Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Εργοδοτικός και κυβερνητικός εμπαιγμός με τους δεκάδες απολυμένους

Γενική Συνέλευση του Σωματείου τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους

Αντιμέτωποι με τη συντονισμένη επίθεση της εταιρείας - εργολάβου «Edilmac» και της «Ελληνικός Χρυσός» βρίσκονται οι 91 μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που πετάχτηκαν στην ανεργία και σήμερα παλεύουν για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους με ευθύνη της «Ελληνικός Χρυσός» αλλά και των αποζημιώσεών τους.

Θυμίζουμε ότι η «Εdilmac» είχε αναλάβει την ανάπτυξη των υπόγειων στοών στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» και στις αρχές Σεπτέμβρη ανακοίνωσε την απόλυση των 91 μεταλλωρύχων, καθώς διακόπηκε η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών. Η «Edilmac» κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία των διαβουλεύσεων (Ν. 1387/1983), για τις ομαδικές απολύσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει. Και ενώ η πρώτη διαβούλευση με την επιτροπή των εργαζομένων έγινε στις 19 Σεπτέμβρη και ορίστηκε νέα για τις 27/9, από την επόμενη μέρα άρχισε να καλεί μεμονωμένα τους εργαζόμενους για να τους απολύσει μια ώρα αρχύτερα, πριν ολοκληρωθεί η όποια διαβούλευση, με στόχο την αποδυνάμωση του ενιαίου και αρραγούς μετώπου που έχουν συμπήξει με το Σωματείο τους και την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

Ταυτόχρονα, η «Ελληνικός Χρυσός» συνεχίζει να παριστάνει την αναρμόδια, αν και με δική της ευθύνη διακόπηκε η σύμβαση και πετάχτηκαν στον δρόμο οι μεταλλωρύχοι. Ετσι αρνείται να παραβρεθεί τόσο στη διαβούλευση όσο και να συναντήσει τους εκπροσώπους του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) καταγγέλλει τη στάση της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Edilmac», η οποία, όπως σημειώνει, «θέλει να μας διώξει μεμονωμένα, ώστε να μειώσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ και να μη μας δώσει το σύνολο των χρημάτων που θα αποφασίσουμε να ζητήσουμε».

Επίσης, καταγγέλλει ότι «οι δύο εταιρείες είναι σε απόλυτη συνεργασία ενάντια στους εργαζόμενους». Καλεί δε την «Ελληνικός Χρυσός» να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει τόσο τη διαδικασία της διαβούλευσης όσο και να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημά τους, που αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από την κοινωνία, για απορρόφηση των απολυμένων της «Edilmac» από την «Ελληνικός Χρυσός».

Το ΣΕΜΛΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, προκειμένου να αποφασίσουν συλλογικά τα παραπέρα βήματα του αγώνα τους.

Με την κάλυψη της κυβέρνησης η εργοδοτική επίθεση

Τον εργοδοτικό κυνισμό καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ). Επίσης, σημειώνει ότι «κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας με τη στάση τους καλύπτουν την "Ελληνικός Χρυσός" και είναι συνένοχοι για το γεγονός ότι τόσος κόσμος πετιέται στον δρόμο». Δηλώνει ότι ο κοινός αγώνας με το Σωματείο θα δοθεί μέχρι τέλους σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον, σε σχέση με τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρει: «Υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας. Η χρηματοδότηση που έλαβε είναι η απόδειξη για την ευρωστία της. Οι τιμές των μετάλλων που εξορύσσονται στα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι στα ύψη. Είναι ανήκουστο ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε μία τόσο πολυδιαφημισμένη επένδυση (που θα άνοιγε 3.000 και πλέον θέσεις εργασίας), 90 και πλέον εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους».

Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου, το σύνολο του εργατικού κινήματος, τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Διοίκηση να στηρίξουν τον αγώνα των απολυμένων μεταλλωρύχων και το αίτημα για απορρόφησή τους από την «Ελληνικός Χρυσός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη διαρκείας από το κλαδικό Σωματείο(2022-10-28 00:00:00.0)
Να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ!(2022-01-05 00:00:00.0)
Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων(2021-09-21 00:00:00.0)
Πλήρης κάλυψη στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην επίθεση στη συνδικαλιστική δράση(2021-09-07 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν τρομοκρατούνται!(2021-08-31 00:00:00.0)
Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον Πολύγυρο(2021-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ