Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προβληματισμοί για αποδοτικότερη στήριξη των μονοπωλίων

...ενώ βαθαίνει η ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς

Προβληματισμούς για τους αποτελεσματικότερους τρόπους στήριξης των μονοπωλίων εν μέσω της «ενεργειακής κρίσης» εκφράζουν αστικά επιτελεία, στο φόντο εντεινόμενων προβλέψεων και εκτιμήσεων για επερχόμενη νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το «Bloomberg» παρουσιάζει σαν «βαρέλι δίχως πάτο» τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας που δίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έως τώρα οι κυβερνήσεις στις χώρες της ΕΕ, καθώς αυτές εκτιμάται πως έχουν ήδη φτάσει τα 280 δισ. ευρώ, δίχως να μετριάζουν ουσιαστικά την «ενεργειακή κρίση». Η «βοήθεια» αυτή, λένε αναλυτές του αμερικανικού δικτύου, «κινδυνεύει να ενισχύσει την κρίση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι επιδοτήσεις αυτές πληρώνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τους λαούς που βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια, ενώ απογειώνεται η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου. Ο προβληματισμός των αστικών επιτελείων αφορά τη «μοιρασιά» και την αποδοτικότητα στη συνολικότερη στήριξη των καπιταλιστικών οικονομιών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο τραπέζι βρίσκεται και η σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με πιθανό θέμα τη θέσπιση ενός «πλαφόν» στα ανώτατα όρια των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδική αναφορά κάνει το «Bloomberg» στην περίπτωση της Γαλλίας και στη νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των διακοπών στη λειτουργία 6 πυρηνικών σταθμών (μεταξύ άλλων και λόγω ξηρασίας). Επικαλείται δε την ανακοίνωση της «Electricite de France», ότι οι διακοπές αυτές επηρεάζουν σταθμούς που παράγουν σχεδόν το 14% της συνολικής πυρηνικής ισχύος της Γαλλίας.

Χτες στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στην Αλγερία, θέτοντας τα ενεργειακά στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των συναντήσεων που θα έχει με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Ο Μακρόν συνοδεύεται από επτά πρωτοκλασάτους υπουργούς και μία 90μελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και γαλλικών μονοπωλίων.

Στη Βρετανία σήμερα αναμένεται η ρυθμιστική αρχή να ανακοινώσει νέα, τριπλάσια (σε σχέση με τον περσινό χειμώνα) αύξηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος, οδηγώντας εκατομμύρια νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια. Σχετικές έρευνες εκτιμούν ότι έως τον Γενάρη του 2023 σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας θα βρίσκονται τα 2/3 των νοικοκυριών της χώρας. Σε ένα τέτοιο φόντο, αστικά επιτελεία λανσάρουν δήθεν «ριζοσπαστικές ιδέες», όπως «φόρους αλληλεγγύης» σε νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα κ.ά., με στόχο ορισμένα διαχειριστικά μέτρα για τις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση, εκτός όλων των άλλων, ανησυχεί και για πιθανά προβλήματα με την προμήθεια άνθρακα για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, λόγω της ξηρασίας που έχει μειώσει σημαντικά τη στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο και την προμήθεια πετρελαίου στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοθεσία για τη μεταφορά Ενέργειας και μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη

Νωρίτερα, πάντως, αμερικανικά δίκτυα μετέδιδαν την πληροφορία πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν την περασμένη βδομάδα τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ με πλοία θα ισχύσει από τον Δεκέμβρη.

Οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αργού μέσω πλοίων αυξήθηκαν σε 3,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη βδομάδα έως τις 19 Αυγούστου, έναντι 3,24 εκατ. την προηγούμενη. Το σύνολο της αύξησης αφορά στην Ευρώπη, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το φόντο, το ράλι ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου συνεχίστηκε και χτες, καθώς η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε 45 σεντς ή 0,4% στα 101,67 δολάρια και του αμερικανικού αργού (πετρέλαιο Τέξας) κατά 32 σεντς ή 0,3% στα 95,21 δολάρια. Αφορμή έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ για να στηριχθούν οι τιμές. Αναλυτές ερμήνευαν τις δηλώσεις αυτές ως ένδειξη δυσαρέσκειας του Ριάντ για την πιθανή επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επειδή θα μπορούσε να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου στις ευρωπαϊκές αγορές ρίχνοντας τις τιμές.

Χτες στο μεταξύ, η Ινδή πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των BRICS Πουρνίμα Ανάντ ανακοίνωσε πως Ρωσία και Ινδία ολοκλήρωσαν έναν μηχανισμό που διευκολύνει το εμπόριο στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο.

Υπερδιπλασιασμός των ανθρώπων σε επισιτιστική ανασφάλεια

Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε πως έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019 ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Πριν από την πανδημία ο αριθμός αυτός ήταν 135 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πλέον ανέρχονται σε 345 εκατομμύρια. Εκτοτε ο αριθμός εκτοξεύθηκε και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ