Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση

Κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του για πολλά και διάφορα θέματα. Εκ των πραγμάτων, κάποιες «απόψεις» έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Η άποψη, για παράδειγμα, ενός αεροναυπηγού για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους έχει μεγαλύτερη αξία από τη γνώμη ενός δημοσιογράφου, έστω κι αν στον εν λόγω κλάδο εμφανιζόμαστε πολλοί από εμάς αρκετά συχνά - και ενοχλητικά - ως παντογνώστες. Η άποψη του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, λοιπόν, όχι για την... αεροναυπηγική, αλλά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διατυπωμένη, μάλιστα, όχι σε κάποιο καφενείο, αλλά εμπεριστατωμένα σε επίσημο έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, έχει βαρύνουσα σημασία, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο.

Κατ' αρχάς, η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα μπορεί να υπογράφεται από τον εκάστοτε πρεσβευτή, αλλά αποτελεί το προϊόν, το αποτέλεσμα της εργασίας ολόκληρου του μηχανισμού της διπλωματικής αποστολής της χώρας μας στη γειτονική χώρα. Οταν, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «προσωπικές απόψεις» το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης, εκτός από τη νοημοσύνη μας και τον πρέσβη, υποτιμούν και ολόκληρο το διπλωματικό μηχανισμό που θεσμικά εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Τουρκία. Αν, λοιπόν, ο μηχανισμός εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Τουρκία δεν είναι επαρκής, αυτό δεν είναι ευθύνη του μηχανισμού, αλλά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της κυβέρνησης.

Προφανώς, οι όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζει ο μηχανισμός διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας μας, στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για να απαξιωθούν και να υποτιμηθούν οι εμπεριστατωμένες απόψεις των καθ' ύλην αρμοδίων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διπλωματικών παραγόντων. Με άλλα λόγια, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αποσιωπηθούν γεγονότα και εκτιμήσεις που χαλάνε τη σούπα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όπως αυτή μαγειρεύεται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του αμερικανικού τσελεμεντέ.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι οι «προσωπικές απόψεις» του πρεσβευτή. Οι όροι κάτω από τους οποίους μεθοδεύεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι γνωστό ότι συναντούν πολλές και μεγάλες επιφυλάξεις, ακόμη και μέσα στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σοβαρότατο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που αποβαίνει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιλέγει τη διπλωματία των... επιδείξεων μόδας και την υποτίμηση των διπλωματικών μηχανισμών της χώρας, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, απλώς προειδοποιούν για τα επερχόμενα.

Τώρα, αν οι προσωπικές απόψεις του τάδε μόδιστρου και της δείνα τραγουδίστριας για τα Ελληνοτουρκικά έχουν πράγματι περισσότερο βάρος από την άποψη του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, τότε καλό θα είναι να αξιοποιηθούν περισσότερο συστηματικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλωστε, τόσοι και τόσοι «αξιοποιούνται».


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ