Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αβάντα στην τουρκική επιθετικότητα, με εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και «αναλογικότητα»

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών είχε διήμερες επαφές στην Αγκυρα για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (φωτ. με τον Τούρκο ομόλογό της)

Turkish Interior Ministry

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών είχε διήμερες επαφές στην Αγκυρα για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (φωτ. με τον Τούρκο ομόλογό της)
«

Αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας δίνουν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - EE και της Ρωσίας απέναντι στις νέες επιδρομές της Αγκυρας κατά συριακών και ιρακινών εδαφών - ενώ προαναγγέλλεται και χερσαία επέμβαση - αφού, παρά τις «επιφυλάξεις» και τις εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και «αποκλιμάκωση», εκφράζουν ξανά «κατανόηση» στην «ανησυχία της Τουρκίας για την ασφάλειά της» και ξεκαθαρίζουν ότι στόχος τους είναι η καλύτερη «συνεννόηση» μαζί της, για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τους σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία», προέτρεψε σε «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων» και ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο είναι «να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το "Ισλαμικό Κράτος"», επαναφέροντας το γνωστό πρόσχημα της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε συριακά εδάφη.

Καλώντας ουσιαστικά σε «συνεννόηση» που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τονίζεται ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ η οποία παραβιάζει την κυριαρχία». Ο δε Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει έννομη τρομοκρατική απειλή στα νότια εδάφη της και έχει το δικαίωμα να αμυνθεί».

Από τη Γαλλία, σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά ζήτησε από την Τουρκία «περισσότερη αυτοσυγκράτηση», τονίζοντας βέβαια ότι «κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την ασφάλειά της μπροστά στην τρομοκρατία» και απλώς εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα τέτοιων «μέσων» και τέτοιων «μεθόδων».

Αλλά και η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, η οποία χτες αναμενόταν να ολοκληρώσει διήμερες επαφές στην Τουρκία με βασικό θέμα τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σε κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογό της, Σ. Σοϊλού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίαςστον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με μεγάλη κατανόηση». Ανέφερε βέβαια και εκείνη ότι «είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται»...

Ο δε Σοϊλού, αναφερόμενος σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Τουρκία, αντέτεινε ότι «ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δύο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιοχές όπου ζουν».

Τις «εποικοδομητικές» σχέσεις επικαλείται και η Μόσχα

Αλλά και από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε: «Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει αυτό το νόμιμο δικαίωμα».

Την ίδια στιγμή, με φόντο και τον ενισχυμένο ρόλο της Μόσχας στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αποσταθεροποίηση γενικά της κατάστασης», προειδοποιώντας ότι «αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι «η Μόσχα δεν εκπλήρωσε και αρνείται να εκπληρώσει το καθήκον της» ως προς την «εκκαθάριση τρομοκρατών από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία», ο Πεσκόφ εξήγησε ότι «αυτές οι διαφορές έχουν συζητηθεί επανειλημμένα από τους δύο Προέδρους», καθώς «οι φιλικές και εταιρικές σχέσεις με την Τουρκία καθιστούν δυνατή τη συζήτηση αυτών των διαφορών με ανοιχτούς και εποικοδομητικούς τρόπους».

Ο δε Αλ. Λαβρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία, είπε ότι η Αγκυρα πρέπει να απόσχει από τη χρήση «υπέρμετρης» στρατιωτικής ισχύος και ότι χρειάζεται να αναζητηθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, καταλήγοντας ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με «εταίρους» της για την επίλυση της σύγκρουσης.

Το ΝΑΤΟ για το «δικαίωμα άμυνας» της Τουρκίας

Αντλώντας νέα ορμή από όλη αυτήν την «κατανόηση», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υπερασπίστηκε ξανά χτες τις νέες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ - για τις οποίες μάλιστα προχτές ανήγγειλε και χερσαία επέκτασή τους - και διαμήνυσε ότι «από δω και στο εξής υπάρχει μόνο ένα μέτρο για μας. Μόνο ένα όριο. Αυτό είναι η ασφάλεια της δικής μας χώρας, των δικών μας πολιτών (...) Οσοι έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (στην περιοχή μας) για τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να κατανοούν αυτό το δικαίωμά μας».

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ, με φόντο τα παζάρια με την Αγκυρα για τη νέα διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας, μιλώντας στο σουηδικό δίκτυο SVT επανέλαβε ότι «η Τουρκία ανησυχεί, ως εκείνη η χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε τρομοκρατικές επιθέσεις» και γι' αυτό «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις». Πρόσθεσε δε ότι Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να ενισχύσουν την «αντιτρομοκρατική» τους νομοθεσία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, άρα και την Τουρκία, όπως και ότι είναι «φυσικό» να χρειαστεί χρόνο η έγκριση των αιτήσεων των δύο χωρών για την ένταξή τους στη λυκοσυμμαχία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επανέλαβε χτες: «Λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως στις ΗΠΑ, ότι οι YPG ισοδυναμούν με το PKK (σ.σ. θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία και τη Δύση) και ζητάμε μετ' επιτάσεως να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες».

Ο Ακάρ δήλωσε ακόμα ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 «έχει αναπτυχθεί και είναι έτοιμο για χρήση. Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε». Αναφορικά με τα νέα F-16 που η Αγκυρα θέλει να αγοράσει, είπε ότι με τις ΗΠΑ «έγιναν τέσσερις συναντήσεις», τρεις στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ, και «έχουν έρθει καλά αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ