Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με τα όνειρα, την επιστήμη, τους αγώνες μας κερδίζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας!
  • Με πλαίσιο στόχων και πάλης απευθύνεται το ΜΑΣ στους φοιτητικούς συλλόγους
  • Σταθμός η Πανελλαδική Συνάντηση στις 3 Δεκέμβρη

Ενα μεγάλο κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, δίνοντας στη δημοσιότητα το πλαίσιο στόχων και διεκδικήσεων που επεξεργάστηκε για τη νέα χρονιά, προτείνοντας στους φοιτητικούς συλλόγους να το υιοθετήσουν, να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν τα αιτήματα. Το ΜΑΣ καλεί να μαζικοποιηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, να γίνουν αποκούμπι για κάθε φοιτητή, να μη μείνει κανένας μόνος του στις δυσκολίες. «Να δυναμώσει τώρα λοιπόν η αλληλεγγύη και η οργάνωση, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

«Καμία αναμονή - κανένας εφησυχασμός! Μόνο με οργανωμένο αγώνα μέσα από τους Συλλόγους μας, με πανελλαδικό συντονισμό της δράσης μας, μόνο μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους μπορούμε να κατακτήσουμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη», τονίστηκε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση του πλαισίου τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη μπροστά από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, από τον Παντελή Αρζόγλου εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ. Ακολουθούν αποσπάσματα από την παρουσίαση:

***

Τόσα χρόνια μας λένε να κάνουμε υπομονή. Για την πανδημία που θα περάσει, για τα μνημόνια που κάποια στιγμή θα φύγουν όπως έλεγαν στους γονείς μας, για τον πόλεμο που «κάποια στιγμή θα τελειώσει αν δώσουμε περισσότερα όπλα» όπως λένε, ξεπερνώντας και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Για τις κρίσεις του συστήματος που διαδέχονται η μία την άλλη. Υπομονή για την άθλια κατάσταση στις σπουδές μας, γιατί «τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα». Γι' αυτό «κάτσε στο πάτωμα αφού δεν έχει θέση στο αμφιθέατρο», «μην γκρινιάζεις που στριμώχνεσαι στο λεωφορείο», «μη διαμαρτύρεσαι για τις αλλαγές στο πτυχίο σου».

Ηρθε η ώρα να πούμε: Φτάνει! Ως εδώ! Δεν θα θυσιάσουμε τα καλύτερά μας χρόνια ανάμεσα σε κρίσεις, πανδημία, πολέμους... Δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια τις σπουδές, το μέλλον μας, για τα κέρδη των λίγων.

Ενας μήνας ανοιχτών σχολών και ήδη:

Αμφιθέατρα ξεχειλίζουν από φοιτητές και συμφοιτητές μας πέφτουν από τα παράθυρα, όπως στη Νομική του ΑΠΘ. Τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, καθηγητές, εξοπλισμό. Στο ΠαΔΑ δεν γίνονται όλα τα μαθήματα και εργαστήρια, λόγω έλλειψης προσωπικού! Ταυτόχρονα, οι μόνες προσλήψεις είναι για την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ δεν αρκεί ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος ή της θέρμανσης! Την ίδια ώρα στην Ερευνα, στα επί πληρωμή μεταπτυχιακά, στις επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα κι έξω απ' τις σχολές μας γίνεται πάρτι εκατομμυρίων! «Λεφτά υπάρχουν», αλλά οι δικές μας ανάγκες είναι στα αζήτητα!

Εστίες υποβαθμισμένες ή ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες, τα ενοίκια «στον θεό»!

Πτυχία απαξιώνονται, όπως δείχνει η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από όλα τα πτυχία, η εξίσωση με τα 3ετή ιδιωτικά κολέγια. Για να συναντήσουμε, μετά, την ανεργία ή τους μισθούς - χαρτζιλίκι. Αυτήν την πορεία επιταχύνει και ο νέος νόμος - πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές μας.

Την ίδια ώρα μας έχουν πρήξει όλοι για τον «δύσκολο χειμώνα που έρχεται». Θέλουν να ρίξουμε εμείς τις απαιτήσεις μας, να μη διεκδικούμε, να επικρατεί σιγή νεκροταφείου, γιατί όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι ο δύσκολος χειμώνας δεν είναι για όλους. Κάποιοι τον χειμώνα θα κάνουν μπάνιο με «ζεστό» χρήμα την ίδια ώρα που εμείς θα ξεπαγιάζουμε.

Αυτή η κατάσταση έχει ένοχο, έχει αιτίες. Είναι η πολιτική που έχει διαμορφώσει το σημερινό πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που είναι ξένο για τις δικές μας ανάγκες αλλά «φιλόξενο» για τα κέρδη των διαφόρων ομίλων. Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που διαχρονικά υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι ο «υποβολέας» πίσω από τους 4 νόμους - πλαίσιο των τελευταίων 20 χρόνων, που κάθε φορά υποτίθεται ότι βελτιώνουν τα ΑΕΙ ενώ τα κάνουν όλο και πιο εχθρικά για τους φοιτητές. Είναι η εμπορευματοποίηση της ίδιας της Παιδείας και της γνώσης, της στέγασης, της φοιτητικής μέριμνας. Για την ενεργειακή φτώχεια υπάρχουν και εδώ ένοχοι.

Διεκδίκηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση σε κάθε Τμήμα και έτος. Για να δυναμώσει το φοιτητικό κίνημα, μέσα από τον συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών τμημάτων και ετών, και να διεκδικήσουμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Να εξασφαλίζει την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των φοιτητών, την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ανάπτυξη υποδομών με ευθύνη του κράτους για την εκπαιδευτική διαδικασία, αίθουσες, εργαστήρια και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες σε όλες τις σχολές.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να δίνεται μέσα στο πτυχίο. Οχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.
  • Εκτακτο κονδύλι για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, λόγω της ακρίβειας. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλα τα αμφιθέατρα και χώρους των πανεπιστημίων, στις Εστίες.
  • Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό ίντερνετ. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.
  • Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγη! 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών Εστιών, με κρατική δαπάνη.
  • Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, στο επίδομα θέρμανσης.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο! Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων.
  • Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Η ελπίδα στους αγώνες μας, στην οργάνωση, την αλληλεγγύη!

Ετσι καταφέραμε να αποτρέψουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, 300 συμφοιτητές μας στην Αθήνα να στεγαστούν δωρεάν σε ξενοδοχεία, οι πρωτοετείς φοιτητές να μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο και στα περισσότερα ΑΕΙ να σιτίζονται δωρεάν, παρότι δεν έχουν ακόμα πάσο ή κάρτα σίτισης. Οι οικότροφοι φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών ακύρωσαν την προσπάθεια να κοπεί το ζεστό νερό. Αποτρέψαμε την επιβολή διδάκτρων σε δεκάδες μεταπτυχιακά και την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρησε το 2018.

Ετσι συνεχίζουμε! Με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό, με τους μαθητές, γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα! Οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπαγιάσουν ή να πεινάσουν για τα κέρδη των λίγων! Τώρα είναι η ώρα να συμμετέχουμε περισσότεροι στις διαδικασίες των Συλλόγων μας, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια.

Αυτούς τους αγώνες φοβούνται! Γι' αυτό η καταστολή και η τρομοκρατία είναι η απάντηση απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Εφτασαν στο σημείο να επιτίθενται με τα ΜΑΤ σε οικότροφους φοιτητές που διεκδικούσαν να λυθούν τα προβλήματα στις Εστίες, να σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταστέλλουν διαδηλώσεις και απεργίες. Ετσι αντιμετώπιζαν όλες οι κυβερνήσεις όσους αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Θέλουν να φιμώσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών, να θωρακίσουν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση από τους αγώνες μας! Αυτός είναι ο ρόλος που έρχεται να παίξει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Να προστατέψει την πραγματική ανομία, όπως η διαπλοκή με εταιρείες και εργολάβους, τα πάρτι εκατομμυρίων στους ΕΛΚΕ, η εξίσωση των πτυχίων με τα 3ετή κολέγια, η δράση εγκληματικών κυκλωμάτων με την ανοχή του κράτους, όπως στη φοιτητική εστία Ζωγράφου από τις καταγγελίες των φοιτητών.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Μπροστά στα προβλήματα που έχουμε και θεριεύουν, στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να παρουσιάσουν ότι τίποτε δεν αλλάζει, στο κλίμα αναμονής που καλλιεργούν, εμείς λέμε πως υπάρχει λύση. Να πυκνώσουν παντού οι εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης, οι φοιτητές μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, όλο τον λαό. Μόνο ο δρόμος του αγώνα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας.

Με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη, μέρα γενικής πανελλαδικής απεργίας. Στην Αθήνα, με τη διοργάνωση φοιτητικού συλλαλητηρίου που θα ενωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στα Προπύλαια. 9 Νοέμβρη οι φοιτητές δίνουμε μάθημα διεκδίκησης!

Μπροστά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου

Προετοιμάζουμε τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο που διεξάγουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες διαστάσεις και ολέθριες συνέπειες για όλους τους λαούς. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε, να κλείσουμε τα μάτια στις εικόνες που έρχονται καθημερινά με νεκρούς και βομβαρδισμούς, με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τους πνιγμένους στο Αιγαίο. Να εκφράσουμε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μας στους συμφοιτητές μας, έφεδρους στρατιώτες που καλούνται σε απολογία, ακόμα και μετά την απόλυσή τους, γιατί εξέφρασαν τα φιλειρηνικά τους αισθήματα.

Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ στις 3 Δεκέμβρη

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε φοιτητικό σύλλογο που συναντηθήκαμε στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Κάθε σύλλογο που αναγνωρίζει την ανάγκη πανελλαδικού συντονισμού του αγώνα για τις σπουδές, για τα μορφωτικά και επαγγελματικά μας δικαιώματα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Ολοι μαζί να βρεθούμε στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 του Δεκέμβρη στην Αθήνα, και να συζητήσουμε πάνω στην πείρα από την αγωνιστική δράση των συλλόγων μας, να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας για να περάσει το φοιτητικό κίνημα στην αντεπίθεση, στην επιθετική διεκδίκηση για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ