ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΣΑΓΙΑ.-
«Αν πέσουν Κατιούσα στο Βόρειο Ισραήλ, η γη του Λιβάνου θα καεί».
Με αυτή τη δήλωση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το πολύ επικίνδυνο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και πάλι στη Μέση Ανατολή με τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών κατά θέσεων στο Λίβανο. Μιλώντας σε εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος ο Λεβί κάλεσε στη συνέχεια τη Συρία, κύριο ρυθμιστικό παράγοντα ισχύος στο Λίβανο, να συγκρατήσει τους αντάρτες της «Χεζμπολάχ». «Καλώ τη Συρία να μην εναποθέτει την τύχη της ειρήνης στα χέρια εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν την πρόθεση να τορπιλίσουν την ειρήνη», τόνισε ο Λεβί. Παράλληλα το Ισραήλ ζήτησε σήμερα επίσημα τη σύγκληση της επιτροπής εποπτείας της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο, κατηγορώντας τη «Χεζμπολάχ» ότι έχει παραβιάσει τις συμφωνίες του 1996 που προβλέπουν την προστασία των αμάχων εκατέρωθεν της μεθορίου Ισραήλ - Λιβάνου.
Οσον αφορά τα γεγονότα, χθες, για 11η μέρα, η ισραηλινή αεροπορία επέδραμε και σφυροκόπησε με 12 πυραύλους κατά τριών φερόμενων θέσεων - προπυργίων της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Βόρειο Λίβανο στην περιοχή Γουάντι αλ Χοτζέρ, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το βρετανικό ΒΒC μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων ασφαλείας του Λιβάνου που διατήρησαν την ανωνυμία τους. Αντίθετα, ο Ισραηλινός Στρατός, επιβεβαίωσε μεν το νέο κύμα επιθέσεων κατά θέσεων μέσα στο Λίβανο, αλλά στα όρια της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου και ότι δύο βομβαρδιστικά του Ισραήλ έριξαν δύο πυραύλους αέρος -εδάφους στους λόφους του Τζαμπάλ Νταχρ, στα σύνορα με τον ανατολικό τομέα της κατεχόμενης ζώνης. Την ίδια στιγμή, η πεδινή πυροβολαρχία του Ισραήλ σφυροκοπούσε μέσα από την κατεχόμενη ζώνη τον ίδιο τομέα που βρίσκεται στα νότια της υπό συριακό έλεγχο κοιλάδας Μπεκάα, ανέφερε η αστυνομία, δίχως όμως να δίνει κάποιες πληροφορίες για θύματα.
Η στάση και κυρίως η επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει το φαύλο κύκλο των επιθέσεων και αντεπιθέσεων, έχει προκαλέσει διεθνώς έντονη ανησυχία και μετά τις δηλώσεις του Λεβί, υπήρξε νέα κύμα αντιδράσεων.
«Αυτή η επιθετικότητα καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των Ισραηλινών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» θα τονίσουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ιορδανικού Κοινοβουλίου, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας θα εκφράσουν και αυτοί την ανησυχία τους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αφού θεωρούν ότι αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του Λιβάνου αποτελούν «τη μεγαλύτερη ζημία για την ειρηνευτική διαδικασία»
Παράλληλα, το Ιράν, το οποίο προεδρεύει της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, άρχισε διπλωματικές διαβουλεύσεις κυρίως με τη Μόσχα, προκειμένου να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του στο Λίβανο, μετέδωσε χθες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το IRNA, η ιρανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις του». Ανήσυχη είναι και η Συρία που κάνει έκκληση για λήψη επειγόντων μέτρων με σκοπό την αναχαίτιση του Ισραήλ και ζήτησε εκ νέου την παρέμβαση και την ανάληψη «επείγουσας δράσης» εκ μέρους της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας. Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών» στο Λίβανο.