Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ

Ξεκίνησε χτες με επίκεντρο το Βέλγιο η άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», σε φάση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στο Ουκρανικό.

Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με πυρηνικές αποστολές ξεκινούν από την αεροπορική βάση Kleine - Brogel (Λιμβούργο) άσκηση αποτροπής που περιλαμβάνει αεροσκάφη διαφόρων τύπων - συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ, B-52 American Stratofortress.

Η άσκηση γίνεται μεταξύ 17 και 30 Οκτώβρη, περιλαμβάνει 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από το Βέλγιο, που φιλοξενεί την άσκηση, καθώς και πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά όπλα», ισχυρίζεται το ΝΑΤΟ, όπως και ότι κανένα αεροσκάφος δεν θα πλησιάσει σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό έδαφος.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, έγινε συνεδρίαση και της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού (Nuclear Planning Group) του ΝΑΤΟ, όπου συζήτησαν - σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική ατζέντα - «την επικίνδυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τον ρόλο της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιθετικότητας». Στη Σύνοδο, άλλωστε, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της «Steadfast Noon», ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του, προειδοποίησε τη Μόσχα ότι αν προχωρήσει σε κάποιο πυρηνικό χτύπημα, θα αντιμετωπίσει «αυστηρές συνέπειες», αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει τι εννοούσε ΝΑΤΟικός αξιωματούχος που, στο περιθώριο της Συνόδου, είπε ότι το ΝΑΤΟ «θα απαντήσει».

Αλλωστε και στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (κείμενο - δόγμα της λυκοσυμμαχίας που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Μαδρίτη) επαναβεβαιώνεται ότι «όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μία πυρηνική συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ