Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη φοροαφαίμαξη των ΕΒΕ

Το σταμάτημα της φοροεπιδρομής στους μικρομεσαίους που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας, μέσω των ανέλεγκτων υποθέσεων και των φόρων συνάφειας απαίτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός Απόστολος Φωτιάδης, επιχείρησε να πείσει ότι... είναι «ζητούμενο του επαγγελματικού κόσμου» οι τακτικές της κυβέρνησης λέγοντας ότι είναι κοινό το αίτημα του κλεισίματος των φορολογικών υποθέσεων αποφεύγοντας, όμως να απαντήσει στο γιατί είναι μέχρι σήμερα εκκρεμείς. Παράλληλα, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου τις χαρακτήρισε «ευνοϊκές ρυθμίσεις» τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις της συνάφειας και του κλεισίματος «είναι προαιρετικές».

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, κατήγγειλε την τακτική φορολογικής ομηρίας ιδιαίτερα των μικρών εμπόρων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «όταν το κράτος τους προσδιορίζει ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα και δε λαμβάνει υπόψη ούτε βιβλία, ούτε παραστατικά, αλλά λέει τόσα τετραγωνικά το μαγαζί, τόσους υπαλλήλους, τόσο ενοίκιο άρα ο συντελεστής είναι τόσο και τόσο είναι το φορολογητέο εισόδημα, γιατί τώρα τους λέμε ότι αυτά θα τα ξαναελέγξουμε;».

Παράλληλα αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομίας ο Σπύρος Στριφτάρης, τόνισε πως «υπάρχει περίπτωση μια μικρή επιχείρηση να έχει ζημίες. Κάτι τέτοιο δεν το αναγνωρίζετε. Μέχρι πέντε εκατομμύρια εισπράξεις και του λέτε ότι θα πληρώσει 360 χιλιάρικα», «στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, αυτό που έχει μέχρι 20 εκατομμύρια τζίρο θα του κόβετε 5 εκατομμύρια πρόστιμο και του ανοίγετε το λάκκο».

Τέλος αναφερόμενος στη συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι... «βρήκατε τρεις και συμφωνήσατε», παρατηρώντας σκωπτικά πως «ο δε πρόεδρος της ΕΣΕΕ ούτε δέχτηκε και ούτε μπορούσε να πάει στον εμπορικό σύλλογο της Αθήνας να ανακοινώσει αυτά που συμφωνήσατε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ