Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αδιευκρίνιστο το τελικό αποτέλεσμα, δεδομένη η μεγάλη ενδοαστική όξυνση

«Θολό» παρέμενε μέχρι και την Παρασκευή το τελικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις ΗΠΑ, καθώς συνεχιζόταν η καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων σε πολιτείες - κλειδιά (κυρίως ψηφοδέλτια που στάλθηκαν δι' αλληλογραφίας).

Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις έφερναν τους Ρεπουμπλικάνους να επικρατούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παίρνοντας τον έλεγχό της από τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και όχι με τη μεγάλη διαφορά που κάποια επιτελεία εκτιμούσαν. Ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εκλέξει 211 βουλευτές (έναντι 198 των Δημοκρατικών) ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται τουλάχιστον 219, κάτι που εκτιμάται ότι θα πετύχουν.

Στη Γερουσία το εκλογικό αποτέλεσμα παρέμενε αμφίρροπο, με τους Δημοκρατικούς να έχουν μέχρι εκείνη την ώρα 48 γερουσιαστές και τους Ρεπουμπλικάνους 49, οπότε και τα δύο κόμματα χρειάζεται να επικρατήσουν σε τουλάχιστον δύο από τις τρεις πολιτείες που απομένουν, για να πάρουν τον έλεγχο του Σώματος.

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Αριζόνα και Νεβάδα δεν αναμένονταν πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου, ενώ στην Τζόρτζια ορίστηκαν επαναληπτικές εκλογές στις 6 Δεκέμβρη επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν πήρε πάνω από το 50%.

Χορός δισ. δολαρίων από τα μονοπώλια για τους «εκλεκτούς» τους

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτύπωσε για άλλη μια φορά τη μεγάλη όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της αμερικανικής αστικής τάξης, όπως και την πόλωση που αυτή καλλιεργεί, εγκλωβίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του λαού της χώρας σε ψευτοδιλήμματα άσχετα με τα συμφέροντά του και τις ανάγκες του.

Μια χαρακτηριστική πλευρά για τις αντιθέσεις αυτές, όπως και για την αποθέωση της... «δημοκρατικής επιλογής», είναι ο χορός των δισ. δολαρίων που δαπάνησαν μονοπώλια και ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα και σε αυτές τις εκλογές, για τους «εκλεκτούς» τους και στα δύο μεγάλα αστικά κόμματα.

Στοιχεία της αμερικανικής ιστοσελίδας «opensecrets» ανέφεραν ότι το συνολικό κόστος των προεκλογικών εκστρατειών των ενδιάμεσων εκλογών ξεπέρασε τα 16,7 δισ. δολάρια!

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο 96% των αναμετρήσεων για τις έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων κέρδισε ο υποψήφιος με τις μεγαλύτερες προεκλογικές δαπάνες.

Ενδεικτικά παρατίθενται και ορισμένα χαρακτηριστικά «ονοματεπώνυμα»: Για παράδειγμα, ο γνωστός «επενδυτής» Τζορτζ Σόρος έδωσε 13 εκατ. δολάρια για μία Επιτροπή Πολιτικής Δράσης υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων για τη Γερουσία σε Πενσιλβάνια και Αϊόβα. Ο Γερμανο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Πίτερ Τιλ δαπάνησε 30 εκατ. δολάρια για δύο υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων σε Αριζόνα και Οχάιο. Ο κληρονόμος των ξενοδοχείων «Hyatt», Τζ. Μπ. Μπρίτζκερ, δαπάνησε 150 εκατ. δολάρια για την επανεκλογή του στη θέση του κυβερνήτη του Ιλινόις...

Εκατοντάδες εκατ. από τους Δημοκρατικούς για στήριξη υποψηφίων του Τραμπ

Ενδεικτική της απύθμενης υποκρισίας της «προοδευτικής» κυβέρνησης Μπάιντεν, που μιλούσε για «κίνδυνο για τη δημοκρατία» από τους Ρεπουμπλικάνους και τον τέως Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, είναι επίσης η τακτική του Δημοκρατικού Κόμματος - την οποία επισήμαναν φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, όπως το CNN - να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις εσωκομματικές προεκλογικές διαδικασίες των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάδειξη των πιο «ακραίων» υποψηφίων, που είχαν σχέσεις ή στηρίζονταν από το στενό περιβάλλον του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ.

Απώτερος στόχος μιας τέτοιας τακτικής των Δημοκρατικών ήταν να στήσουν στη συνέχεια πιο εύκολα το κάλπικο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», μεταξύ των υποψηφίων δύο κομμάτων που μοιράζονται την ίδια στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων και κατά του λαού.

Αναλυτές μάλιστα εκτιμούσαν ότι αν και «επικίνδυνη», η εν λόγω στρατηγική αφενός δεν είναι καινούργια και αφετέρου φαίνεται να απέδωσε για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς...

Αναλύσεις για «χαμένο» Τραμπ

Χωρίς τα οφέλη που ανέμενε φαίνεται να βγαίνει από τις ενδιάμεσες εκλογές ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, αφού δεν απέδωσε η θερμή υποστήριξή του σε «εκλεκτούς» του υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών σε πολιτείες - κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γερουσιαστής δρ Μεχμέτ Οζ.

Χαρακτηριστική των ενδοαστικών διεργασιών ήταν η αντίδραση μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, όπως αυτό του δισεκατομμυριούχου Ρ. Μέρντοχ, που στήριξαν την κυβέρνηση Τραμπ. Η εφημερίδα «Wall Street Journal», που ανήκει στο συγκρότημα, σχολίαζε ότι «ο Τραμπ είναι ο πιο μεγάλος χαμένος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος».

Οπως και να έχει, ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να δοκιμάσει ξανά την τύχη στις προεδρικές εκλογές, ανακοινώνοντας την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα τη διεκδίκηση του «χρίσματος» των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ