ΣΤΑΝΣΤΕΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Μια από κάθε άποψη αναπάντεχη εξέλιξη σημάδεψε την αυγή της τέταρτης ημέρας της αεροπειρατείας του αφγανικού Μπόινγκ της «Ariana», το οποίο παραμένει στο βρετανικό Στάνστεντ, υπό τον έλεγχο των αεροπειρατών: Χρησιμοποιώντας το δεύτερο παράθυρο του κόκπιτ και μια ανεμόσκαλα, ο πιλότος και τρία μέλη πληρώματος απέδρασαν.
Η εξέλιξη παρ' ολίγο να τινάξει την κατάσταση στον αέρα, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αλλά οι βρετανικές αρχές, διαμέσου διαρκών διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως κατάφεραν να πείσουν τους 8 αεροπειρατές να μην προβούν σε αντίποινα. Πάντως, οι αεροπειρατές «πέταξαν έξω» άλλο ένα μέλος του πληρώματος από το σκάφος, όταν αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί.
Η κίνηση του πιλότου και των μελών του πληρώματος αφαίρεσε βέβαια - προσωρινά, τουλάχιστον - τη δυνατότητα στους αεροπειρατές να επιχειρήσουν απογείωση, ωστόσο καταδικάστηκε έντονα από ενώσεις πιλότων, αφού αντίκειται στους κανονισμούς των αεροπορικών εταιριών, το διεθνές νομικό πλαίσιο, αλλά και την «ηθική υποχρέωση» του πιλότου να παραμένει σε τέτοιες καταστάσεις με το πλήρωμα και τους επιβάτες του με κάθε κόστος.
Οι διαπραγματεύσεις αστυνομίας - αεροπειρατών συνεχίζονται «σε ήρεμο κλίμα», αν και η παρουσία της αστυνομίας έχει ενταθεί - 20 μέλη των SAS, όπως λένε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι επί τόπου και έτοιμα να επέμβουν.
«Οι τρομοκράτες πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», δήλωσε χθες, σχετικά με τη συνεχιζόμενη αεροπειρατεία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Καμπούλ. Οι αεροπειρατές φέρονται να είναι δέκα, και κρατούν 156 ανθρώπους στο αεροπλάνο.
Πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν χθες ότι έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 10 υπάλληλοι του αεροδρομίου της Καμπούλ, επειδή άφησαν τα όπλα να περάσουν στο Μπόινγκ 727. Ο Αφγανός εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όμως, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές: «Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας συνέλαβαν κάποιους, που πιστεύεται ότι είχαν ανάμειξη στην αεροπειρατεία», είπε.
Από την Καμπούλ, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας δήλωσε στο Afghan Islamic Press πως πρόκειται για προσπάθεια (των αεροπειρατών) να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως «δε γνωρίζει να διατυπώθηκε αίτημα για χορήγηση ασύλου». Πάντως, την εικοτολογία για τις προθέσεις των αεροπειρατών επέτεινε η άφιξη μιας αξιωματούχου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Εσσεξ. Αν και η επίσημη δικαιολογία είναι ότι «θα παίξει ρόλο συμβούλου, επειδή είναι εξοικειωμένη με τα συμβαίνοντα στο Αφγανιστάν», οι περισσότεροι αναλυτές πιθανολογούν πως πήγε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ και ενδεχομένως θα διαπραγματευτεί την παροχή ασύλου μαζί με τις βρετανικές αρχές.
Από την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στη Νέα Υόρκη, υπήρξε μια ανακοίνωση μάλλον «περίεργη», αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τη θέση των Ταλιμπάν: Οτι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται με εκείνες τις κυβερνήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης».