Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βορειοανατολική Συρία από τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν το βράδυ της 19ης Νοέμβρη, με πρόσχημα την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF και YPG, αδιευκρίνιστος αριθμός από Σύρους στρατιώτες καθώς και άμαχοι.
Οι κηδείες των Κούρδων μαχητών και αμάχων το τελευταίο 48ωρο σε Κομπανί, αλ Μαλικίγια κ.α. μετατρέπονται σε μαζικά συλλαλητήρια κατά των τουρκικών επιθέσεων.
Χτες βράδυ, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 5 άμαχοι (το ένα παιδί) και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν, από πυραυλική επίθεση στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από Κούρδους μαχητές.
Στο μεταξύ, οι συριακές αρχές δεν έχουν δώσει ως τώρα επίσημο απολογισμό για τα πλήγματα που επιφέρει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε βάρος στρατιωτών της χώρας. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε την Κυριακή ότι «ένας αριθμός στρατιωτικών» σκοτώθηκαν από τις «επιθέσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων» στις περιφέρειες του Χαλεπίου και της Χάσακα. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου κατέγραψαν τουρκικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως στα χωριά Χαρμάλ και Αμπού Ρασίν.
Πάντως, η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε προχτές ότι από την έναρξη των τουρκικών επιδρομών είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 Σύροι στρατιωτικοί.
Σε δηλώσεις που έκανε προχτές βράδυ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, για τις επιδρομές στη Συρία είπε ότι «εξουδετερώθηκαν 184 Κούρδοι» (σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) από την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος».
Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ξεκίνησε στην Αστάνα του Καζακστάν η 19η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία και τη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία», με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, τις τρεις χώρες που έχουν αναλάβει ρόλο «εγγυητριών δυνάμεων».
Στο πλαίσιο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τις νέες τουρκικές επιθέσεις.
Στο μεταξύ, έκθεση της ολλανδικής ΜΚΟ PAX ανέδειξε χτες μία άλλη πτυχή του πολυετούς πολέμου στη Συρία: Τη μετατροπή μέρους της χώρας σε «εργαστήριο drones» από διάφορες χώρες στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες.
Επισημαίνει ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και η συριακή κυβέρνηση έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τονίζοντας πως η χώρα έγινε «ένα "εργαστήριο drones", στο οποίο χώρες και μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς τύπους».
Το ιρακινό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την κλιμάκωση των τουρκικών επιδρομών σε περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν.
Παράλληλα, ο Μ. Χάιντερ, σύμβουλος του Κούρδου Προέδρου του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος στο Ιράκ», Μ. Μπαρζανί, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εφοδιάσει το ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και το υπόλοιπο Ιράκ με συστήματα αεράμυνας ώστε να αποκρούει τις ξένες αεροπορικές επιθέσεις.
Νωρίτερα η κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τόσο τις τουρκικές όσο και τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.