Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Απεργία την Κυριακή 27/11 για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε γειτονιές με κοινό κάλεσμα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ

Με κινητοποιήσεις απαντούν εμποροϋπάλληλοι και επαγγελματίες στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζονται από κοινού με συνδικαλιστικές ενώσεις επαγγελματιών, συλλόγους - ομάδες γυναικών και άλλους φορείς στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (12 μ., πλατεία Καπνικαρέας), στην Καλλιθέα (11 π.μ., πλατεία Δαβάκη), στο Περιστέρι (11 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος) και στο Ιλιον (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη ήταν μία από τις Κυριακές του έτους για τις οποίες προβλεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων, στο πλαίσιο των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Μετά την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, η κυβέρνηση και το υπουργείο έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου να ανεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους.

Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στη «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Κοινό κάλεσμα από Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ

Σε κοινό βηματισμό για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Η άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μάς έχει εξοργίσει όλους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα λιώνουμε μέσα στα μαγαζιά για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα».

«Σε έναν κλάδο όπου εργάζονται σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες, δουλεύουμε με εξουθενωτικά ωράρια και πλέον δεν έχουμε ούτε μία Κυριακή για να δούμε τα παιδιά μας. Ηδη για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες το λιώσιμο, δεν παίρνουν ανάσα, η ένταση στην εργασία χτυπάει "κόκκινο", το διάλειμμα, το ρεπό και η τήρηση του ωραρίου έχουν πάει περίπατο. Παράλληλα, χιλιάδες μικρέμποροι είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, πνιγμένοι στα χρέη και αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και λογαριασμούς ρεύματος που δεν μπορούν να πληρώσουν», τονίζουν. «Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στον λαιμό όλων μας. Από καμία λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες. Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημά μας εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα», υπογραμμίζουν οι τρεις φορείς.

Στην κοινή τους ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την προώθησαν «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ», με δεκάδες νόμους που έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο. «Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις», διαμηνύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Διεκδικούν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.

-- Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε την κοινή δράση για το ωράριο και την κυριακάτικη αργία(2021-07-22 00:00:00.0)
Δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα για τους εμποροϋπάλληλους(2015-06-26 00:00:00.0)
Απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή(2014-12-12 00:00:00.0)
Να φυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού η Κυριακή αργία(2014-04-11 00:00:00.0)
Η Κυριακή είναι μέρα αργίας!(2010-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ