Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Καμία αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας!

Στις 8 Γενάρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μπλόκο που έχουν στήσει οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, στον Παλαμά, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέμα τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και την αγωνιστική απάντηση και διεκδίκηση από το αγροτικό κίνημα.

Αφού συζητήθηκαν η εμπειρία από τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα και τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, με σκοπό να γνωστοποιηθούν στον αγροτικό κόσμο οι αποφάσεις της Γραμματείας.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα, που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα, διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις, και τους καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια το Σάββατο 17 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό που θα ψηφίζεται την ίδια μέρα στη Βουλή.

Πολύ χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας αναδείχθηκε ότι τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων οξύνονται καθημερινά, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Στην ανακοίνωση που καταλήχθηκε μετά τη συνεδρίαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό.

Τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται, με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, όπου πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση 5 έως 10 φορές πιο ακριβά, κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες, με τις ευλογίες και πλάτες της κυβέρνησης, που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει. Τα μέσα - εφόδια και τις ζωοτροφές, που έχουν διπλασιαστεί.

Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη τη χώρα όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς, 6 έως και 10 μήνες μετά τη στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει τη χαμένη παραγωγή.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 - χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους - κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο και να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της».

Αιτία η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις

Στην ανακοίνωση αναδεικνύεται ότι τα παραπάνω προβλήματα ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα». Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Τονίζεται χαρακτηριστικά: «Αναδεικνύουμε τις ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο που όλες διατηρούσαν για τους αγρότες αλλά έδιναν και δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες.

Την Ενέργεια που έχει τριπλασιάσει το αγροτικό ρεύμα, αλλά και το οικιακό στα σπίτια μας, με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πρόστιμο ρύπων στον λιγνίτη που όλες οι κυβερνήσεις αποφάσισαν όταν μας προέτρεπαν και πανηγύριζαν για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, ώστε να δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε 5 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν

Στη συνέχεια η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί σε δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα, τονίζοντας:

«Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας, που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στον Ε-65, παλεύοντας για την επιβίωσή τους. Καταδικάζει τον κρατικό αυταρχισμό που εκφράζεται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχει στήσει για μια ακόμη φορά απέναντι στους αγρότες, λες και κάνουν έγκλημα που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν μας τρομάζουν και θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα, που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ και με συγκεντρώσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα σε ροδάκινα, μήλα, σταφίδα και άλλα προϊόντα, διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις και κατακτώντας αποτελέσματα».

Και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία τους, σημειώνοντας:

«Καμία κυβέρνηση δεν μας παραχώρησε τίποτα, στάθηκαν απέναντί μας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά μπουκώνοντας με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος, που στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπουν πάνω από 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές, και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, δίνοντας από κοινού τη μάχη για την επιβίωσή μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, καλώντας στα συλλαλητήρια της 17ης Δεκέμβρη.

«Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μην περιμένουν άλλος να βγάλει το "φίδι από την τρύπα", ούτε και να έχουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους "σωτήρες" που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και την αβεβαιότητά μας για το μέλλον. Πιστέψτε στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας.

Ο,τι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος!», καταλήγει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ