Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ξεπούλημα της ΑΓΝΟ με «διεθνή διαγωνισμό»

Σειρά παίρνουν και οι υπόλοιπες θυγατρικές εταιρίες, κύρια του αγροτικού τομέα

Στο άμεσο ξεπούλημα όλων των αγροτικών μονάδων της και στην «απεμπλοκή» της από όλες τις εταιρίες που δεν ανήκουν στο λεγόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα, προχωρά η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος του συνόλου των θυγατρικών εταιριών της τράπεζας. Από τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, προκύπτουν τα εξής:

  • Αμεση προτεραιότητά τους είναι η παράδοση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ σε ξένο μονοπώλιο του κλάδου. Για το σκοπό αυτό μέσα στον επόμενο μήνα Απρίλη θα προκηρυχτεί «διεθνής διαγωνισμός».
  • Για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», ο διοικητής της ΑΤΕ ισχυρίστηκε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα αν δε συμφωνήσουν οι συνεταιρισμοί» και πρόσθεσε ότι η εισαγωγή στη Σοφοκλέους θα εξαρτηθεί από τη βούληση του βασικού μετόχου της ΑΤΕ (δηλαδή από τις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση), που είναι της άποψης «να δοθεί στους συνεταιρισμούς».
  • Για τη ΣΕΚΑΠ είπε ότι η ΑΤΕ κατέχει το μειοψηφικό πακέτο (40% των μετοχών) και πως το Δημόσιο θέλει να δοθεί στους συνεταιρισμούς. Σε κάθε περίπτωση η ΑΤΕ θα αποχωρήσει από την καπνοβιομηχανία με την πώληση του ποσοστού της.

Ο Π. Λάμπρου απέδωσε το μαζικό ξεπούλημα στους «κανονισμούς» της ΕΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας πως δεν επιτρέπουν την ενασχόληση των τραπεζών με «μη χρηματοπιστωτικά προϊόντα». Είναι φανερό πως αυτή η συγκεκριμένη πολιτική λειτουργεί σε βάρος των πενιχρών έτσι κι αλλιώς αγροτικών εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα η ΑΤΕ χάνει τα τελευταία ίχνη του αγροτικού χαρακτήρα της και μετατρέπεται σε πιστωτικό ίδρυμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτιά και το εισόδημά της.

Αλλωστε για το τρέχον έτος 2002 οι προτεραιότητες βρίσκονται στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΑΤΕ, καθώς και τη «σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με άλλο τραπεζικό όμιλο». Η διοίκηση της τράπεζας, παρουσιάζοντας τον ισολογισμό για το 2001, ανέφερε πως τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι σήμερα 700 δισ. δρχ., αλλά είναι υπερκαλυμμένα από τις προβλέψεις του ισολογισμού και τις εγγυήσεις των δανείων που συνολικά φτάνουν σε 1,32 τρισ. δρχ. Το γεγονός ότι η ΑΤΕ λειτουργεί με καθαρά τραπεζικά κριτήρια φαίνεται και από τα στοιχεία που επέδειξαν, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν το 2001 κατά 21,3%, φτάνοντας σε 163,3 δισ. δρχ. (479,2 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν σε 50,2 δισ. δρχ. και μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2000 κατά 16,3%, λόγω της χασούρας που προήλθε κυρίως από το Χρηματιστήριο. Τέλος η διοίκηση της ΑΤΕ θα προτείνει τη «μη καταβολή μερίσματος» για τη χρήση του 2001, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η «κεφαλαιακή θέση» της τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ