Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κρατική «αποσυμφόρηση» από την ευθύνη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Η γνωστή «λύση» επιστρατεύεται από την κυβέρνηση με «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα

Η αθλιότητα των ράντζων φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων
Η αθλιότητα των ράντζων φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων
Την «αποσυμφόρηση» 4 μεγάλων νοσοκομείων στην Αττική («Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και Λαϊκό) από τα ράντζα που πλημμυρίζουν σε κάθε εφημερία κυρίως τις Παθολογικές κλινικές, σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας ξανά το «μαγικό ραβδί» της «συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα». Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, όσα περιστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν από το ίδιο το νοσοκομείο ή άλλες κλινικές του ΕΣΥ, θα μεταφέρονται στις συνεπικουρούσες (ενδεχομένως και ιδιωτικές) δομές, ή/και να λειτουργήσει και το «μοντέλο» της συνεφημέρευσης με στόχο την άμεση αποσυμφόρηση των μεγάλων εφημεριών, με μεταφορά περιστατικών στη «βοηθητική» δομή.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για συνεφημέρευση του Νοσοκομείου «Αττικόν» με το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο θα «παραχωρήσει» προφανώς με το αζημίωτο 30 κρεβάτια.

Οπως σχολιάζει η ΚΟΒ του Νοσοκομείου «Αττικόν» του ΚΚΕ, πρόκειται για μια «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση «ύστερα από δέκα χρόνια αμείωτου εξευτελισμού χιλιάδων ασθενών, με τις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα στις εφημερίες, με τη νοσηλεία τους σε ράντζα και φορεία σε διαδρόμους».

Αλλωστε, όπως σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, «αφού με την πολιτική τους διαμόρφωσαν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, τώρα την επικαλούνται όχι για να δώσουν λύση στις αιτίες που την δημιουργούν, αλλά να την αξιοποιήσουν για να δοθεί ακόμα περισσότερο "ζεστό" χρήμα στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό το μέτρο κρύβει το πρόβλημα "κάτω από το χαλί". Στην ουσία δεν πρόκειται για αποσυμφόρηση του Αττικού Νοσοκομείου αλλά για "αποσυμφόρηση" των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και συμφόρηση πελατών και κερδών του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα», αναδεικνύει η ΚΟΒ.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι πρόκειται για απόφαση που δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα γιατί:

  • Το «Αττικόν» έχει μετά από κάθε εφημερία 110 ράντζα (με βάση τα επίσημα στοιχεία της διοίκησης του νοσοκομείου). Οι υπόλοιποι 80 ασθενείς πού θα νοσηλεύονται;
  • Αρκετά περιστατικά απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση και εξέταση από διάφορες ειδικότητες στο πλαίσιο της διαγνωστικής ή θεραπευτικής διαδικασίας. Ποιος θα τα κάνει αυτά όταν στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου λείπουν κάποιες από τις βασικές ειδικότητες; Μήπως ετοιμάζονται νέες μετακινήσεις προσωπικού;
  • Εκτός κι αν οι κύριοι της κυβέρνησης έχουν στο μυαλό τους να επαναλάβουν την ξεφτίλα της προηγούμενης χρονιάς με τη «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία COVID-19, κατά την οποία το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου υποδέχθηκε ασθενείς που είχαν σχεδόν αναρρώσει και ήταν ένα βήμα πριν από το εξιτήριο!!!

Οπως υπενθυμίζει η ΚΟΒ του νοσοκομείου, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ράντζα. Είναι οι πολύμηνες αναμονές στα ραντεβού για μια ιατρική εξέταση ή διαγνωστικό έλεγχο και χειρουργείο, είναι οι πολύωρες αναμονές στην εφημερία, είναι η παντελής έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εξαναγκάζουν τους ασθενείς σε οικονομική αφαίμαξη στον ιδιωτικό τομέα ή να υπόκεινται τις συνθήκες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα με κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας τους».

Υπογραμμίζει τη «σχεδόν παντελή ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πλήρως ανεπτυγμένα δημόσια Κέντρα Υγείας στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, που μετατρέπει το Αττικόν Νοσοκομείο σε μοναδική διέξοδο για τους ασθενείς με προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας. Αυτή η κατάσταση, μαζί με την υποστελέχωση, διαμορφώνει την εφημερία του Αττικού Νοσοκομείου σε "εμπόλεμη κατάσταση" με τις πολύωρες αναμονές για διάγνωση και τα ράντζα σαν μορφή νοσηλείας.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) που έχουν ως κύριο μέλημα την περιστολή των κρατικών δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και την περίθαλψη. Γι' αυτό δεν προσλαμβάνουν προσωπικό στο "Αττικόν", γι' αυτό δεν αναπτύσσουν τα δημόσια ΚΥ που να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, γι' αυτό δεν επαναλειτουργούν το "Λοιμωδών" ως σύγχρονο πλήρες νοσοκομείο όπως χρόνια τώρα απαιτούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και όλα τα σωματεία υγειονομικών».

Οπως σημειώνει, όλα τα παραπάνω προβλήματα «δεν λύνονται με τα 30 κρεβάτια του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου, αλλά με την οργάνωση της πάλης του λαού της περιοχής και την αγωνιστική του συμπόρευση με το ΚΚΕ για επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επαναλειτουργία του Λοιμωδών ως σύγχρονου πλήρως δημόσιου νοσοκομείου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ