Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μένουμε σπίτι»... δίχως θέρμανση και φως

Το ...σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων

Eurokinissi

Για «δύσκολο χειμώνα» ετοιμάζει η κυβέρνηση τον λαό, με χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Κι αυτό παρότι «το καλοκαίρι συνεχίζει ευτυχώς να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό μας, αλλά και για τις εξαγωγές μας και για τα δημόσια έσοδα», όπως ο ίδιος είπε, σε άλλη μια απόδειξη ότι τα «καλά μαντάτα» αφορούν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη διασφάλιση των κερδών τους και τις επιπλέον επιδοτήσεις τους από τον κρατικό κορβανά.

Είπε άλλωστε ότι το «διεθνές περιβάλλον» «σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», παραπέμποντας στο Ουκρανικό, στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στις «πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις». Χαρακτήρισε μάλιστα την όλη κατάσταση «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της».

Αποσιωπώντας ότι οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τη ρωσική εισβολή και επιδεινώθηκαν μεν από τον πόλεμο αλλά η βασική αιτία τους είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση», επέμεινε να μιλά για «ρωσικούς εκβιασμούς», με την ακρίβεια να γίνεται «καταλύτης ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις». Επιδιώκοντας μάλιστα συσπείρωση γύρω από τις κυβερνητικές επιλογές, ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κ. Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Παραπέρα, στις «γενικότερες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έβαλε «την επιθετικότητα των γειτόνων μας και ασφαλώς το Μεταναστευτικό».

Ως απάντηση στα παραπάνω σε ευρωενωσιακό επίπεδο ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος, με «ενιαία αντίδραση στην κρίση της Ενέργειας».

Σε εθνικό επίπεδο, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις». Ωστόσο, ακόμα και γι' αυτά τα ψίχουλα που ούτε στο ελάχιστο δεν ακουμπούν τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που σαρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, έσπευσε να πει ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», ξαναβάζοντας μπροστά την ανάγκη για «συνετή πολιτική». «Συνεπώς» - συνέχισε - «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες», όπως αυτές βέβαια καθορίζονται από τους στόχους του ντόπιου κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένα μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός ενόψει ΔΕΘ ξόρκισε τις «ψεύτικες προσδοκίες» για «παροχές», καλώντας σε «ρεαλισμό» μακριά από «πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις». Παρέπεμψε δε στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του «για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και για την Ελλάδα του 2030».

Περαιτέρω, έθεσε ως «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης», υποστηρίζοντας ότι «πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν» (ως παράδειγμα έφερε ...την πανδημία) και ότι «τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει - ναι - να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές. Και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες, που θα λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση». Βασικά δηλαδή έδειξε προς τη μετάβαση από την πανάκεια του «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε σπίτι δίχως θέρμανση και φως».

Χαρακτηριστικά, καλώντας «την κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα», είπε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει ήδη το σχέδιό της για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό «τη μείωση, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας, την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης» - ουσιαστικά την πριμοδότηση των ομίλων για τις «πράσινες» μπίζνες, που θα καταστήσουν «είδος πολυτελείας» βασικές λαϊκές ανάγκες. Προανήγγειλε μάλιστα «μία εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, ώστε όλοι να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου».

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα για τον ευρωατλαντικό του προσανατολισμό και τη στοίχισή του στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, λέγοντας ότι «το μήνυμα (...) έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Στο μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Γιάννης Μπρατάκος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό στη θέση του παραιτηθέντα Δημητριάδη λόγω των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ