Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις τα συνδικάτα

Διαμαρτυρία χθες στον ΣΕΒ από την Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών | 48ωρη απεργία σε ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά

Υπογραφή ΣΣΕ μετά από 14 χρόνια διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

RIZOSPASTIS

Υπογραφή ΣΣΕ μετά από 14 χρόνια διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έκανε χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, διαδηλώνοντας για μια ακόμα φορά το αίτημά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μετά από 14 χρόνια, με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας και της λεηλασίας του εισοδήματος, απαίτησαν «αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές».

Στο υπόμνημα με το οποίο διαμαρτύρεται για τη στάση της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η μη ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων εδώ και 14 χρόνια έχει καθηλώσει τους ονομαστικούς μισθούς στα επίπεδα του 2009, ενώ οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2012 αντιμετωπίζουν ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Παρά την επικοινωνία που είχε προηγηθεί και το αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ήταν απόντες. Οπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανώλης Καραντούσας, οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση σταμάτησαν το περασμένο καλοκαίρι, με ευθύνη της εργοδοσίας, που επικαλέστηκε τον αντεργατικό νόμο για την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ και έθεσε ζήτημα νομιμότητας.

«Δεν θα κάνουμε πίσω. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο παράγουν προϊόντα που οι ίδιοι δεν μπορούν να καταναλώσουν», σημείωσε ο Μ. Καραντούσας και σχολίασε την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά γεμίζουν τα ταμεία των εργοδοτών. Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, με συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς. «Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος», κατέληξε.

«Δεν πάει άλλο», είναι η κοινή διαπίστωση των εργαζομένων του κλάδου, σχολίασε ο Γιάννης Τζαβαρας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, και τόνισε την ανάγκη η αγανάκτηση αυτή να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα. «Αυτές τις πόρτες, που σήμερα τις βρίσκουμε κλειστές, αύριο θα τις ανοίξουμε με αποφασιστικό παράγοντα την οργάνωσή μας», υπογράμμισε.

Σε πάλη για υπογραφή κλαδικής αλλά και επιχειρησιακών Συμβάσεων κάλεσε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Συνεχίζουν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες σε ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες η 48ωρη απεργία των πληρωμάτων στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής έφτασαν το 100% σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλα λιμάνια της χώρας.

Την απεργία έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τις απώλειες των εργαζομένων από τον πληθωρισμό. Είναι η δεύτερη 48ωρη απεργία που κάνουν μέσα σε μια βδομάδα.

Σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΠΡΝ καθώς και τα μέλη της στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα πραγματοποιήσουν στις 12 μ. ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, που θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ