Σε μαζική συμμετοχή καλούν εργατικά συνδικάτα της Αττικής στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Εβρος: Μπαινοβγαίνουν μηχανήματα στο λατομείο πριν ολοκληρωθεί η έρευνα για το δυστύχημα |
Με μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια και εργοτάξια, ξενοδοχεία, βαπόρια κ.ά., να μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου και σακατέματος των εργαζομένων, αφού από την αρχή της χρονιάς καταγράφονται πάνω από 50 νεκροί από «ατυχήματα», η πρωτοβουλία αυτή των σωματείων αναδεικνύει τις αναγκαίες διεκδικήσεις για να επιστρέφει ο κάθε εργάτης στο σπίτι του «σώος» από τη μάχη για το μεροκάματο.
Το αρχικό κάλεσμα για τη συγκέντρωση απηύθυνε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ενώ ήδη έχουν ανταποκριθεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτική. Το τελευταίο μόνο διάστημα μετράμε πολλούς συναδέλφους μας νεκρούς και σακατεμένους», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια, μιλώντας για την πρωτοβουλία. Και εξηγεί: «Είναι βέβαιο ότι με αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε. Δεν γίνεται τον 21ο αιώνα, παρά τα άλματα στην επιστήμη και την τεχνική, να εξακολουθούμε να μετράμε νεκρούς, οι εργαζόμενοι να μην ξέρουν αν θα ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους από τη δουλειά».
Επισημαίνει πως τα εργατικά «ατυχήματα» είναι η άλλη όψη της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης. «Απόδειξη είναι ότι παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων στον κλάδο, οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι χειροτερεύουν, με εξαντλητικά ωράρια, αύξηση της εντατικοποίησης, ασυντήρητο εξοπλισμό, ελλιπή επίβλεψη, έλλειψη πραγματικών μέτρων προστασίας. Ταυτόχρονα οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν να αποκρύψουν τα "ατυχήματα", προσπαθούν να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους».
«Με το σωματείο μας προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι τα εργατικά "ατυχήματα" είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, που βλέπει την υγεία και την ασφάλεια ως αύξηση του κόστους», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαία η αλλαγή ακόμα και αυτών των νόμων που υπάρχουν, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους στα χέρια της εργοδοσίας, όπως για τον χειρισμό στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και από ανειδίκευτο προσωπικό!».
Σημαντική μάλιστα πλευρά, για την «απαλλαγή» των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας από τις ευθύνες τους, είναι και η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή», κατ' εφαρμογή του εκτρωματικού αντεργατικού νόμου που ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση.
«Οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να παλέψουμε για τη ζωή μας, να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Αυτό δεν θα γίνει από μόνο του αλλά μέσα από την πάλη όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο», τονίζει ο Χρ. Ματαράγκας.
Στους παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση των εργοδοτικών εγκλημάτων αναφέρθηκε ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Αττικής: «Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα μέσα ατομικής προστασίας, και ως αποτέλεσμα τη ζωή των εργαζομένων, σαν κόστος. Επίσης αυξάνουν την εντατικοποίηση και την πίεση για να βγει η αυξημένη παραγωγή με σχεδόν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Ακόμα και όταν προχωρήσουν σε προσλήψεις ο κανόνας λέει ότι αυτές είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι χωρίς αντίστοιχη εκπαίδευση, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια των ίδιων και ευρύτερα».
Πιο συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστής αναφέρεται σε μεγάλα και γνωστά εργοστάσια του κλάδου, που αυξάνουν π.χ. την παραγωγή με 16ωρα, κόντρα βάρδιες κ.λπ. `Η αλλού, όπου εργάζονται σε τμήματα δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ σε μια σειρά από χώρους οι υπερωρίες και η δουλειά τις αργίες πάνε και έρχονται. «Αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό των εργαζομένων, αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος», σημειώνει. Θυμίζει ότι το τελευταίο διάστημα τα «ατυχήματα» είναι απανωτά: «Στη "Lariplast" είχαμε τον σοβαρό τραυματισμό 2 συναδέλφων από καυτό υλικό που έπεσε πάνω τους, στα Λιπάσματα Καβάλας τα εργατικά "ατυχήματα" είναι καθημερινά, στη "Fasoplast" το εργοστάσιο πήρε φωτιά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και δεκάδες άλλα ατυχήματα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τον θανάσιμο τραυματισμό συναδέλφου στον "Παΐρη"».
Επισημαίνει πως με την κινητοποίηση της 26ης Οκτώβρη «απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από κράτος και εργοδοσία ώστε οι συνάδελφοι να δουλεύουν με ασφάλεια. Να πυκνώσουν οι έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έχουν απαξιωθεί πλήρως με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να δίνονται σε όλους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Να πυκνώσει η παρουσία γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας στους χώρους δουλειάς».
Ο Σ. Αγγελόπουλος ξεχωρίζει την ανάγκη να στηθούν από τους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς «επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας», «όργανα δηλαδή των ίδιων των εργατών, που θα ελέγχουν την κατάσταση στον κάθε χώρο, που θα επισημαίνουν στις εταιρείες μέτρα που πρέπει να παρθούν για να διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων». Φέρνει ως παράδειγμα ότι «το τελευταίο 2μηνο έχουν συγκροτηθεί τέτοιες επιτροπές στην "Colgate" και στη "Hellafarm" και επιδιώκουμε αυτή η πείρα να γενικευτεί».
Στην κινητοποίηση καλεί ακόμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, θυμίζοντας ότι πρόκειται για κλάδο που διαχρονικά πληρώνει βαρύ τίμημα με νεκρούς και τραυματίες εργαζόμενους. Αλλωστε, «μόλις πριν από λίγες μέρες παραλίγο δεν θρηνήσαμε κι άλλο συνάδελφο, αφού ένας καθαριστής έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων στο εσωτερικό του αμπαριού του πλοίου "ATHENA", την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και σε όλο τον κλάδο, τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί, εγκαύματα είναι μόνο μερικά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά. Ενώ λίγες βδομάδες πριν θρηνήσαμε κι άλλον νεκρό που εκτελούσε εργασίες συντήρησης στην εταιρεία "ΕΛΑΣΤΡΟΝ" και έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων».
Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι «για τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει καθημερινά η εργατική τάξη δεν φταίει ούτε η κακιά στιγμή ούτε η αμέλεια των ίδιων των θυμάτων, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι εργοδότες. Αιτία είναι ότι πάνω από την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας μπαίνει το κέρδος του εργοδότη».
Παρέμβαση στον χώρο του λατομείου στη Μάκρη Εβρου, όπου έχασε προχτές τη ζωή του σε εργατικό «ατύχημα» ένας 52χρονος εργαζόμενος, πραγματοποίησαν χτες σωματεία της περιοχής, με την ανακοίνωση της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, μάλιστα, η εργοδοσία ήταν προκλητική, αφού από τη μια εμπόδισε την είσοδο στον χώρο, απειλώντας να καλέσει την αστυνομία, και από την άλλη στο λατομείο συνέχισαν να μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα φορτηγά, χωρίς ακόμα να έχει ελεγχθεί ο χώρος για τις συνθήκες που συνέβη το τραγικό δυστύχημα.
Οπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων, Αναστάσης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιόφωνο, αν και ο χώρος θα έπρεπε να παραμείνει κλειστός μέχρι να ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη από το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αλλοιωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.
Τα «ατυχήματα» και τη φθορά της υγείας των εργαζομένων από την εντατικοποίηση, αλλά και την τιμωρητική στάση της εργοδοσίας απέναντι σε όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Τον τελευταίο μήνα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, καταγράφηκαν τρία «ατυχήματα», καθώς και περιπτώσεις εργαζομένων που έπαθαν υπερκόπωση ή αντιμετώπισαν μυοσκελετικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, των ελλείψεων προσωπικού και των ελλιπών μέτρων προστασίας. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου όχι μόνο «αρνείται να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων», το επιχειρησιακό Σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο, αλλά προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, το Σωματείο καταγγέλλει ότι μια εργαζόμενη «οδηγήθηκε σε παραίτηση επειδή διεκδίκησε καλύτερες συνθήκες εργασίας», καθώς καλούνταν συνεχώς να δουλεύει με πρόγραμμα στο οποίο δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει, λόγω των αυξημένων οικογενειακών της ευθυνών ως μοναδικής γονέα ενός μικρού παιδιού.
Για 6 ώρες έκαιγε την περασμένη Τετάρτη η φωτιά που πήρε απορριμματοφόρο ανακύκλωσης του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, και μάλιστα με έκρηξη, την ώρα που οι εργάτες καθαριότητας ανέβαζαν κάδο για να τον αδειάσουν. Ευτυχώς δεν έπαθαν κάτι, όμως, όπως τονίζει το Σωματείο του δήμου, και το συγκεκριμένο περιστατικό «αναδεικνύει τις πολύ επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στις οποίες εργάζονται» οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή. Κάνει λόγο για «σάπια παμπάλαια μηχανήματα», αναδεικνύει την εντολή «φορτώστε τα όλα στα απορριμματοφόρα γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση», αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Σημειώνει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων γι' αυτήν την κατάσταση, ενώ απαιτεί από τη δημοτική αρχή να διερευνηθούν άμεσα και πλήρως οι αιτίες της πυρκαγιάς, να αγοραστούν καινούργια απορριμματοφόρα και να συντηρηθούν πλήρως τα παλιά. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας θα κάνει σήμερα, στις 10.30 π.μ., το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας μαζί με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας και του εργοταξιακού Σωματείου Εργαζομένων στην «IMERYS».
Η παρέμβαση θα γίνει για να καταγγελθεί η απώλεια 92 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» και τα δυστυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο των μεταλλείων με αποτέλεσμα να «θρηνούμε κάθε τόσο συναδέλφους».