Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέα πεδία κερδοφορίας για τις «πράσινες μπίζνες», περισσότερη ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Eurokinissi

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής Oδηγίας 944/2019, που προβλέπει την άρση και του τελευταίου περιορισμού για την ελεύθερη πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, και πρώτα και κύρια των «πράσινων» εγχώριων και ξένων, στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Με την Oδηγία αυτή προωθείται η εμβάθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς της Ενέργειας σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, που για να προωθήσει τις πράσινες μπίζνες έχει εκτινάξει την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια σε βάρος των λαών και έχει πυροδοτήσει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς.

Η Oδηγία κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που φρόντισε να τη συμπληρώσει με διάφορες επιπρόσθετες διευκολύνσεις και δωράκια στους επενδυτές των αρπακτικών των ΑΠΕ, νομιμοποιεί κάθε καταστροφή που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι «πράσινοι» όμιλοι σε βάρος δασών, δασικών περιοχών, ορεινών όγκων. Διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» που εξασφαλίζουν περισσότερα και σίγουρα κέρδη στους ομίλους, λεηλατώντας ακόμα πιο άγρια τα λαϊκά νοικοκυριά. Από πάνω δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση των καταναλωτών απέναντι στους προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας, με τους καταναλωτές να απειλούνται με πρόστιμα και διάφορα τέλη αν θέλουν να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση.

Και ενώ το νομοσχέδιο προαναγγέλλει περισσότερο σκοτάδι, ακρίβεια και φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, για την παραπέρα ενίσχυση της τρελής κερδοφορίας των ομίλων της Ενέργειας, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε σε αυτό την τροπολογία για το λεγόμενο ...«καλάθι του νοικοκυριού», απογειώνοντας την πρόκληση και τη χοντροκομμένη κοροϊδία σε βάρος του λαού (βλέπε αναλυτικά σελίδα 5).

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας παραλίγο να ζητήσει από τα λαϊκά στρώματα να πουν και ευχαριστώ στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως παρά τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, κατάφερε να «μειώσει τα τιμολόγια» της ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη οι λογαριασμοί του ρεύματος που έρχονται περιέχουν κατά πολύ χαμηλότερα ποσά από πριν... Τύφλα να 'χει ο Χότζα, δηλαδή. Τους δε έξυπνους μετρητές και τη χρέωση ανά ώρα που προβλέπεται την εμφάνισε πια ως «τεράστια μεταρρύθμιση» που θα ανακουφίσει, επειδή ο καταναλωτής θα «μπορεί να δει, να ενημερώνεται» ποια ώρα της μέρας θα έχουν πέσει οι τιμές και να επιλέξει να μειώσει την κατανάλωση Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας πως οι σύγχρονες δυνατότητες αξιοποιούνται στην υπηρεσία της πολιτικής που καλεί τον λαό να «προσαρμόσει» τις ανάγκες του στην κερδοφορία των ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «υπονομεύετε την πράσινη μετάβαση, γιατί χρησιμοποιείτε χρήματα τα οποία θα έπρεπε να επενδύονται στις ΑΠΕ και τα δίνετε για να συντηρήσετε τα υπερκέρδη», όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Π. Σκουρλέτης, ξεπλένοντας τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και προστατεύοντας την κερδοφορία των ομίλων, καθώς η ...υπερκερδοφορία είναι αυτή που τον ενοχλεί. Μάλιστα, κάλεσε και στην απεργία του Νοέμβρη με ...αίτημα βέβαια να φύγει ο Μητσοτάκης.

ΚΚΕ: Φτηνό ρεύμα για όλο τον λαό

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τόσο η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξαν ότι από τη μια είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», επειδή αφήνει κέρδη στους ομίλους, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια.

Από την άλλη, είναι το ΚΚΕ που αναδεικνύει στον λαό την ανάγκη να αμφισβητηθεί η πολιτική της ΕΕ και ζητά κατάργηση έμμεσων φόρων και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κατάργηση των τελών ρύπων, για να μπει ο λιγνίτης στην ενεργειακή διαδικασία, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και της ρήτρας αναπροσαρμογής και απεμπλοκή της Ελλάδας από κυρώσεις προς τη Ρωσία, να ικανοποιούνται κριτήρια όπως η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, φτηνό ρεύμα για όλους και η προστασία περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο όμως, έκαναν σαφές, δεν μπορεί να γίνει ποτέ στον καπιταλισμό, γιατί απαιτεί κοινωνικοποίηση των πηγών Ενέργειας, των μονάδων παραγωγής, αλλά και των δικτύων διανομής, αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με χρωματιστό χαράτσι το «μαύρο» σκοτάδι στα λαϊκά σπίτια(2023-12-29 00:00:00.0)
Χαράτσι ...«κυμαινόμενο» μέσω των λογαριασμών ρεύματος!(2022-11-16 00:00:00.0)
Ανακύκλωση του προβλήματος οι επιδοτήσεις που καταλήγουν στις τσέπες επιχειρηματικών ομίλων(2022-09-21 00:00:00.0)
Αυξήσεις που ξεπερνούν το 1.000% μέσα σε δύο μήνες!(2022-08-23 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες τους για την ενεργειακή φτώχεια του λαού(2022-03-24 00:00:00.0)
Νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις στο κατώφλι(2021-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ