Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παγίδα θανάτου η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο Θριάσιο Πεδίο

Ενας ακόμα εργάτης, μέλος εργολαβικού συνεργείου, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, «πέφτοντας στο κενό από ύψος 12 μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες μόνωσης σε κτίριο της "ΕΛΑΣΤΡΟΝ", στον Ασπρόπυργο» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ενώ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

«Είναι εξοργιστικό», τονίζει, «η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, η περιοχή του Θριασίου, να μετατρέπεται καθημερινά σε παγίδα θανάτου. Είναι εξοργιστικό να θρηνούμε άλλον έναν νεκρό μέσα σε λίγες μέρες, αφού στις 8/9 ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο πλαστικών και πάλι στον Ασπρόπυργο, ενώ στις 20/9 άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και επισκευής της παλιάς γέφυρας, στον κόμβο Νέας Περάμου στα Μέγαρα».

Μιλώντας για τις συνθήκες των εργατικών «ατυχημάτων», τονίζει πως η απουσία μέτρων και ελέγχων για την ασφαλή εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση «συνθέτουν τη γενική εικόνα των χώρων δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους. Η απουσία όλων των αναγκαίων όρων για την προστασία της ζωής είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής, που καλεί τον λαό να ζήσει με τα επιδόματα της ανέχειας και βαφτίζει τις δαπάνες για τις ανάγκες του ως "κοστολογημένα μέτρα"».

Το Συνδικάτο απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος και ειδικότερα: Να προσδιοριστεί αν τηρήθηκε η σειρά των μέτρων πρόληψης για πτώση από ύψος. Αν στον χώρο εργασίας είχε προηγηθεί η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών (κιγκλιδώματα, δίχτυα προστασίας, ειδικό αντιπτωτικό προπέτασμα κ.ά.). Να προσδιοριστεί αν υπήρχε η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών για εργασία σε ύψος, την ώρα του ατυχήματος. Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση που απαιτείται για τις εργασίες σε ύψος, αν διέθετε Ιατρική Βεβαίωση Καταλληλότητας για εργασία σε ύψος για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (όπως κράνος, κατάλληλα υποδήματα ασφαλείας και άλλα μέσα ατομικής προστασίας, ανάλογα με το είδος της εργασίας και τους κινδύνους, όπως και ολόσωμης ζώνης ασφάλειας).

Ακόμα καλεί σε πάλη για ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και πολλαπλασιασμό των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει τη δικαιοδοσία τους, την υποχρεωτικότητα για την εφαρμογή των αποφάσεών τους από τους εργοδότες κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org