Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συντονισμένη» εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών αποφάσισε η ΕΕ

Ενώ το Κίεβο ανακοινώνει επιθέσεις στα νότια με αμερικανοΝΑΤΟικά όπλα

Ο Γερμανός καγκελάριος πάνω σε αντιαεροπορικό σύστημα «Gepard», στη χρήση του οποίου ήδη εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιωτικοί σε γερμανική βάση

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Ο Γερμανός καγκελάριος πάνω σε αντιαεροπορικό σύστημα «Gepard», στη χρήση του οποίου ήδη εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιωτικοί σε γερμανική βάση
Αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη ενέκριναν χτες οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο στην Πράγα, καθώς η λυκοσυμμαχία βαθαίνει με όλο και περισσότερους τρόπους την ενεργό εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν να ξεκινήσουν εργασίες για τον καθορισμό των παραμέτρων για την αποστολή εκπαίδευσης, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις ανάγκες του Κιέβου για εκπαίδευση του στρατιωτικού του προσωπικού σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Υπάρχουν «πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες» του ουκρανικού στρατού που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα κράτη της ΕΕ θέλουν να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με συντονισμένο τρόπο, ανέφερε ο Μπορέλ.

Χτες ξεκίνησε επίσης στην Πράγα η άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που μεταξύ άλλων έχει στο επίκεντρό της την περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και το ζήτημα είτε μιας γενικής απαγόρευσης εισόδου στους Ρώσους πολίτες είτε μιας αυστηροποίησης στην έκδοση βίζας.

Οπως επεσήμανε ο Μπορέλ πριν την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ, στη συγκεκριμένη Σύνοδο οι συνομιλίες σε αυτήν τη φάση δεν θα διεξαχθούν με έμφαση στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά «περισσότερο από πολιτική άποψη». Θα εξεταστεί «ποια είναι η θέση της Ρωσίας» και «τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Αναφέρθηκε στην «τεταμένη κατάσταση στο πεδίο της μάχης», όπου ισχυρίστηκε ότι «οι Ουκρανοί αναλαμβάνουν τη στρατιωτική πρωτοβουλία», με την έναρξη αντεπίθεσης που ανακοίνωσε το Κίεβο προχτές, ενώ «το υλικό και ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία είναι τεράστιο και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Σε αυτήν τη φάση, Ουκρανία, ΗΠΑ, Βρετανία (και μαζί χώρες που ευθυγραμμίζονται μαζί τους εντός της ΕΕ, όπως η Πολωνία, οι βαλτικές χώρες κ.ά.) απορρίπτουν κάθε συζήτηση για επανάληψη «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με την ουκρανική κυβέρνηση μάλιστα να δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι το τέλος», «μέχρι τη νίκη» και την ανακατάληψη των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειάζεται», επεσήμανε ο Μπορέλ, καθώς και η ΕΕ προετοιμάζεται για μακρόχρονη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, όπως δείχνει και η απόφαση των υπουργών Αμυνας, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Μεγάλες απώλειες των αντιπάλων επικαλούνται οι δύο πλευρές στον νότο

Την ίδια ώρα, διαφορετική εικόνα δίνουν τα στρατιωτικά επιτελεία σχετικά με την αντεπίθεση που ανακοίνωσε το Κίεβο προχτές σε περιοχές του Νότου που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, με στόχο να απωθήσουν τους Ρώσους στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου και να ανακαταλάβουν την πόλη Χερσώνα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν διαρρήξει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης κοντά στη Χερσώνα. Επίσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες ότι οι καταστροφές σε γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο στην περιοχή Χερσώνα έχουν ως αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να μην μπορούν να διασχίσουν τον ποταμό για να τροφοδοτήσουν την πρώτη γραμμή του μετώπου, βορειότερα.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η «έκταση της ουκρανικής προέλασης» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Πάντως ο ουκρανικός στρατός «έχει αυξήσει τα πυρά του πυροβολικού σε μέτωπα σε ολόκληρη τη νότια Ουκρανία», προκειμένου να διακόψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού με «πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την άλλη, ανέφερε ότι «αυτή η νέα απόπειρα επίθεσης του εχθρού απέτυχε παταγωδώς» και έχει υποστεί «σημαντικές απώλειες στις περιοχές Μικολάιφ και Χερσώνα». Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε χτες ότι τις τελευταίες 24 ώρες οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν πάνω από 1.200 Ουκρανούς στρατιώτες, δεκάδες άρματα μάχης, άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη κ.ά.

Παράλληλα ρωσικά χτυπήματα σημειώθηκαν χτες στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονέτσκ.

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε χτες ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται μεθοδικά και σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια. Ολοι οι στόχοι θα εκπληρωθούν».

ΗΠΑ: Οι αποστολές όπλων ήταν σχεδιασμένες για ουκρανική αντεπίθεση

Η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε και βοηθά τον ουκρανικό στρατό να προετοιμαστεί για την αντεπίθεσή του, εκπληρώνοντας συγκεκριμένα αιτήματα για όπλα, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η Ουκρανία είχε ζητήσει πριν μήνες από τις ΗΠΑ όπλα κατάλληλα για την προγραμματισμένη αντεπίθεση στα νότια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος μιλώντας στο CNN.

Οι ΗΠΑ εκπλήρωσαν πολλά από αυτά τα αιτήματα - συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων πυρομαχικών, πυροβολικού και αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» - μέσω πολλών πακέτων στρατιωτικής βοήθειας τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτά τα πακέτα δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά δεν ανακοινώθηκε τότε ότι σχεδιάστηκαν εν μέρει για να τροφοδοτήσουν την αντεπίθεση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο Μπεν Χότζες, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, μιλώντας στην «Deutsche Welle» δεν αποκάλυψε αν οι επιθέσεις είναι μέρος της μεγάλης αντεπίθεσης που έχουν προαναγγείλει οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εκτίμησε πάντως ότι «ίσως είναι η αρχή για κάτι μεγάλο - πολλά θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνουν τους τελευταίους μήνες στρατιωτικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, και «έχει δημιουργηθεί μια δύναμη ικανή να εξαπολύσει επίθεση μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πεντάγωνο: Ερευνα για απάτη ή εκτροπή όπλων στη μαύρη αγορά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Bloomberg», το αμερικανικό Πεντάγωνο διεξάγει επιθεωρήσεις σχετικά με απάτη, σπατάλη και εκτροπή όπλων στη μαύρη αγορά, εξετάζοντας χιλιάδες συμβάσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία, αξίας μικρότερης των 2 εκατ. δολαρίων η καθεμιά. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τηρούν αρχεία των αμερικανικών όπλων χρησιμοποιώντας χειρόγραφες αποδείξεις.

Συνολικά εξετάστηκαν περισσότερες από 7.800 συμβάσεις αξίας 2,2 δισ., πρόσθεσε.

«Μόλις τα όπλα φτάσουν στην Ουκρανία, δεν νομίζω ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για το πού θα καταλήξουν», είπε ο επιθεωρητής του Πενταγώνου.

Στο μεταξύ, παρά τις ανησυχίες του υπουργείου Αμυνας, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να ενοποιήσει όλες τις προσπάθειες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία τις επόμενες βδομάδες, συγκεντρώνοντάς τες σε μια ενιαία αποστολή μεγάλης κλίμακας.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι από το 2014 οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 15,5 δισ. δολαρίων μόνο στην Ουκρανία.

Ζαπορίζια: Τρύπες από βλήματα στην οροφή του πυρηνικού σταθμού

Στο μεταξύ, μεγαλώνει η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς - μετά τις σχετικές εικόνες που δημοσιοποίησαν οι φιλορωσικές αρχές - νέες δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας «Maxar Technologies» επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τρύπες στις οροφές κτιρίων του πυρηνικού σταθμού, όπως και ότι έχουν ξεσπάσει φωτιές περιμετρικά.

Προχτές φιλορώσοι αξιωματούχοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμου του αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό, ενώ ανήρτησαν σχετική φωτογραφία στο «Telegram».

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις χτυπούν σκόπιμα βασικές εγκαταστάσεις στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να προκαλέσουν απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών, επέμεινε χτες μέλος της φιλορωσικής διοίκησης της Ζαπορίζια.

Στο μεταξύ η στρατιωτικοπολιτική διοίκηση της πόλης Ενεργκοντάρ, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε χτες ότι θα παραδώσει στο κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θραύσματα οβίδων που εκτοξεύτηκαν από ουκρανικά στρατεύματα.

Η αποστολή του ΙΑΕΑ βρίσκεται καθ' οδόν για τον πυρηνικό σταθμό, ενώ χτες έφτασε στο Κίεβο.

«Η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει στην εγκαθίδρυση μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», επέμενε ο Λευκός Οίκος.

Αντιπαράθεση στην ΕΕ για τις βίζες σε Ρώσους πολίτες

Αντιθέσεις εκφράζονται στην ΕΕ σχετικά με την είσοδο και τις βίζες σε Ρώσους πολίτες. Το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ δεν αναμένεται να δώσει κατεύθυνση για πλήρη απαγόρευση της εισόδου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία.

«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει, ούτε ότι αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Μπορέλ, προτείνοντας ωστόσο η ΕΕ να επανεξετάσει τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους και να αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες. «Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους ανεξαιρέτως», διευκρίνισε.

Ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ που γειτονεύουν με τη Ρωσία (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Φινλανδία) ήδη επέβαλαν περιορισμούς, ενώ άλλα, όπως η Πολωνία, αξιώνουν να επιβληθούν περιορισμοί στις τουριστικές βίζες.

Χτες τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέθεσαν κοινή θέση κατά της πρότασης των χωρών της Βαλτικής για γενική απαγόρευση εισόδου των πολιτών της Ρωσίας στην ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη «να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων».

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλ. Σάλενμπεργκ, επίσης τάχθηκε ενάντια σε μια γενική απαγόρευση βίζας, η οποία «θα διέκοπτε εντελώς και τις τελευταίες επαφές με τη ρωσική Κοινωνία των Πολιτών, ενώ θα ήταν παράλογο να φράξουμε αυτήν τη στιγμή τον δρόμο προς τη Δύση για επικριτικές φωνές της Ρωσίας».

Η Ολλανδία πάντως θα υποστηρίξει τις προτάσεις να απαγορευτεί η είσοδος Ρώσων τουριστών στην ΕΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της, Β. Χούκστρα, σημειώνοντας ότι «μακράν οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι πλούσιοι Ρώσοι, οι οποίοι συχνά έχουν δεσμούς με το καθεστώς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ