Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στόχος

Μια αποκαλυπτική προσομοίωση ενός πυρηνικού πολέμου την οποία είχε κάνει το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον «παίζει» αυτές τις μέρες σε ιστοσελίδες και κανάλια, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κλιμακώνεται και τις απειλές για χρήση ακόμα και τέτοιων όπλων. Το βίντεο - γράφημα βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία πραγματικών δυνάμεων και στόχων, αποτυπώνοντας ένα αληθινό μακελειό, με τα σενάρια να προβλέπουν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε μερικές ώρες. Ενδιαφέρον όμως έχει και μια λεπτομέρεια που λίγο σχολιάστηκε στα αστικά ΜΜΕ: Σύμφωνα με την προσομοίωση, ένας από τους πρώτους στόχους των ρωσικών πυρηνικών πληγμάτων δεν είναι άλλος από τη βάση της Σούδας. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι η προσομοίωση αυτή είχε γίνει πριν πέντε χρόνια, πριν την «επικαιροποίηση» της κατάπτυστης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, με ευκολία καταλαβαίνει τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» που εξασφαλίζουν η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο απ' άκρη σ' άκρη. Ο λαός να μη δεχτεί να γίνεται στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Aπέναντι στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον ίδιο στην εξουσία.

Τηλεκπαίδευση...

Εψαξαν από δω, έψαξαν από κει, τελικά τη βρήκαν τη «λύση» στη Νομική του ΑΠΘ για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης χώρων διδασκαλίας και καθηγητών, που έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να συνωστίζονται στα αμφιθέατρα και να συμβαίνουν ακόμα και ατυχήματα, όπως η πρόσφατη πτώση νεαρού πρωτοετούς φοιτητή από ανοιχτό παράθυρο 3ου ορόφου. Τι σκαρφίστηκαν λοιπόν τα «τσακάλια» της Πρυτανείας και η διεύθυνση της Σχολής; Να το «γυρίσουν» στην τηλεκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι τέλη Οκτώβρη και μετά βλέπουμε! Αντί δηλαδή να εξασφαλίσουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διδασκαλίας για όλους, με ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών, στέλνουν τους φοιτητές σπίτι τους! Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να αναρωτηθούμε πόσοι απ' αυτούς διαθέτουν ή έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε μια ακριβή σύνδεση ίντερνετ. «Ψιλά γράμματα» για τις πρυτανικές αρχές το αν χαθεί και κάνα εξάμηνο...

... «διά πάσαν νόσον»

Τηλεκπαίδευση «διά πάσαν νόσον» λοιπόν! Στην προκειμένη περίπτωση, για να μην έχουν τους φοιτητές μέσα στα πόδια τους τώρα που η οργή κοχλάζει για τον τραυματισμό του συμφοιτητή τους και για τις άθλιες συνθήκες διδασκαλίας. Τους θέλουν μακριά από το πανεπιστήμιο, για να μη διαμαρτύρονται οργανωμένα, αλλά να ψάχνουν σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσουν το μάθημα! Πάντως η περίπτωση του ΑΠΘ χτυπάει «καμπανάκι». Η τηλεκπαίδευση - τηλεργασία ήρθε για να μείνει, όχι μόνο για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα κέρδη στη μεγαλοεργοδοσία, αλλά και για να διευκολύνει την αντιδραστική πολιτική του κράτους στην Εκπαίδευση και αλλού. Για παράδειγμα, δεν είναι παράξενο μπροστά στον χειμώνα να δούμε ακόμα και σχολεία να κλείνουν για κάνα μήνα με διάφορες προφάσεις, στο όνομα της «εξοικονόμησης» Ενέργειας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Χώρια που ήδη υπάρχει κατεύθυνση σε δασκάλους και διευθυντές να εφαρμόζουν την τηλεκπαίδευση σε περίπτωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών των μαθητών με καταλήψεις σε σχολεία.

Διόρθωση

«Διόρθωση ψήφου» χαρακτηρίζουν τα αστικά ΜΜΕ την ανάδειξη του Σούνακ σε πρόεδρο του κόμματος των Συντηρητικών και σε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, με ταυτόχρονη απόσυρση της Τρας, που έμεινε για λίγες μόνο μέρες στα ίδια πόστα. Ποιανού όμως η ψήφος «διορθώθηκε» και από ποιον; Η Τρας είχε εκλεγεί με εσωκομματική ψηφοφορία, όπου συμμετείχε η «βάση» του κόμματος των Συντηρητικών. Στη χώρα μας τέτοιες διαδικασίες αποθεώνονται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ως το «απαύγασμα της δημοκρατίας». Είναι βέβαια γνωστό ότι πίσω από κάθε τέτοια διαδικασία (εσωκομματική και μη) συγκρούονται ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, που κατευθύνουν τους ψηφοφόρους εκεί που ο καθένας «ποντάρει». Στην προκειμένη περίπτωση, η εκλογή της Τρας αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύθραυστος συμβιβασμός που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, κάτω από το βάρος των εξελίξεων στη Βρετανία και διεθνώς. Ετσι στις γραμμές της βρετανικής αστικής τάξης σήμανε ξανά συναγερμός. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν υπήρχε χώρος ούτε χρόνος για προσχηματικές διαδικασίες: Πριν κατέβουν στην αρένα της «εκλογής από τη βάση», η μια υποψήφια δεν συγκέντρωσε καν τις 100 υπογραφές βουλευτών που έμπαινε ως προϋπόθεση, ενώ ο άλλος τις συγκέντρωσε, αλλά παραιτήθηκε. Κάπως έτσι, ο Σούνακ παρέμεινε μοναδικός υποψήφιος και νικητής, χωρίς να χρειαστούν εσωκομματικές εκλογές! Σε όλη αυτή τη διαδικασία, μια κραταιά «επιτροπή» του κόμματος των Συντηρητικών κατηύθυνε τα νήματα προς το τελικό αποτέλεσμα, που χαιρετίστηκε με ανακούφιση από την αστική τάξη. Είπαμε, καλή και χρήσιμη για το σύστημα η «συμμετοχική δημοκρατία», αλλά όταν το πράγμα ζορίζει, υπάρχει και η ...διόρθωση ψήφου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γεννιέται ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του Εθνικού Υμνου της χώρας μας.

1905 Συγκροτείται το Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών της Πετρούπολης.

1905 Η Σουηδία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νορβηγίας και την ίδια μέρα ο βασιλιάς Οσκαρ ο Β' παραιτείται από τα όποια δικαιώματά του στον νορβηγικό θρόνο. Η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν ενιαίο βασίλειο από το 1814.

1912 Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου ο αρχιστράτηγος των οθωμανικών δυνάμεων Χασάν Ταξίν πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1916 Γεννιέται ο Γάλλος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995).

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Εδεσσα και τη Σκύδρα.

1944 Η μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας λήγει στον κόλπο του Λέιτε (Φιλιππίνες) με αποφασιστική νίκη των πρώτων.

1946 Ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Σκοτώνεται σε ενέδρα της Χωροφυλακής στη θέση «Πλακοσέλι» της Κρήτης το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργης Τσιτήλος.

1952 Η «Αυγή», όργανο της ΕΔΑ, γίνεται καθημερινή εφημερίδα.

1957 Πεθαίνει ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1961 Τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 29ης Οκτώβρη δολοφονείται στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ.

1971 Η Σοβιετική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό απαιτεί εκ μέρους του σοβιετικού λαού το σταμάτημα της χουντικής τρομοκρατίας, την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1972 Πεθαίνει ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι, εφευρέτης του ελικοπτέρου.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι και των δύο αυτών περιοχών. Η οργάνωση ΕΤΑ ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

1979 Ο Πρόεδρος - δικτάτορας της Νότιας Κορέας, στρατηγός Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ