Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
«Κοντά σας όλη μου η ζωή»

Συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, στις φυλακές Ωρωπού

Ο μουσικοσυνθέτης στις φυλακές του Ωρωπού, όταν γυριζόταν το ντοκιμαντέρ της αυτοβιογραφίας του
Ο μουσικοσυνθέτης στις φυλακές του Ωρωπού, όταν γυριζόταν το ντοκιμαντέρ της αυτοβιογραφίας του
Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ενας χρόνος από τη μέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία, αφήνοντας πίσω το σπουδαίο του έργο που μας συνοδεύει καθημερινά στον αγώνα για το μεροκάματο, στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα, στην πάλη για «να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Ανήμερα της επετείου του θανάτου του, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στον χώρο των φυλακών Ωρωπού.

Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, που «έντυσαν» έναν αιώνα αγώνων του λαού μας και συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι σήμερα, θα ηχήσουν στον χώρο των φυλακών του Ωρωπού, εκεί όπου και ο ίδιος φυλακίστηκε από τον Οκτώβρη του 1969 μέχρι τον Απρίλη του 1970 από τη δικτατορία, έχοντας ήδη φυλακιστεί, τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και στη συνέχεια εξοριστεί μαζί με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Διώξεις τις οποίες ο Μίκης Θεοδωράκης είχε βιώσει και νωρίτερα, το 1947, όταν εξορίστηκε στην Ικαρία, και στη συνέχεια, το 1949, όταν μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε φριχτά.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συναυλία - αφιέρωμα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Το ιστορικό κελί του Μ. Θεοδωράκη θα είναι ανοιχτό για επίσκεψη από τις 5 μ.μ.

«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις»

Στην κινηματογραφική αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, που σκηνοθέτησαν και επιμελήθηκαν ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη, ο ίδιος ο συνθέτης διηγείται δύο στιγμιότυπα από την περίοδο που πέρασε κρατούμενος στις φυλακές του Ωρωπού. Το ένα απ' αυτά αφορά την έμπνευση του τραγουδιού με τον παραπάνω τίτλο και έχει ως εξής:


«Σαν εκπρόσωπος των κρατουμένων είχα πάει στον διοικητή και του είχα δώσει τις αιτήσεις όλων των κρατουμένων για τον Ερυθρό Σταυρό. Η γραμμή της διοίκησης ήταν ότι ο καθένας έπρεπε να πάει μόνος του να κάνει την αίτηση, μήπως εκεί ο διοικητής μιλώντας του τον καταφέρει να κάνει δήλωση. Εμείς θέλαμε να 'μαστε όλοι μαζί. Και έτσι ο ανθυπασπιστής μπήκε μέσα και μου 'φερε όλο τον πάκο τις αιτήσεις, και πάνω έγραφε "Επιστρέφονται, διότι δεν συνεμορφώθη προς τις απαιτήσεις". Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να βγούμε έξω, αλλά τα μεγάφωνα είπαν ότι σήμερα απαγορεύεται η έξοδος. Είχα λοιπόν μπροστά μου τους στίχους αυτούς, τον πρώτο στίχο γραμμένο από τον διοικητή, έγραψα το τραγουδάκι, "διότι δεν συμμορφώθην προς τις απαιτήσεις, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει μες στο σύρμα περπατώ". Και το μεσημέρι, το βράδυ κατεβαίνουμε στο εστιατόριο, τους τραγούδησα το καινούργιο τραγούδι και μάλιστα εμήνυσα στον διοικητή ότι έχει και πνευματικά δικαιώματα, γιατί ο πρώτος στίχος είναι δικός του»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ