Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σήματα «διευθετήσεων» και «κόμβοι» ανταγωνισμών με επίκεντρο την Ενέργεια

Στόχος η ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με τη Δύση, λένε οι ΗΠΑ, «πολύ βαθιές ρίζες» έχει η σχέση ΕΕ - Τουρκίας λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση

«Θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσουμε τους στρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και θεσμικούς δεσμούς της με τη Δύση». Αυτά σημειώνονται στην έκθεση του Λευκού Οίκου για την «εθνική στρατηγική ασφαλείας» των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε προ ημερών, δίνοντας το στίγμα της επιχείρησης διατήρησης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Την ίδια ώρα και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος, Ολιβερ Βαρχέλι, μιλώντας στο Euractiv σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να κατανοήσουν πως η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης» και πως «πρέπει επίσης να κατανοήσουμε εσωτερικά ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ - το να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας είναι προς το συμφέρον μας». Τόνισε δε ότι «βλέπουμε τις εντάσεις, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πολύ σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι «εμπρηστικές ενέργειες» αλλά και ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, φυσικά, χωρίς να διστάζουμε να εστιάζουμε την προσοχή στα προβλήματα που βλέπουμε, όπως η άμεση αντιπαράθεση με τουλάχιστον δύο από τα κράτη - μέλη μας και η ανάγκη αντιμετώπισης των επιχειρήσεων επιστροφής των μεταναστών». Κατέληξε δε ότι, παρόλο που αυτά τα ζητήματα είναι πολύ παρόντα, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η σχέση μεταξύ Αγκυρας και ΕΕ έχει «πολύ βαθιές ρίζες».

Η Αλεξανδρούπολη «εμπόδιο και ανταγωνιστική»

Την ίδια στιγμή, νέα ώθηση στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δίνουν και οι πρόσφατες εξαγγελίες Πούτιν για δημιουργία νέου κόμβου μεταφοράς Ενέργειας προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ που σχολίαζαν ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι εμπόδιο και ανταγωνιστική» στα σχέδια της Αγκυρας, εστιάζοντας και στις επιδιώξεις των ΗΠΑ «να πουλήσουν σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη ως εναλλακτική του φυσικού αερίου».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, υπογράμμισε ότι «ο τουρκικός κόσμος» έχει μετατραπεί σε «παγκόσμιο γεωπολιτικό κέντρο» και ότι «είμαστε σε μία θέση που ενώνει ανατολή και δύση, τον βορρά με το νότο μέσω των οδών μεταφοράς, εμπορίου και Ενέργειας».

Ο δε ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι «στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Kαραμπάχ είναι σε ισχύ η νόμιμη και δίκαιη δύναμη της Τουρκίας! Δεν αμφισβητείται κανένα δικαίωμά μας. Οπου υπάρχει ένα σημείο προβλήματος, η Τουρκία είναι εκεί!».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει απορρίψει 8 φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία. Εκφράζοντας λύπη, είπε ότι οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν αλλά και ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

Η ελληνική κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, από το Λουξεμβούργο όπου βρέθηκε για να μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, έσπευσε να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη υπογραφή του «παράνομου, άκυρου και ανυπόστατου "μνημονίου συνεργασίας"» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, που «δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο» και παράλληλα έστειλε «σήματα» διευθετήσεων με ευρωατλαντική ομπρέλα θέτοντας ως θέμα συζήτησης στο ΣΕΥ και τη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, «μία Συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και είναι εξαιρετικά σημαντική, ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στη Μεσόγειο», όπως ισχυρίστηκε. Βαφτίζοντας δηλαδή το μαύρο άσπρο για μια Συμφωνία που ανάγει τις ΗΠΑ σε «μεσολαβητή» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο και κριτήριο όχι γενικά και αόριστα το «Διεθνές Δίκαιο», αλλά το «δίκαιο» των μονοπωλίων της Ενέργειας, στα οποία κατοχυρώνονται και τα σχετικά κοιτάσματα, βάζοντας τις βάσεις για ακόμα οξύτερους ανταγωνισμούς.

Προηγουμένως, ο υπουργός, ερωτηθείς από το «Βήμα» αν «σύμμαχοι και εταίροι» έχουν «διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης», έδειξε τη ...θετική στάση της κυβέρνησης μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι δίαυλοι υπάρχουν ήδη: «Περιθώρια μεσολάβησης θα υπήρχαν εάν η τουρκική πλευρά είχε διάθεση να μιλήσει με εμάς και δεν υπήρχαν απευθείας κανάλια επικοινωνίας. Δυνατότητες διμερών επαφών υπάρχουν πολλές, σε όλα τα επίπεδα. Το ζήτημα είναι ότι η τουρκική πλευρά τις δυσχεραίνει με τη στάση της», είπε.

Εστειλε, άλλωστε, μήνυμα στη γείτονα πως «είναι χρήσιμο και για την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει έναν φιλικό και αξιόπιστο γείτονα που ανήκει στην ίδια συμμαχία, αλλά και στην ΕΕ», και πως «η διαφορά μας είναι επιλύσιμη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Ταυτόχρονα, διευκρίνισε όσον αφορά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, πως επέκταση θα γίνει «όταν η κυβέρνηση θεωρήσει ότι θα είναι προς το εθνικό συμφέρον. Βεβαίως, της επέκτασης πρέπει να προηγηθεί μια τεχνική προεργασία, όπως η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης και το κλείσιμο των κόλπων, προεργασία η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση. Ομως, η προεργασία αυτή δεν αποτελεί από μόνη της προάγγελο άλλων εξελίξεων».

Παράλληλα εκτίμησε ότι «όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται».

Σημειωτέον, ο υπουργός θα ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων για «τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, σε 57 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ