Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για μπίζνες με τα Εμιράτα

Με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Εχουμε ήδη κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα όσον αφορά το επίπεδο της συνεργασίας μας», είπε ο πρωθυπουργός, προωθώντας εκ μέρους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων τις διεθνείς μπίζνες με τα ΗΑΕ, που σημειωτέον θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ενώ είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2021 η υπογραφή «Κοινής Διακήρυξης για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ» και «Συμφωνίας Συνεργασίας σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας», που δρομολόγησε τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εμπεριέχει και ρήτρα «αμυντικής συνδρομής», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αναλάβει ουσιαστικά δέσμευση ότι θα συνδράμει στρατιωτικά τα ΗΑΕ και τους συμμάχους τους στην επίμαχη ζώνη του Κόλπου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, και σύμφωνα με το Μαξίμου, στη διάρκεια των συνομιλιών χθες δόθηκε έμφαση στον τομέα της Ενέργειας, ιδίως στις ΑΠΕ, όπου αναζητούν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, γδέρνοντας ταυτόχρονα τον λαό, που πληρώνει πλέον το ρεύμα για χρυσάφι. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει για τις υποδομές που δημιουργούνται στη χώρα μας στον τομέα της εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, «οι οποίες σε συνδυασμό με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση την καθιστούν κόμβο και πύλη εισόδου της Ενέργειας προς την Ευρώπη, καθώς και γέφυρα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη», όπως ...πούλησε την αξία μιας «επένδυσης» στην Ελλάδα. Αλλωστε, συζητήθηκαν εκτενώς οι «προοπτικές ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων».

Ταυτόχρονα, ακριβώς για την ασφάλεια των μπίζνες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή σε αυτήν την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία (...) είναι μια εστία έντασης στην περιοχή».

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ