Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και στις μπίζνες της ηλεκτροκίνησης

Την ίδια ώρα που εντείνονται τα «παράπονα» Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων στην ΕΕ για το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο που πωλούν στην Ευρώπη αμερικάνικα ενεργειακά μονοπώλια, εκμεταλλευόμενα τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η κούρσα για τις «πράσινες» μπίζνες αποτελεί άλλο ένα σημείο έντονων αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητώντας συμβιβασμούς, ΗΠΑ και ΕΕ συγκρότησαν ομάδα εργασίας με στόχο την επίλυση διαφορών στο θέμα παραγωγής μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση.

Η ΕΕ θεωρεί πως το πρόσφατο νομοσχέδιο που ενέκρινε τον Αύγουστο το Κογκρέσο των ΗΠΑ για φοροαπαλλαγές ύψους έως 7.500 δολάρια στην αγορά αυτοκινήτων που φτιάχτηκαν στη Βόρεια Αμερική, συνιστά αθέμιτη διάκριση σε βάρος αυτοκινητοβιομηχανιών χωρών της ΕΕ και παραβιάζει κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Από τη μεριά της Κομισιόν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας διαπραγματευτών ορίστηκε ο Bjoern Seibert και από τη μεριά των ΗΠΑ ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Πάιλ. Η πρώτη τους συνάντηση ορίστηκε να γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Νωρίτερα στη Γαλλία ανακοινώθηκε πως το 2028 θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός εκ των μεγαλύτερων ορυχείων λίθιου στην Ευρώπη, στην περιοχή Αλιέρ της κεντρικής Γαλλίας, με δυνατότητα παραγωγής 34.000 τόνων τον χρόνο. Το εν λόγω υλικό είναι απαραίτητο στις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση.

Επιπλέον χτες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Mercedes-Benz» ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά και θα πουλήσει τις μετοχές που έχει στην αλυσίδα εμπορίας αυτοκινήτων «Avtodom».

Η δε ιαπωνική «Nissan» υπέστη ζημιές 687 εκατ. δολαρίων παραδίδοντας την επιχείρησή της στη Ρωσία σε μια κρατική οντότητα έναντι ενός ευρώ, κάτι που είχε κάνει νωρίτερα η «Renault», η οποία πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιό της στη ρωσική «Avtovaz» με αντίτιμο ένα ρούβλι.

Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, το ίδιο διάστημα, διαπιστώνεται αύξηση του εμπορικού ελλείμματος τον Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτη. Ως βασικός παράγοντας προβάλλεται το «ισχυρό» δολάριο που έκανε ακριβότερες τις αμερικανικές εξαγωγές.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά αυξήθηκε 5,7% τον Σεπτέμβρη στα 92,2 δισ. δολ. από 87,3 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές εμφάνισαν μικρή άνοδο 0,8% τον Σεπτέμβρη στα 269,8 δισ., ενώ οι εξαγωγές έπεσαν κατά 1,5% στα 177,6 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα μετά το ρεκόρ του Ιουνίου.

Παράλληλα, ανησυχία σε οικονομικούς αναλυτές προκαλεί η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας των μετοχών κορυφαίων τεχνολογικών μονοπωλίων όπως είναι οι εταιρείες «Microsoft» και «Alphabet» (μητρική της «Google»). Τα επικαιροποιημένα τριμηνιαία μεγέθη που δημοσιοποίησαν προχτές βράδυ κινήθηκαν αισθητά κάτω των προβλέψεων, με αποτέλεσμα τα προσυμβόλαια του δείκτη εταιρειών τεχνολογίας Nasdaq 100 να πέφτουν κατά 2,2%.

Νέα επενδυτικά ταμεία από τη Σαουδική Αραβία

Το κρατικό επενδυτικό fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας δημιουργεί πέντε επενδυτικές εταιρείες σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Οπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες αυτές θα δημιουργηθούν σε Ιορδανία, Μπαχρέιν, Σουδάν, Ιράκ και Ομάν.

Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία Ταμείου Βιωσιμότητας Επενδύσεων με αρχικό κεφάλαιο 1,5 δισ. δολάρια από την Aramco, με στόχο την χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας αιχμής και της ενεργειακής μετάβασης. Η είδηση ανακοινώθηκε στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ FII που πραγματοποιείται στο Ριάντ.

Στο ίδιο φόρουμ ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομίας, Μοχάμαντ αλ Τζαντάαν, εκτίμησε πως το επόμενο εξάμηνο «και πιθανώς η επόμενη εξαετία» θα είναι «πολύ καλή» για τις χώρες του Κόλπου αλλά «πολύ δύσκολη» για την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εκτίμησε δε ότι η διεθνής ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες και τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να διαρκέσει «ακόμη και 30 χρόνια», τονίζοντας πως θα πρέπει στο μεταξύ να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε συμβατικές πηγές Ενέργειας (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ