Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πίσω από τη βιτρίνα της «αναβάθμισης»

ΦΛΩΡΙΝΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διάφορα δημοσιεύματα ως «πρότυπο» και παράδειγμα αναβάθμισης με τις δομές που παρέχει στους φοιτητές του, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας μιας «εικονικής πραγματικότητας» για την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των φοιτητικών εστιών της Φλώρινας, όπου πρόσφατα οι φοιτητές κατήγγειλαν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Θυμίζουμε ότι οι εστιακοί φοιτητές στα δύο κτίρια των φοιτητικών εστιών της Φλώρινας, αυτά της «Ευξείνου Λέσχης» και της Φοιτητικής Εστίας της Γεωπονίας, κατήγγειλαν πρόσφατα πως ζούσαν σε υποδομές με μούχλα, ρωγμές και άλλες φθορές από τον πρόσφατο σεισμό, με απουσία θέρμανσης και πρόσβασης σε ζεστό νερό.

Αποκορύφωμα στα παραπάνω αποτελεί και ο αποκαλούμενος από τους φοιτητές «ακαδημαϊκός κόφτης», δηλαδή το ατομικό συμφωνητικό το οποίο επέβαλε η διοίκηση του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το οποίο οι φοιτητές καλούνται να πληρώνουν ενοίκιο ύψους 100 ευρώ ανά έτος προκειμένου να μπουν σε ένα από τα συνολικά 523 δωμάτια του Ιδρύματος με τους πάνω από 40.000 φοιτητές.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που κάνουν αίτηση για δωμάτιο στην εστία θα πρέπει να παρακαλούν να είναι τυχεροί μπας και βρουν κανένα δωμάτιο, αφού κάθε χρόνο γίνονται διαγωνισμοί φτώχειας και οι εστίες δεν φτάνουν για όλους», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Μενύχτας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΠΔΜ, και προσθέτει: «Πρόσφατα μια συμφοιτήτριά μας έμεινε χωρίς σπίτι, κοπέλα η οποία έχει 5 αδέρφια και δύο γονείς από τους οποίους εργάζεται ο ένας! Και μάλιστα της είπαν ότι πρέπει να είναι "αισιόδοξη" που είναι επιλαχούσα στη 12η θέση για να πάρει κάποιο δωμάτιο, που ίσως αρνηθεί να πάρει ένας άλλος φοιτητής! Αυτό πάει να πει καινοτομία και πρότυπο πανεπιστήμιο! Μάλλον έτσι ονειρεύεται η κυβέρνηση τα πρότυπα πανεπιστήμια στην Ελλάδα!».

Ο Σπύρος Μωυσιάδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, τονίζει ότι «το Πανεπιστήμιό μας και όλης της χώρας στενάζουν από τη συνεχή υποχρηματοδότηση», δίνοντας ως παράδειγμα τη Φοιτητική Εστία των Κοίλων Κοζάνης, όπου, όπως αναφέρει, «έχουν παραγγελθεί μόλις 2,5 τόνοι πετρελαίου από τους 10 που χρειάζονται. Αυτό έχει αποτέλεσμα τα δωμάτια να μην έχουν ακόμα θέρμανση ενώ τα πρώτα κρύα στη Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη ξεκινήσει, επίσης δεν υπάρχει και ζεστό νερό, ενώ έχουν διαθέσει μόνο τρεις ντουζιέρες για 140 φοιτητές, που έχουν ζεστό νερό μέσω ηλιακού θερμοσίφωνα το οποίο δεν φτάνει για όλους. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Αν δεν είναι αυτό ειρωνικό τότε τι είναι;».

Σχολιάζοντας την παρουσιαζόμενη ως αναβάθμιση μετακόμιση των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη της ΖΕΠ στην Κοζάνη, ο Νίκος Μενύχτας σημειώνει ότι «τα Πολυτεχνικά Τμήματα του ΠΔΜ που μεταφέρθηκαν στη ΖΕΠ, όντως μπορεί κάποιος να πει ότι αναβαθμίστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες εγκαταστάσεις, ωστόσο για το νέο κτίριο δεν προβλέπονται φοιτητικές εστίες, ούτε υπάρχει η πρόβλεψη για κτίριο της λέσχης, ενώ φοιτητές καλούνται να πληρώνουν τη μεταφορά τους από και προς το Πανεπιστήμιο. Η αναβάθμιση του ΠΔΜ φτάνει και στο σημείο να αφήνει τους φοιτητές του νηστικούς αφού στη λέσχη όσοι δεν έχουν κάρτα σίτισης πρέπει να πληρώνουν για να φάνε».

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι φοιτητές, μέσα από τους συλλόγους όλο το προηγούμενο διάστημα, αντέδρασαν σε αυτήν την κατάσταση και αγωνίζονται με διαρκείς κινητοποιήσεις: «Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις και συνελεύσεις ετών, συγκροτούμε επιτροπές ετών με παραδείγματα την επιτροπή φοιτητών και φοιτητριών Φλώρινας, τις επιτροπές ετών σε Τμήματα της Κοζάνης, ώστε να γίνουν βήματα στη συσπείρωση των φοιτητών στους συλλόγους τους. Κόντρα λοιπόν σε όλους αυτούς, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τον δύσκολο χειμώνα, εμείς τους απαντάμε ότι θα τους κάνουμε εμείς δύσκολο τον χειμώνα, κάνοντας πράξη το σύνθημα "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών(2023-10-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή μερίδων φαγητού(2023-04-26 00:00:00.0)
Πόσο «αναβαθμισμένο» είναι το Πανεπιστήμιο ΑΕ που εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης;(2023-02-22 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη στέγαση και τη σίτιση(2022-10-14 00:00:00.0)
Πολλαπλά και διαρκή εμπόδια στους φοιτητές που αναζητούν μια στέγη(2021-12-18 00:00:00.0)
Απαίτησαν άμεσες λύσεις για φλέγοντα προβλήματα(2011-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ