Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ)

Από τις εργασίες της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα της Κούβας
Από τις εργασίες της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα της Κούβας
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σε απάντησή του σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΚΡ μετά την 22η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην Αβάνα, σημειώνει τα ακόλουθα:

«Με λύπη μας διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) με το τέλος της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) στην Αβάνα. Θεωρούμε ότι με τρόπο όχι συντροφικό, έστω κριτικό, επιδίδεται σε μια ακόμα επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, στο ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας και το ΚΚ Τουρκίας, που πρωτοστάτησαν στην έκδοση της Κοινής Ανακοίνωσης 43 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών, η οποία με ταξικά, κομμουνιστικά κριτήρια καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία.

Η ουσία της τοποθέτησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών ενάντια στην οποία στρέφεται το ΚΕΚΡ, είναι η καταδίκη και των δύο πλευρών που εμπλέκονται στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, η ανάδειξη της ανάγκης οι λαοί να σηκώσουν το λάβαρο της δικής τους αντίστασης και πάλης, να διαχωριστούν από τον ανταγωνισμό των αστικών τους τάξεων και πολιτικών εκφραστών τους ανεξάρτητα από το προσωπείο που χρησιμοποιούν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση καταδικάσαμε την επιθετική στάση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ουκρανικής κυβέρνησης ήδη από το 2014, αλλά και την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ με μεροληψία παρουσιάζει ή αποσιωπά γεγονότα και θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή μας διαφωνία με το ΚΕΚΡ είναι βαθιά ταξική, αφού το ΚΕΚΡ, και με το κοινό ψήφισμα με το ΚΚΡΟ και το ΚΚ Ουκρανίας, στηρίζει τις επιδιώξεις της καπιταλιστικής Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΚΕΚΡ κατηγορεί το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ για οπορτουνισμό, ενώ σήμερα το ίδιο συνεργάζεται σ' αυτόν τον πόλεμο με κόμματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας που τα αποκαλούσε "συμβιβασμένα" και "οπορτουνιστικά".

Θεωρούμε απαιτητικό αλλά και στρατηγικά κρίσιμο ζήτημα την τοποθέτηση των ΚΚ απέναντι σ' έναν πόλεμο, χωρίς οποιαδήποτε εθνικιστική επιρροή.

Η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΕΚΡ το οδηγεί ακόμα και σε προβοκατόρικες ενέργειες, όπως αυτή που στρέφεται κατά της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, την οποία βάζει στο στόχαστρο γιατί το κόμμα αυτό με ταξική ανάλυση έχει διαχωρίσει τη θέση του, χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ιμπεριαλιστικό και συμμετείχε στην Κοινή Ανακοίνωση των 43 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Η στάση του ΚΕΚΡ σφραγίζεται σήμερα από την επιλογή της ηγεσίας του να στηρίξει την πολιτική του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης, να ταχθεί με το μέρος της ρωσικής αστικής τάξης, υιοθετώντας το πρόσχημα περί "αντιφασιστικού πολέμου" κι ενώ στην πράξη σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά του ρωσικού και του ουκρανικού λαού στον ανταγωνισμό "δύο ληστών", για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, τον έλεγχο αγορών και την απόκτηση γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων.

Η θέση ότι η ρωσική αστική τάξη, το κράτος της και η κυβέρνηση Πούτιν θα σώσουν τον λαό της Ουκρανίας και του Ντονμπάς από τον φασισμό είναι αβάσιμη και παραπλανητική. Αποκρύπτει το γεγονός ότι ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού και δίνει κάλυψη στις δυνάμεις της αντεπανάστασης που συκοφαντούν την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, εκθειάζοντας μέχρι και φιλοσόφους υπερασπιστές του φασισμού, ή καταφεύγοντας σε χυδαίο αντικομμουνισμό, όπως έχει κάνει πολλές φορές ο Πρόεδρος Πούτιν.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται το ιστορικό συμπέρασμα που διαπερνά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τα ΚΚ που μπαίνουν κάτω από τη σημαία των αστικών τάξεων και υπηρετούν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις αντικειμενικά στρέφονται κατά των συμφερόντων των λαών.

Ειδικότερα, σχετικά με τη στήριξη του ΚΕΚΡ στην ομιλία του Α' Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας Π. Σιμονιένκο στην 22η ΔΣΚΕΚ και τον ισχυρισμό ότι τα 4 ΚΚ που πήραν την πρωτοβουλία για την Κοινή Ανακοίνωση θα έπρεπε να πάρουν υπόψη τις θέσεις του ΚΚ Ουκρανίας, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Φυσικά, το κάθε ΚΚ, με βάση τις μαρξιστικές, λενινιστικές αρχές, έχει υποχρέωση να κάνει τη δική του ανάλυση για τέτοια κρίσιμα ζητήματα και να τοποθετείται για έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη 8 μήνες, με πιθανό το ενδεχόμενο γενίκευσης και χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων. Βέβαια, η ευθύνη κάθε ΚΚ για εμπεριστατωμένη ταξική ανάλυση και τοποθέτηση δεν έρχεται σε αντίθεση με την ευθύνη για συλλογική διερεύνηση και συνεννόηση.

Το ΚΚΕ προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ΚΚ Ουκρανίας και κατάφερε να μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, ρωτώντας για τη θέση του κόμματος αυτού απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ομως, όλες τις φορές, η απάντηση που πήρε είναι ότι το ΚΚ Ουκρανίας δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση και δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Οκτώ (8) μήνες πολέμου και το κόμμα αυτό δεν έστειλε καμία ανακοίνωση για ενημέρωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, καμία ανακοίνωση στο Solidnet.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του ΚΚ Ουκρανίας είναι αυτή που έγινε στη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα, με την ομιλία του Π. Σιμονιένκο, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της ρωσικής αστικής τάξης κι από αυτή τη θέση έκανε επίθεση στο ΚΚΕ.

Το ΚΕΚΡ αποσιωπά αυτή την αλήθεια. Αποσιωπά επίσης αυτά που θύμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην τοποθέτηση - απάντησή του, απέναντι στην επιθετική ομιλία του Α' Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας, στην 22η ΔΣΚΕΚ.

Οτι δηλαδή η ουκρανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει στελέχη του ΚΚΕ ως τρομοκράτες, ανεπιθύμητους στη χώρα αυτή και τους έχει εντάξει σε "μαύρη λίστα", γιατί τον Οκτώβρη του 2014 πήραν μέρος σε αποστολή στο Ντονμπάς κατά τη διάρκεια των εκλογών στο Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές, στον ουκρανικό λαό και τον λαό του Ντονμπάς.

Οτι το ΚΚΕ βρέθηκε στο Κίεβο, στο πλευρό του ΚΚ Ουκρανίας τον Μάη του 2015, όταν απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ και πάλι βουλευτής του επισκέφτηκε το Κίεβο τον Νοέμβρη του 2015, στο πλευρό του ΚΚ Ουκρανίας, στη σχετική αντικομμουνιστική δίκη.

Το ΚΚΕ καταδικάζει όλα τα χρόνια αποφασιστικά τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία, τις ουκρανικές κυβερνήσεις, τις φασιστικές και φιλοφασιστικές δυνάμεις και έχει καταγγείλει με συνεχείς παρεμβάσεις, στην ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ευρωκοινοβούλιο, τις διώξεις κατά των κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής τον Απρίλη του 2022, στην οποία μίλησε μπροστά σε όλα τα άλλα κόμματα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι. Το Κόμμα μας κατήγγειλε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τον Ουκρανό Πρόεδρο και τους φασίστες του Αζόφ.

Γιατί το ΚΚΕ έχει αρχές και εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη σε κάθε περίπτωση και αυτό το έχουν "ξεχάσει" το ΚΕΚΡ και το ΚΚ Ουκρανίας.

Το Κόμμα μας αγωνίζεται χρόνια ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, δίνει καθημερινά αγώνα ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και την εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αντιπαλεύει τους στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης.

Ταυτόχρονα, με κομμουνιστικές αρχές αντιτίθεται στους στόχους της ρωσικής αστικής τάξης και του ρωσικού κράτους, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την καταπάτηση της εδαφικής της ακεραιότητας, αποκαλύπτοντας τα παραπλανητικά προσχήματα που χρησιμοποιούν για να εγκλωβίσουν και να χειραγωγήσουν τους λαούς.

Το επαναλαμβάνουμε: Τα ΚΚ που μπαίνουν κάτω από τη σημαία της εγχώριας αστικής τάξης και της αστικής τάξης του εισβολέα, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, καταπατούν κομμουνιστικές αρχές και έχουν μεγάλες ευθύνες.

Σήμερα, αποκτά μεγαλύτερη σημασία η τοποθέτηση της Κοινής Ανακοίνωσης των 43 Κομμουνιστικών Κομμάτων και των 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών που αναφέρει: "Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό, που παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ