κωνσταντίνου και πλατεία Ομονοίας. Με βάση το διάταγμα απομακρύνονται από την περιοχή αυτή βιοτεχνικές επιχειρήσεις και εργαστήρια, την ώρα που στο ίδιο διάταγμα, που προωθείται στο όνομα της ανάπτυξης και της ανάπλασης της περιοχής, υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση των υπαρχουσών χαρτοπαιχτικών λεσχών και οίκων ανοχής.
Ηδη, όπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών, έχουν εκδοθεί από την προηγούμενη βδομάδα αποφάσεις σφράγισης δεκάδων συνεργείων αυτοκινήτων και ακολουθούν και άλλοι κλάδοι, κυρίως μηχανουργεία, ξυλουργεία, αλουμινοκατασκευές. Πρόκειται για τριακόσιες περίπου βιοτεχνίες, στις οποίες απασχολούνται συνολικά περίπου 2.000 άτομα, τόσο οι ιδιοκτήτες τους και οι οικογένειές τους όσο και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, που οδηγούνται στην ανεργία, καθώς το σχετικό διάταγμα δε συνοδεύεται από καμία πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Μότσος, οι περισσότεροι δήμοι δε δέχονται στα όριά τους την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δύο βιοτεχνικά πάρκα, που είναι ακόμα «υπό κατασκευή», δε θα εξυπηρετήσουν περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, τη στιγμή που στην Αθήνα βρίσκονται εγκαταστημένες περίπου 70.000-80.000 βιοτεχνίες.
Ο πρόεδρος της ΕΟΒΕΑΜ, Β. Λιαμέτης, κατήγγειλε το δήμαρχο της Αθήνας ότι εμφανίστηκε σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου όταν ερωτηθείς από τον ίδιο σχετικά με τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε ότι ο ίδιος είναι απλώς... δήμαρχος και ότι, ούτε λίγο-ούτε πολύ, δεν έχουν να κάνουν μ' εκείνον οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι βιοτέχνες δήλωσαν αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο στον ωμό νέο διωγμό που υφίστανται, να υπερασπιστούν τις δουλιές τους. Ζητούν να σταματήσουν οι διαδικασίες σφράγισης των βιοτεχνιών και να επανεξεταστούν οι χρήσεις γης.