Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σουρωτήρι

Η κυνική ομολογία του νέου προέδρου της ΕΥΠ στη Βουλή ότι «ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» επιβεβαιώνει και αποκαλύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο όλο το δυσώδες θεσμικό πλαίσιο πίσω από τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις, το οποίο μόνο το ΚΚΕ καταγγέλλει και απαιτεί να καταργηθεί.

Τι επιβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΥΠ; Οτι ο καθένας είναι εν δυνάμει στόχος παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες. Αρκεί η επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας» για να βρεθεί κανείς στην εμβέλεια του κοριού, όπως συνέβη με 15.000 «στόχους» την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΑΕ.

Πάνω από 100.000 είναι οι εισαγγελικές παραγγελίες για παρακολουθήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, ακολουθώντας αυξητική πορεία από χρονιά σε χρονιά. Πολλαπλάσιοι είναι στην πραγματικότητα οι παρακολουθούμενοι, αφού κάθε εισαγγελική απάντηση στα αιτήματα της ΕΥΠ μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους από έναν στόχο των υποκλοπών.

Ολα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, που μετά τις αποκαλύψεις προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Οπως είναι γνωστά στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και στα άλλα αστικά κόμματα, που παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα με τις παραδοχές του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Το θεσμικό πλαίσιο, όμως, που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για την παρακολούθηση των πάντων, έχει και τη δική τους υπογραφή. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν στηρίξει στην Ευρωβουλή όλη τη «νομιμοποιητική βάση» για την ένταση της καταστολής σε βάρος του εχθρού λαού, με τις οδηγίες περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και του «εξτρεμισμού».

Εχουν ψηφίσει ή αποδεχτεί τις τερατώδεις εξαιρέσεις από το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών που προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα, μετατρέποντας σε κανόνα τις παρακολουθήσεις και σε εξαίρεση την προστασία του απορρήτου.

Εχουν διαχειριστεί όλοι ως κυβέρνηση παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο - λάστιχο, που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες του να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον όρο «εθνική ασφάλεια» και χωρίς καμιά αιτιολόγηση να στοχοποιούν εργαζόμενους, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους. Μήπως ήταν διαφορετικά τα πράγματα επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΠΑΣΟΚ;

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι οι παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησαν το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκαν επί ΝΔ, χωρίς καμιά από τις δυο κυβερνήσεις ή την ΑΔΑΕ να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στα αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν κάτω και από την πίεση του ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που έχει θέσει το ΚΚΕ, με αφορμή την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων σε βάρος του προέδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, παραμένουν:

Τι θα γίνει με το θεσμικό πλαίσιο πίσω από το βούρκο των υποκλοπών, που επιτρέπει και «νομιμοποιεί» την παρακολούθηση των πάντων; Θα καταργηθεί; Αυτό το θεσμικό πλαίσιο φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που σκιαμαχούν για το κατά πόσον οι παρακολουθήσεις διαχωρίζονται σε «νόμιμες» και «νομιμοφανείς».

Τι θα γίνει με την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ; Θα δώσουν απαντήσεις πρώτα απ' όλα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούν από το 2016 μέχρι σήμερα; Θα συμπεριλάβουν αυτή τη βρώμικη υπόθεση στο πεδίο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως και τις καταγγελίες των δημοσιογράφων;

Τι γίνεται με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, που επίσης κάνουν παρακολουθήσεις και οι οποίες λειτουργούν κάτω από ένα πλαίσιο ακόμα πιο θολό και σκοτεινό;

Τι γίνεται με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών ή ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ, που είτε στήνουν δικό τους «μαγαζάκι» στις υποκλοπές - παρακολουθήσεις, είτε «διοχετεύουν» στόχους στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες;

Τι γίνεται με τα λογισμικά παρακολούθησης τύπου «Pegasus», «Predator» κ.ά. που κυκλοφορούν στο εμπόριο και όπως έχει γραφτεί, τα προμηθεύτηκαν και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες; Υπήρξαν όντως επαφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά τους και πότε ολοκληρώθηκε αυτή από τη ΝΔ;

Αυτά είναι τα σοβαρά και καίρια ερωτήματα που ξεσκεπάζουν το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο πίσω από τις υποκλοπές, όπως και τις ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, που το συνδιαμόρφωσαν και το συντηρούν.

Αυτά τα ερωτήματα θα συνεχίσει να θέτει το ΚΚΕ, παλεύοντας μαζί με τον λαό, για να καταργηθούν οι άθλιοι νόμοι που κάνουν «σουρωτήρι» ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, για να θωρακίζεται η δικτατορία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ