Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του Κουβανού Προέδρου στη Μόσχα

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ολοκλήρωσε χτες ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ Μπερμούντες.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κουβανός Πρόεδρος αυτές τις μέρες, η οποία ξεκίνησε από την Αλγερία και συνεχίστηκε στη Ρωσία, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Τουρκία και Κίνα.

Τον Πρόεδρο της Κούβας συνοδεύουν ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και μέλη της κουβανικής κυβέρνησης, ενώ σε ανάρτησή του πριν την αναχώρηση της αποστολής από την Αβάνα, ο Ντίας - Κανέλ ξεχώρισε μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επαφές του τα ζητήματα της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Κουβανός Πρόεδρος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, με τον εκτελεστικό διευθυντή του πετρελαϊκού μονοπωλίου «Rosneft», Ι. Σέτσιν κ.ά.

Χτες ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, εγκαινίασαν ένα μνημείο αφιερωμένο στον Φιντέλ Κάστρο, το οποίο τοποθετήθηκε στην πλατεία της Μόσχας που φέρει το όνομα του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, στην περιοχή Σόκολ.

Σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις διεθνείς εξελίξεις, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις κυρώσεις εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι «έχουμε αναπτύξει και δημιουργήσει ένα ολόκληρο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και ένας μεγάλος αριθμός κοινών έργων έχει προγραμματιστεί για υλοποίηση έως το 2030».

Ο δε Κουβανός Πρόεδρος σε συνάντηση που είχε επίσης χτες με την πρόεδρο του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω Βουλή), Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, ανέφερε - σύμφωνα με το πρακτορείο TASS - ότι «υπήρξε μια έκκληση από Ρώσους επιχειρηματίες, για να δοθούν ορισμένες πρόσθετες ευκαιρίες για επενδύσεις, δηλαδή να δοθούν ορισμένα οφέλη», προσθέτοντας ότι «έχω δώσει προσωπικά οδηγίες για την ανάπτυξη τέτοιων πλεονεκτημάτων».

Στην ίδια συνάντηση, ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ τόνισε επίσης ότι «η Κούβα είναι έτοιμη να τιμήσει και να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη Ρωσία μόλις βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και αυτό καταστεί δυνατό». Τον Αύγουστο του 2021 είχαν υπογραφεί διακυβερνητικά πρωτόκολλα για την αναστολή της αποπληρωμής του χρέους προς τη Ρωσία.

Στην Αλγερία

Την προηγούμενη βδομάδα, στην Αλγερία, από όπου ξεκίνησε η περιοδεία του Κουβανού Προέδρου, ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ συναντήθηκε με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντ. Τεμπούν.

Μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Πέμπτη, η αλγερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη των προμηθειών της Κούβας με καύσιμα και τη δωρεά φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγικής εγκατάστασης. Η Κούβα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της από τη Βενεζουέλα, ωστόσο εισάγει αργό πετρέλαιο και από την Αλγερία.

Ο Ντίας - Κανέλ χαρακτήρισε «εξαίρετες» τις διμερείς σχέσεις, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάταξη του χρέους της Αβάνας στο Αλγέρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ