Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Το δικαίωμα στις σπουδές είναι αδιαπραγμάτευτο

Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών αύριο, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών

Σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για το σοβαρό ζήτημα της στέγασης των φοιτητών προχωρούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, μπροστά σε μία ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά με χρόνια ζητήματα, όπως η ανυπαρξία φοιτητικών εστιών σε μεγάλα Ιδρύματα της Αττικής και ουσιαστικής στήριξης όσων σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, με το πρόβλημα να εντείνεται με τις τιμές των ενοικίων και τις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι 14 φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν προχτές σε σύσκεψη οργάνωσης της διεκδίκησης προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών αύριο Πέμπτη στις 12 μ. προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους, απαιτώντας άμεσα συγκεκριμένα μέτρα:

  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις Εστίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου.
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων και του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση και ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των Εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και των Περιφερειών για δημιουργία νέων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις Εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.
Προβλήματα αναντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες

Από τη σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από το Ταμείο 32 δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους, και δεν προβλέπεται να δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη στέγαση των φοιτητών!», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι.

«Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι διαχρονικό και έχει αιτία την εμπορευματοποίησή της. Αφορά το γεγονός ότι οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη», σημείωσε ο Δ. Γκιώνης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ. «Ο λόγος που δεν γίνονται Εστίες δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ο λόγος είναι ότι τα χρήματα που υπάρχουν δεν πάνε στις ανάγκες μας, γιατί τις θεωρούν κόστος και εμάς και τις οικογένειές μας πελάτες. Από αυτό το βήμα το λέμε καθαρά: Οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες. Το δικαίωμα στις σπουδές είναι αδιαπραγμάτευτο», πρόσθεσε.

Σε προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε Εστία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΦΕΑ, Φ. Λαμπριανίδης. «Τα δωμάτια είναι ελάχιστα σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που έρχονται από την επαρχία και ψάχνουν σπίτι. Ο συνολικός αριθμός των δωματίων των Εστιών της Αθήνας φτάνει μόλις τα 1.800, δηλαδή όλες οι Εστίες μαζί δεν φτάνουν για να καλύψουν πλήρως ούτε τις ανάγκες ενός εκ των Ιδρυμάτων της Αθήνας». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοιτητών, υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμα μόλις 150 δωμάτια, τα περισσότερα για το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, με την ΑΣΟΕΕ να δέχεται μόλις 15 νέες εισδοχές και άλλα πανεπιστήμια να μένουν χωρίς θέση. Οσο για τις συνθήκες στην Εστία, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου έκανε λόγο για δωμάτια 8 τ.μ. με κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, 60 δωμάτια χωρίς νερό, 30 χωρίς θέρμανση ή κλιματισμό. Στη ΦΕΠΑ καταγράφονται συνεχή προβλήματα με το ζεστό νερό, αναλογεί ένα πλυντήριο σε 200 άτομα, με αποτέλεσμα συχνές βλάβες, και το κτίριο Β είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια για ανακαίνιση, με αποτέλεσμα η Εστία να έχει 150 θέσεις λιγότερες. Στη ΦΕΜΠ τα κτίρια 5 και 9 δεν έχουν κλιματισμό, ενώ τα κτίρια Α, Β, Γ11 και 12, με συνολικό αριθμό 104 άτομα, είναι χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό.

«Διαγωνισμό φτώχειας» χαρακτηρίζουν οι φοιτητές τη διαδικασία επιλογής για τις Εστίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι την περσινή χρονιά στον πρώτο γύρο εισδοχών στη ΦΕΠΑ έγιναν δεκτοί μόλις 52 οικότροφοι από 6.913 πρωτοετείς, εκ των οποίων, με βάση τα στοιχεία, πάνω από τους μισούς είναι εκτός Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΦ Φυσικού ΕΚΠΑ, Κ. Δέμος, αναφέρθηκε στον «μαραθώνιο» που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής ο οποίος φοιτά μακριά από τον τόπο κατοικίας του, ξεκινώντας από την αναζήτηση διαμερισμάτων στην Αθήνα. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το νοίκι φέτος με την ακρίβεια που σαρώνει έγινε απαγορευτικό, με παράδειγμα ισόγειο - ημιυπόγειο διαμέρισμα 38 τ.μ. στου Ζωγράφου, μία από τις περιοχές που προτιμά ο φοιτητόκοσμος, όπου το ενοίκιο είναι 320 ευρώ, κοντά μισό μηνιάτικο του γονιού. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι λογαριασμοί του ρεύματος (100 ευρώ κατά μέσο όρο), του νερού και των κοινόχρηστων (80 ευρώ κατά μέσο όρο) το κόστος ξεπερνά ήδη τα 500 ευρώ τον μήνα, χωρίς το σούπερ μάρκετ, το ίντερνετ, τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες...

«Το ΕΚΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια πανελλαδικά και το μεγαλύτερο στην Αθήνα, διαθέτει στην περιουσία του τεράστια ποικιλία ακινήτων», σημείωσε ο Κ. Δέμος αναφερόμενος στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θέλει τα κτίρια, την περιουσία των πανεπιστημίων, την ίδια τη γνώση εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας.

«Τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πρωτοετείς φοιτητές, είτε με τα νοίκια που συνεχώς αυξάνονται είτε με την κατάσταση στις Εστίες, είναι μεγάλα, αλλά ο αγώνας μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερος», τόνισε η Ασημίνα Γιαννείου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής. Αναδεικνύοντας την αντίφαση ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών, σημείωσε πως «σήμερα η ζυγαριά γέρνει στη μεριά του κέρδους και όχι των αναγκών μας. Γιατί οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση παρέχουν χρήματα που δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των παραπάνω. Γιατί ενισχύουν συνεχώς την πολιτική της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στις φοιτητικές εστίες, κάτι που μας θυμίζει τη δράση τους και μέσα στα Ιδρύματά μας».

Σε παρεμβάσεις τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι πρωτοβουλίες παίρνονται με βάση και τις ανάγκες αλλά και την εμπειρία που έχει το φοιτητικό κίνημα από επίμονους συλλογικούς αγώνες που είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να πάρουν δωμάτιο σε Εστίες, να διατεθούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για φοιτητές, να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα. «Ξεκινάμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή μας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πρωτοβουλίες διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για το σοβαρό ζήτημα της στέγασης των φοιτητών
  • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε πολλές πόλεις
  • Αθλητικό camp, εικαστική έκθεση και μαθητικός διαγωνισμός project στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τη φοιτητική στέγη

Εκδήλωση με θέμα «Εστίες για λίγους, ενοίκια "στον θεό". Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!» πραγματοποιεί η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας, και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Ενα είναι το σύνθημα που όλους τους ενώνει: Ο φοιτητής το νοίκι να πληρώνει...

Τις προηγούμενες μέρες συνεδρίασε η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας με θέμα την οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης μπροστά στο σοβαρό ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, κατέθεσαν πρόταση για τη διοργάνωση σύσκεψης φοιτητικών συλλόγων για το θέμα αυτό.

Την πρόταση αυτή καταψήφισαν - χωρίς βέβαια να αντιπροτείνουν κάτι άλλο - οι παρατάξεις της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), του BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) και των/ της ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ)!!!

Πιο συγκεκριμένα:

Η παράταξη της ΝΔ στα πανεπιστήμια προκλητικά δήλωσε σε Ιδρύματα όπως το Γεωπονικό ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά ότι «δεν την απασχολεί να παρευρεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ». Και αυτό την ίδια ώρα που το πρόβλημα της στέγασης είναι πιο οξυμένο από ποτέ, με τα νοίκια να έχουν φτάσει «στο θεό», την ακρίβεια να εξανεμίζει το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να μην ξέρουν αν θα καταφέρουν να σπουδάσουν!

Οπου εμφανίστηκε η ΔΑΠ, καταψήφισε την πρόταση λέγοντας προκλητικά ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να οργανωθεί αγώνας για το θέμα αυτό»!! Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον νέο νόμο - πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, την ανέγερση εστιών με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (μτφ. νοίκι για τον οικότροφο).

Η ΠΑΣΠ από την άλλη, σε ΔΣ όπως στο Πάντειο, καταψήφισε με το «επιχείρημα» ότι το ψήφισμα που κατατέθηκε στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου είναι... «της Πανσπουδαστικής»!! Μάλλον, αποφάσισαν ότι η ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ και νοίκια που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και χειροκροτεί η ΔΑΠ, καλύπτει τη θέση του ΠΑΣΟΚ για «οικονομικά φοιτητικά καταλύματα σε χώρους των Πανεπιστημίων».

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται πώς κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην ανυπαρξία, δηλώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι σχολές είναι κλειστές και ο αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί, αφού δεν θα συμμετέχουν φοιτητές»!! Για μία ακόμη φορά «θα λογαριαστούμε μετά» λοιπόν, και μέχρι τότε οι φοιτητές να πληρώνουν τα πανάκριβα νοίκια... Βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λερωμένη τη φωλιά του όσον αφορά τη φοιτητική στέγη. Δεν έχει περάσει άλλωστε και τόσος καιρός από όταν οι οικότροφοι φοιτητές διαδήλωναν στο υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους κερνούσε ...χημικά.

Τα ΕΑΑΚ για άλλη μία φορά «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ», αφού και αυτοί τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε να ανοίξουν οι σχολές για να κινητοποιηθούμε», «να το δούμε από Οκτώβρη». Για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, όπως είναι η πρόσβαση στη δωρεάν στέγαση. Η συγκριμένη παράταξη μάλιστα έφτασε στο σημείο να βαφτίζει τη γνήσια αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών «πελατειακές σχέσεις»!

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, εκατοντάδες φοιτητές δίνουν τη μάχη, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης έτσι ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγη, να μην παρατήσει τις σπουδές του, επειδή δεν έχει τα χρήματα να σπουδάσει. Απαιτώντας να δίνεται μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ για κάθε επαρχιώτη φοιτητή, δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους! Πρώτος αγωνιστικός σταθμός η κινητοποίηση των συλλόγων την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου στις 12 μ. στο υπ. Οικονομικών.


Ι. Π.

ΠΑΤΡΑ
Γολγοθάς για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες η ανεύρεση φοιτητικής στέγης

Από παλιότερη κινητοποίηση οικότροφων φοιτητών στην Πάτρα
Από παλιότερη κινητοποίηση οικότροφων φοιτητών στην Πάτρα
Σε ...Γολγοθά εξελίσσεται και στην Πάτρα η αναζήτηση στέγης για την πλειοψηφία των πρωτοετών φοιτητών (περίπου 5.000 και για τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Πάτρας και Πελοποννήσου), με πολλούς να διαπιστώνουν από την πρώτη στιγμή ότι το κόστος διαβίωσής τους αναμένεται να στοιχίσει πολύ ακριβά, βάζοντας μεγάλες δυσκολίες στο όνειρό τους για σπουδές.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά, ιδιαίτερα από την ανακοίνωση των βάσεων και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων, δείχνει ότι ένα παιδί εργατικής - λαϊκής οικογένειας θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια στο να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αφού το κόστος για την ενοικίαση μιας γκαρσονιέρας έχει εκτιναχθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Απ' αυτό και μόνο το γεγονός πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλες θυσίες, συνυπολογίζοντας στην πορεία και τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσής του.

«Χρυσάφι» για λίγα τετραγωνικά μέτρα

Συγκεκριμένα, για έναν ανθρώπινης διαβίωσης χώρο (χωρίς επίπλωση), λίγων τ.μ. (μονή γκαρσονιέρα από 22 - 30 τ.μ.), με χρήση μιας συγκοινωνίας για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στο Ρίο (περιοχές κέντρου, Αγίας Σοφίας), οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, ξεκινώντας τα ενοίκια από τα 250 με 380 ευρώ, με τις περισσότερες πολυκατοικίες να είναι παλιές, ειδικά στο κέντρο. Στις «δίχωρες» γκαρσονιέρες (έως 35 τ.μ.) οι τιμές αυξάνονται, τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον, ενώ έχουν φτάσει στα ύψη δυάρια και τριάρια, που επιλέγονται ακόμη και για συγκατοικήσεις, ξεκινώντας από 450 ευρώ (40 - 55 τ.μ.) και 580 ευρώ αντίστοιχα (75 - 110 τ.μ.) για τις ίδιες περιοχές και ανάλογα με το πόσο καινούργιο είναι ένα σπίτι ή τι ανακαινίσεις έχουν γίνει σε αυτό. Ακόμα πιο ακριβές είναι όλες οι επιπλωμένες κατοικίες.

Σε περιοχές πιο μακριά από τα Ιδρύματα οι τιμές χαμηλώνουν ελάχιστα, όμως πρόκειται για γειτονιές που ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν την πρόσβαση στα Ιδρύματα, ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Ρίο.

Μια έρευνα ακόμη και στα διάφορα σάιτ ενοικίασης κατοικιών δείχνει πώς έχει η κατάσταση: Φτηνότερα ενοίκια αφορούν κυρίως πολύ παλιότερα και με πολλά προβλήματα σπίτια, ή ακόμα και σε περιοχές όπου μπορεί κάποιος να χρειάζεται από δύο συγκοινωνίες μέχρι να φτάσει στο Πανεπιστήμιο.

«Πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια»

«Με αυτά τα δεδομένα, με τα έξοδα που έχει κάποιος μόνο για το νοίκι, γίνεται φανερό αμέσως ότι παιδί λαϊκής οικογένειας θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια για να σπουδάσει», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» μεσίτρια, σημειώνοντας ότι πλέον διαπιστώνει περιπτώσεις παιδιών που αφήνουν τις σχολές τους προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο ΙΕΚ ή άλλη παρόμοια σχολή κοντά στο σπίτι τους, ακόμα και πληρώνοντάς την, καθώς έτσι τα έξοδα είναι λιγότερα, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μένουν σε πολύ παλιά σπίτια, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Αναφερόμενη στις αιτίες της κατάστασης επισημαίνει: «Οι επιπτώσεις του κορονοϊού και η γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί έχουν ανεβάσει κατά πολύ τις τιμές. Δεν πλήττονται όμως το ίδιο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν μιλάμε για έναν που διατηρεί μια γκαρσονιέρα που έχει πρόβλημα, αλλά για όσους διαθέτουν σειρά ακινήτων, είναι εισοδηματίες ή έχουν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (κατασκευαστικές εταιρείες κ.λπ.), που επιδιώκουν περισσότερα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση».

Εστίες για... δείγμα και αύξηση των αναγκών

Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο Πατρών συγκεντρώνει πάνω από 30.000 ενεργούς φοιτητές, με χιλιάδες εισακτέους και τη νέα περίοδο που διαμορφώνεται η συγκεκριμένη κατάσταση, οι φοιτητικές εστίες του δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ούτε του 5% του συνόλου τους.

Ταυτόχρονα, πρωτοετείς με τις οικογένειές τους βρίσκονται από τα μέσα του καλοκαιριού σε ένα ατέρμονο κυνήγι «ευκαιριών», προκειμένου να βρουν καταρχάς ένα κατάλυμα, αλλά και να πετύχουν μια προσιτή τιμή. Πολλοί απέφυγαν να κλείσουν σπίτι μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην πληρώσουν το ένα νοίκι χωρίς διαμονή στο σπίτι, με αποτέλεσμα σήμερα οι δυσκολίες τους να μεγαλώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν πάνω από 1.000 φοιτητές από Τμήματα που έκλεισαν στις γύρω πόλεις (Αίγιο, Πύργο, Αγρίνιο) και πολλοί, στο 4ο έτος πλέον, ψάχνουν πού να μείνουν.

Τα παραπάνω προβλήματα θα αποτελέσουν άμεσα αντικείμενο παρεμβάσεων των δυνάμεων της ΚΝΕ στην πόλη, με τη μαζική διακίνηση του τετρασέλιδου της Οργάνωσης, αλλά και στους φοιτητικούς συλλόγους, προκειμένου να ληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αυξημένων αναγκών.

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις το περασμένο Σάββατο σε τέσσερις πόλεις

Μουδανιά
Μουδανιά
Το μήνυμα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο σε διάφορες πόλεις:

Στο Ναύπλιο

Στο πάρκο Κολοκοτρώνη, όπου έγιναν οι εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, η προσέλευση άρχισε από νωρίς το απόγευμα με αρκετούς νέους, εργαζόμενους αλλά και οικογένειες.

Εκ μέρους του ΤΣ Αργολίδας της ΚΝΕ χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας του, Νέλλη Ρέππα, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις, ενώ ακολούθησε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από μέλη και φίλους της ΚΝΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου, που αναφερόμενος στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, κάλεσε τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία σε συμπόρευση με το Κόμμα στους αγώνες του σήμερα, αλλά και στις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μεγάλο λαϊκό γλέντι από το τοπικό συγκρότημα «3 και μια» με έντεχνα, λαϊκά και νησιώτικα τραγούδια, μέχρι αργά και με μεγάλο κέφι.

Ναύπλιο
Ναύπλιο
Στον χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ το δικό τους ξεχωριστό «παρών» έδωσαν οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», με τις δραστηριότητές τους. Λειτούργησαν, τέλος, νεανικά στέκια, καθώς και έκθεση με θέμα «Μία σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!».

Στην Κόρινθο

Αντίστοιχα εκδηλώσεις έγιναν στην Κόρινθο, κορυφώνοντας τη φεστιβαλική δραστηριότητα στον νομό.

Το πρόγραμμα άρχισε με χαιρετισμό μαθήτριας μέλους της ΚΝΕ, για να ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα που ετοίμασε η πολιτιστική ομάδα του Κόμματος και της ΚΝΕ στο νομό, με τίτλο «...ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...», που κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στάθηκε στην ιστορία των Φεστιβάλ 48 χρόνια τώρα και αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. «Τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία του φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που δεν διστάζει να προχωρήσει σε κάθε είδους έγκλημα με σκοπό την εξασφάλιση των κερδών», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η βαρβαρότητα που συνεπάγονται όλα αυτά.

Τσαριτσάνη
Τσαριτσάνη
Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσίφτση στο τραγούδι, Χρήστο Σκόνδρα στο μπουζούκι και Γιώργο Μπεκιάρη σε κιθάρα - τραγούδι, που κράτησε μέχρι αργά.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» στον χώρο, που ζωγράφισαν και στη συνέχεια εξέθεσαν τα έργα τους.

Στα Ν. Μουδανιά

Επίσης, εκδήλωση έγινε στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής.

Το πρόγραμμα άρχισε με χαιρετισμό από τον Νίκο Καραδήμο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στην κεντρική ομιλία, ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που οργανώνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες των όσων βιώνουμε, για το πού παν τα πράγματα και πού βρίσκεται η διέξοδος και ταυτόχρονα μπαίνει μπροστά παντού για μέτρα ανακούφισης αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά καλύτερη μέρα». Ταυτόχρονα ανέδειξε ότι «η στάση του Κόμματος μέσα στην πανδημία, σε μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και μέτωπα, έχει φτιάξει δυνατότητες για να εκφραστεί μεγαλύτερη συσπείρωση ευρύτερων ανθρώπων με το ΚΚΕ. Δυνατότητες, όμως, που θέλουμε να εκφραστούν με το δυνάμωμα του κινήματος και των αγώνων αλλά και με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ κάθε μέρα, αλλά και στις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «Γουέστ Μες» και λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με τους Μαρία Γιαννούλη, Κώστα Μικρό και Δημήτρη Χόντα.

Στον χώρο υπήρχαν ακόμη έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση για τον πόλεμο.

Στην Τσαριτσάνη

Το Φεστιβάλ πέρασε και από τη γεμάτη με κόσμο πλατεία της Τσαριτσάνης Λάρισας.

Στον χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ οι δραστηριότητες άρχισαν το απόγευμα, με τουρνουά πινγκ - πονγκ που είχε μεγάλη συμμετοχή.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δαμιανός Μπαλασούλης, Γραμματέας του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων επισήμανε: «Μπροστά σε όλους μας μπαίνει το δίλημμα: `Η θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία, που είναι προδιαγεγραμμένη και φέρνει μόνο χειρότερα για τον λαό, ή θα γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αφήσουμε τη ζωή μας να ξοδεύεται σε μια κρίση διαρκείας αναμένοντας μια καλύτερη μέρα, όπως διακηρύσσουν κάθε φορά οι αστοί και τα επιτελεία τους. Η προοπτική των μικρών και μεγαλύτερων αντιστάσεων του σήμερα βρίσκεται στον συνολικό αγώνα αντιπαράθεσης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, με την εξουσία των μονοπωλίων, με τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Και ιδιαίτερα εδώ, στην Τσαριτσάνη, είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες της Οργάνωσης. Το διεκδικητικό πλαίσιο που βάζουν οι κομμουνιστές για απλά πράγματα, όπως η καθαριότητα αλλά και για τα πιο σημαντικά. Το σχέδιο πόλης της Τσαριτσάνης ή τα παράλληλα έργα του αναδασμού. Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι κομμουνιστές για να προβάλουν, να αναδείξουν, να ενημερώσουν τους κατοίκους της Τσαριτσάνης με κάθε μέσο. Και με το ΔΕΛΤΙΟ που έβγαλε η Οργάνωση, τη νέα αυτή περιοδική έκδοση που φωτίζει τη μία και μόνη αλήθεια. Αυτή του λαού. Με το ΚΚΕ, λοιπόν, τη μοναδική δύναμη που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη!».

Ακολούθησε λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τους Θανάση Τζήκα, Παναγιώτη Ζιώγα και Αντώνη Ζιώγα.

Εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Με πολιτικές συγκεντρώσεις, πολύμορφο διεκδικητικό περιεχόμενο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται το «ταξίδι» του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που κορυφώνεται με το κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη

-- Στα Γιαννιτσά στις 8 μ.μ. στο πάρκο Αη Γιώργη. Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους «Γουέστ Μες», λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με τους Κώστα Γκρανόπουλο, Αντώνη Ανέστη, Γεωργία Χατζημπαλάση, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν γωνιές για μαθητές και νέους εργαζόμενους και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στη Δράμα στις 8 μ.μ. στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν Μαθητικό Στέκι, έκθεση με οργανωμένες ξεναγήσεις «Ελα με την ΚΝΕ! Στον αγώνα βρίσκεται η ελπίδα, στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη!» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στις Σέρρες στις 9 μ.μ. στο Πάρκο Δορυλαίου (περιοχή Θεατράκι, πίσω από το γήπεδο του Πανσερραϊκού). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με θέμα «Μαζί στον αγώνα, λαϊκά και ξάστερα» με τους Πάνο Κοσμίδη, Μιχάλη Μπουρέλο, Αστέρη Πασχαλιά και Δημήτρη Ψαρρά, και γλέντι με το συγκρότημα «Βουκολική Διαταραχή».

Στον χώρο θα λειτουργούν Στέκια για τη γυναικεία χειραφέτηση, τους μαθητές και τους φοιτητές, και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στη Βέροια στις 8 μ.μ., στα γηπεδάκια «Προμηθέα», προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα «Σκέψου - δράσε - ζήσε χωρίς ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Βασιλεία Γιαννούση, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων. Θα προηγηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Σεπτέμβρη

-- Στην Καλαμάτα στο Πάρκο Λιμενικού. Η πολιτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει την πρώτη μέρα η συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τη δεύτερη μέρα η συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από τους Δημήτρη Μπάση, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Βιολέτα Ικαρη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τοπικά νεανικά και λαϊκά σχήματα. Στον χώρο θα υπάρχουν γωνιά του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», με το πρόγραμμα της νέας χρονιάς, Μαθητικό Στέκι, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους.

-- Στην Κέρκυρα στην Πάνω Πλατεία. Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Το τουριστικό θαύμα vs τα δικαιώματα της νεολαίας», συναυλίες με τους EverWhat, Echelon, ΜΑΡΙΕΛΒΙΣ, και λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο, πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλίες με τους «Σενάριο» και «Μωρά στη Φωτιά».

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη

-- Στην Πρέβεζα στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τον Φοίβο Σκάρπο. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και γωνιά του «Κόκκινου Αερόστατου» για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

-- Στη Νάουσα στο Δημοτικό Πάρκο, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία - γλέντι με τους «ΣΕ+ΜΕ ΠΑΤΙΡΝΤΙ». Στον χώρο θα υπάρχουν Στέκια για τους μαθητές και τους νέους εργαζόμενους, έκθεση για τον εργάσιμο χρόνο, ενώ θα πραγματοποιηθούν τουρνουά πινγκ πονγκ και σκακιού, και escape room. Θα λειτουργεί επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στην Κατερίνη στο Πάρκο Καταφυγιώτικα. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τους Κώστα Ζούνζουρα, Αναστάση Λαζαρίδη, Ειρήνη Ασημακοπούλου και Παντελή Ζλατίντση, και λαϊκό γλέντι με τους «Κοντραμπατζήδες». Στον χώρο θα υπάρχουν Μαθητικό Στέκι, escape room ενάντια στον πόλεμο, έκθεση ενάντια στον πόλεμο, γωνιά γυναικών, γωνιά νέων εργαζομένων, παιδότοπος και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στα Γρεβενά με ομιλία από την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

-- Στην Κω με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Λήμνο με ομιλήτρια την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΤΗΣ ΚΝΕ
Αναρριχήσεις στην Αττική στις 11 Σεπτέμβρη

RIZOSPASTIS

Αναρριχητική συνάντηση στο αναρριχητικό πεδίο Μακρύς Τοίχος στον Βύρωνα, πάνω από τη Μονή Καρέα, και στα αναρριχητικά πεδία Πράσινη και Κόκκινη Πίστα στην Ηλιούπολη, διοργανώνουν στις 11 Σεπτέμβρη η Αθλητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ και το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος», στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp της ΚΝΕ και του 48oυ Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το ραντεβού για τους ενδιαφερόμενους είναι στις 9 π.μ. στην Μονή Καρέα, από όπου οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στο αναρριχητικό πεδίο Μακρύς Τοίχος. Με το πέρας της δραστηριότητας οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν όλοι μαζί στο αναρριχητικό πεδίο Πράσινη Πίστα. Στον χώρο θα υπάρχουν έμπειρη αναρριχητική ομάδα, για τη σωστή και ασφαλή καθοδήγηση των συμμετεχόντων, και γιατρός.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email sports@kne.gr, στο τηλέφωνο 69867223990 και στην ηλεκτρονική φόρμα https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3fQOM1s2iZNaffnndGkOC9g3Ib51im4_WeeH4w4zu-WxFOQ/viewform

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράσεις και πρωτοβουλίες που δίνουν βήμα στη νεανική δημιουργία
  • Στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου οι εκδηλώσεις
  • Στις 11 Σεπτέμβρη διοργανώνεται ο 1ος Λαϊκός Αγώνας δρόμου

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα φιλοξενηθούν στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μία πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής. Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η νεανική δημιουργία, με εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του, οι σύγχρονες ανάγκες των νέων στον αθλητισμό, η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, βρίσκουν την έκφρασή τους στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με ειδικές δράσεις να περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του πλούσιου και πολύμορφου προγράμματος.

Προετοιμάζεται ο 1ος Λαϊκός αγώνας δρόμου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» πραγματοποιείται φέτος το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, με τη διεξαγωγή του 1ου Λαϊκού Αγώνα δρόμου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολίχνη την Κυριακή 11/9 στις 10 π.μ.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς και σωματεία της περιοχής, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, αλλά με μεράκι και όρεξη για εθελοντισμό, στέλνουν το μήνυμα ότι ο Λαϊκός Αγώνας δρόμου θα σηματοδοτεί κάθε χρόνο τη σύγχρονη ανάγκη της νεολαίας για πρόσβαση στην άθληση, την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, και την ανάγκη οργάνωσης και πάλης απέναντι σε αυτά.

Φέτος, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού και της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων της Οργάνωσης Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, ο 1ος Λαϊκός Αγώνας δρόμου θα αποτελεί εφαλτήριο της προσπάθειας που κάνει διαχρονικά η ΚΝΕ να βάζει στο επίκεντρο το μήνυμα της «Πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» και της συμβολής που μπορεί να έχει ο αθλητισμός σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικές οδηγίες για τον 1ο Λαϊκό Αγώνα δρόμου

Θα διεξαχθούν:

Αγώνας δρόμου 3Κ Ανδρών

Αγώνας Δρόμου 3Κ Γυναικών

Αγώνας Δρόμου 1.000m για παιδιά

Επίσης θα υπάρχουν δραστηριότητες γνωριμίας με τα ολυμπιακά αθλήματα του κλασικού αθλητισμού από γυμναστές και προπονητές του στίβου, για τους μικρούς φίλους που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους σε διάφορα αγωνίσματα.

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν φόρμα συμμετοχής στο: https://forms.gle/Jy26idPpuu7EdVK3A

Σημείο εκκίνησης είναι η πύλη του στρατοπέδου Καρατάσου επί της Λεωφόρου Στρατού. Ωρα εκκίνησης του αγώνα 10 π.μ.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι στον χώρο μια ώρα νωρίτερα για να παραλάβουν τον αριθμό τους για την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων. Ολες οι διαδρομές γίνονται μέσα στον χώρο του στρατοπέδου και καλύπτουν το σύνολο των χώρων που θα αξιοποιηθούν από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Πρόκειται για μία εύκολη trail διαδρομή που εναλλάσσεται μεταξύ των μονοπατιών εντός του πάρκου και των βασικών οδικών του αξόνων. Η διαδρομή των 3Κ ολοκληρώνεται σε μία στροφή.

Ο παιδικός αγώνας δρόμου είναι ουσιαστικά το τελευταίο χιλιόμετρο του αγώνα.

Θα πραγματοποιηθεί χρονομέτρηση και οι τρεις πρώτοι σε κάθε κατηγορία θα πάρουν αναμνηστικό μετάλλιο. Ενώ στο τέλος του αγώνα θα υπάρχουν τα καθιερωμένα σνακ και νερό για τους δρομείς.

Οι συμμετέχοντες τρέχουν με δική τους ευθύνη, ενώ στον χώρο θα παρευρίσκεται γιατρός.

Εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα από τον χώρο των εικαστικών τεχνών να συμμετάσχει στην εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Τα έργα θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Στρατόπεδο Καρατάσιου το τριήμερο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Για τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν θα πρέπει τα έργα να παραδοθούν έτοιμα και τελαρωμένα για ανάρτηση στους τοίχους του χώρου έως και τις 15 Σεπτέμβρη. Κάθε έργο που θα εκτεθεί πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία του καλλιτέχνη.

Επίσης, οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους ότι η εικαστική έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα σε ανοιχτό κτίριο. Τα έργα σε χαρτί ή από ευπαθή υλικά ενδέχεται να επηρεαστούν από την υγρασία, επομένως θα πρέπει να είναι από υλικά που αντέχουν σε εξωτερικές συνθήκες.

Για δηλώσεις συμμετοχής: 6947760171

Μαθητικός διαγωνισμός project

Μαθητικό διαγωνισμό project με τίτλο «Με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο! Με τη δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε!» διοργανώνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Mέσα από τον διαγωνισμό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν και να επιλέξουν πολύμορφες θεματικές, που προβληματίζουν και απασχολούν, όπως: Η δράση και η συζήτηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η ρομποτική και οι νέες τεχνολογίες, οι σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας και η πάλη για τη χειραφέτηση, η ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας, το περιβάλλον, ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο φασισμός και η αντιφασιστική δράση, ο σχολικός εκφοβισμός και όποια ακόμη θεματική επιθυμεί η κάθε ομάδα!

Θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στο Μαθητικό Στέκι στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα και όλα τα μέσα να παρουσιάσουν στο κοινό το project τους σε όποια μορφή επιλέξουν (παρουσίαση power point, κολάζ, μακέτες, μικρές εκθέσεις κ.λπ.).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι τα εξής:

  • Να φτιάξουν τη δική τους ομάδα και να της δώσουν όνομα.
  • Να δηλώσουν συμμετοχή είτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας/email είτε στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.
  • Να επιλέξουν τη θεματική τους.
  • Να επιλέξουν τη μορφή της παρουσίασης.
  • Να δηλώσουν μέρα και ώρα που θα παρουσιαστεί το project τις μέρες του Φεστιβάλ.

Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ στη Μαθητική Σκηνή!

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν και εκεί το project τους.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 6970187103 ή στέλνοντας email στο press.knemak@gmail.com

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών

Παραστάσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζουν σήμερα, αύριο και την Παρασκευή οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία.

Συγκεκριμένα παραστάσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν: Σήμερα Τετάρτη στις 2.15 μ.μ., στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αύριο Πέμπτη στις 12 μ., στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή 2/9 στις 2.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ΕΛΜΕ απαιτούν μεταξύ άλλων: Να δοθούν όλα τα πραγματικά κενά, ακόμα και αυτά των λιγότερων ωρών, χωρίς περικοπές και «μαγειρέματα» σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων υπολογίζοντας ολιγομελή, νέες εγγραφές, μετεγγραφές κ.λπ. Να υπολογιστούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες τις ειδικότητες και στην παράλληλη στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν νέα, όπου χρειάζεται. Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Δεκαπέντε (15) μαθητές ανά τμήμα για υγειονομικούς και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
«Ψίχουλα» και αισχροί εκμεταλλευτικοί όροι για τις σχολικές καθαρίστριες

Προσλήψεις πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα και υγιεινή, με «ψίχουλα» και αισχρούς εκμεταλλευτικούς όρους για τις σχολικές καθαρίστριες από τον δήμο Βόλου, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου με Ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Βόλου προσέλαβε 83 εργαζόμενες/ους με 5,5 ώρες και 72 με 3 ώρες απασχόλησης. Ετσι καταργεί τη σχέση της πλήρους απασχόλησης, μειώνοντας στην ουσία τον πενιχρό μισθό τους πάνω από 20% και τα κεκτημένα δικαιώματα για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, που προβλέπονται βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στους ΟΤΑ. Με αυτές τις προσλήψεις, δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής των 170 σχολικών μονάδων του δήμου, με περίπου 2.000 αίθουσες, με 20.000 μαθητές και 3.000 εκπαιδευτικούς, με νέο αυξημένο ωράριο στα ολοήμερα σχολεία, ιδιαίτερα μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι προσλήψεις με το σύστημα "ανθρωποωρών εργασίας" είναι συνέχεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και των αισχρών εργασιακών συνθηκών, που έχουν εφαρμόσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τις σχολικές καθαρίστριες. Το καθεστώς αυτό εντείνει την ευελιξία και χτυπά τα εργασιακά δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην κάθε δημοτική αρχή να μοιράζει κατά το δοκούν τα "ψίχουλα" της απασχόλησης, έχοντας τις καθαρίστριες σε απόλυτη εργασιακή ομηρία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά τη δημοτική αρχή:

-- Τι θα κάνει για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας στα σχολεία;

-- Ποια μέτρα θα πάρει για τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των σχολικών καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης;

-- Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών;

Πρόχειρες λύσεις που υποβαθμίζουν τη δημόσια Εκπαίδευση

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις οξυμένες ανάγκες σε σχολική στέγη στον δήμο Φυλής

Την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη στον δήμο Φυλής ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών. Τονίζεται ότι τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τη δημόσια σχολική Εκπαίδευση, και μεταφέρονται οι καταγγελίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ανω Λιοσίων και Φυλής, σύμφωνα με τις οποίες οι ελλείψεις στη σχολική στέγη, που υφίστανται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οδηγούν διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς σε λύσεις πρόχειρες και επικίνδυνες για τους μαθητές.

Ειδικότερα σημειώνεται:

«Σχολικές μονάδες, όπως το 1ο Δημοτικό, το 4ο Δημοτικό, το 6ο Δημοτικό και το 9ο Δημοτικό Ανω Λιοσίων, καθώς και το 2ο Γυμνάσιο Ανω Λιοσίων, και άλλα που λειτουργούν επί χρόνια με υπερπληθώρα μαθητικού πληθυσμού, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα στον δήμο Φυλής. Σε πολλά από αυτά τα σχολεία δεν υπάρχουν καν αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς αυτές με παρεμβάσεις έχουν μετατραπεί σε σχολικές αίθουσες. Το 10ο Δημοτικό Ανω Λιοσίων είναι εξολοκλήρου προκάτ, το 3ο Γενικό Λύκειο Ανω Λιοσίων στεγάζεται σε κτίριο του 1974 που είχε ανεγερθεί για βιοτεχνία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για την απουσία ολοκληρωμένων μελετών και ανέγερσης σύγχρονων σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης είναι μεγάλες και οδηγούν σε απαράδεκτες αποφάσεις, που σε κάθε περίπτωση οξύνουν τα προβλήματα και βάζουν νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών, είτε πρόκειται για αναγκαστικές μετακινήσεις σε σχολεία εκτός της γειτονιάς είτε για στοίβαγμα των παιδιών σε μικρές προκάτ αίθουσες».

«Για την κάλυψη δε των αναγκών στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υφίσταται ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε νήπια και προνήπια να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια», επισημαίνεται και παρατίθεται το παράδειγμα του 11ου Νηπιαγωγείου Ανω Λιοσίων, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο αποκλειστικά προκάτ, όπου δεν υπάρχουν καν τουαλέτα ενηλίκων για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, πάγκος με νιπτήρα, στέγαστρο στο προαύλιο χώρο για την προστασία των μαθητών από βροχή και ήλιο, σταθερά παιχνίδια. Στο νηπιαγωγείο από Σεπτέμβρη αναμένεται να λειτουργήσουν τρία τμήματα, κάτι που σημαίνει αύξηση των αναγκών σε εξοπλισμό, π.χ. στρώματα ή ράντζα ύπνου για το ολοήμερο τμήμα, εκπαιδευτικά βιβλία και παραμύθια, όργανα γυμναστικής.

«Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην υπάρχουν εικόνες όπως αυτή του 11ου Νηπιαγωγείου Ανω Λιοσίων. Αντίστοιχα, το ζήτημα της σχολικής στέγης χρήζει φροντίδας, σχεδιασμού και κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των μαθητών», τονίζουν οι βουλευτές Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη, Χρ. Κατσώτης, Δ. Μανωλάκου και Θ. Παφίλης και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων στον δήμο Φυλής που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες; Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα φοίτησης των μαθητών με ασφάλεια στη σχολική μονάδα που ανήκει γεωγραφικά στο 2ο Γυμνάσιο; Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του 11ου Νηπιαγωγείου Ανω Λιοσίων;».

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ 1ο - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Απαιτούν επιστροφή στο σχολείο απρόσκοπτα και με ασφάλεια

Διαμαρτυρία χτες για το πρόβλημα στατικότητας των σχολικών κτιρίων

Διεκδικώντας την απρόσκοπτη και ασφαλή έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί προχώρησαν χτες το πρωί σε διαμαρτυρία και πορεία προς το δημαρχείο. Μετά τη μαζικότατη προχτεσινή σύσκεψη ενημέρωσης γονέων, συγκεντρώθηκαν στην πύλη των σχολείων και στη συνέχεια έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση ενημέρωσης των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με τον χαρακτηρισμό του παλιού συγκροτήματος των δύο σχολείων ως στατικά ανεπαρκούς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο δήμος Παιανίας ενημέρωσε με δελτίο Τύπου ότι σύμφωνα με μελέτη που είχε παραγγείλει και του παραδόθηκε στις 29 Ιούλη, «το παλαιό συγκρότημα του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας (τρία από τα οκτώ τμήματα του συγκροτήματος), ήτοι το παλαιό κτίριο "Γ" και κλειστό γυμναστήριο, χαρακτηρίζονται Στατικά Ανεπαρκή». Αυτό συνεπάγεται ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προτού η αρμόδια δημόσια υπηρεσία ΚΤΥΠ ΑΕ αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης που προτείνονται από τους σχετικούς ελέγχους και τις μελέτες. Το κόστος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν από την ΚΤΥΠ ΑΕ ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, το δε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, σύμφωνα με προβλέψεις, κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες...

«Δεν θέλουμε παράγκες, θέλουμε σχολεία», «Σχολεία, καθηγητές, βιβλία, όχι webex και διπλοβάρδιες» απαίτησαν οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους, απορρίπτοντας έτσι διάφορες προτάσεις - «μπαλώματα» που έχουν πέσει στο τραπέζι αυτό το διάστημα και υπονομεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Απαίτησαν ουσιαστικές λύσεις, προβάλλοντας επιτακτικά την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών για επίλυση του ζητήματος, ασφαλή σχολεία, με έναρξη και συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με πρωινή βάρδια, διά ζώσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω, συνεχίζοντας με πρωτοβουλίες διεκδίκησης.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Αμεσα να διασφαλιστεί ότι οι απαραίτητες επιδιορθωτικές παρεμβάσεις στο 1ο και στο 2ο Γυμνάσιο Παιανίας θα γίνουν άρτια και έγκαιρα, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Αφού αναφέρεται στην κατάσταση με την οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, σημειώνει: «Οπως είναι λογικό, η κατάσταση αυτή - λίγες μέρες μάλιστα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς - αφήνει μετέωρους εκατοντάδες μαθητές (πάνω από 500) και έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει μαζικές κινητοποιήσεις. Τα παραπάνω φέρνουν στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα με τη σχολική στέγη στην Ανατολική Αττική και αναδεικνύει την αδιαφορία του κράτους για την εκπαιδευτική διαδικασία, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελεί και η αρτιότητα των σχολικών υποδομών. Φαίνεται ότι στην Ανατολική Αττική των μεγάλων επενδύσεων, της ανάπτυξης και του τουρισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ακατάλληλα κτίρια».

Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, προσθέτουν ότι «εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση και δήμο. Αμεσα να διασφαλιστεί ότι οι απαραίτητες επιδιορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν άρτια και έγκαιρα, και ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τους μαθητές σε κατάλληλα κτίρια, χωρίς άλλη αναστάτωση για αυτούς και τις οικογένειες τους». Και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η σχολική μονάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ