Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκλοπές: Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το σύστημα

Εχει χτυπήσει «κόκκινο» η αντιπαράθεση που έχουν «στήσει» η κυβέρνηση ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών. Είναι όμως άκρως αποκαλυπτική για να βγουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Οτι όλοι μαζί, διαχρονικά, διαφυλάσσουν ως «ιερό και όσιο» τον δυσώδη βούρκο που περιέχει όλα τα «άνθη του κακού». Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς, εγχώριους νόμους, διακρατικές συμφωνίες, δηλαδή όλο αυτό το σκοτεινό, τερατώδες, πολυδαίδαλο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, που το έχουν συνδιαμορφώσει και το διατηρούν ως «κόρη οφθαλμού» οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό το πλαίσιο που στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών. Με βάση αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, ο καθένας είναι ανά πάσα στιγμή υποψήφιο θύμα, αφού μπορεί να αποτελέσει στόχο παρακολούθησης. Αρκεί μια απλή αίτηση κάποιας δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας, συνήθως της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά., και μια εντελώς τυπική και ουσιαστικά αναιτιολόγητη εισαγγελική διάταξη, για να στηθεί ο «ιστός της αράχνης». Και όποιος έχει την «τύχη» να πιαστεί στα δίχτυα του δεν θα το πληροφορηθεί ποτέ μέχρι να πεθάνει, αφού με πρόσφατο νόμο του 2021, της κυβέρνησης ΝΔ, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν επιτρέπεται να ενημερώσει το θύμα της παρακολούθησης ούτε μετά τη λήξη της!

«Νόμιμες επισυνδέσεις» τις βαφτίζουν! Και όλοι τους καίνε λιβάνι στον βωμό τους! Ο κόσμος όμως το 'χει τούμπανο ότι πρόκειται ουσιαστικά για παράνομες παρακολουθήσεις. Ο λαός μας μάλιστα έχει πείρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι παρακολουθήσεις των κομμουνιστών γίνονταν από την εποχή των χειροκίνητων τηλεφώνων! Δεν περιμέναμε ασφαλώς την επιβεβαίωση από το πρόσφατο δημοσίευμα των «New YorkTimes».

Ο συνήθης λόγος που επικαλούνται οι διάφορες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες για τις υποκλοπές είναι «λόγοι εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με το αστικό νομικό πλαίσιο. Κατά πάγια τακτική, με την επίκληση και μόνο αυτής της εντελώς αόριστης έννοιας, χωρίς δηλαδή να αναφέρονται, να περιγράφονται, να προσδιορίζονται ειδικά και να αιτιολογούνται αυτοί οι λόγοι, η ΕΥΠ αιτείται και ο εισαγγελέας απλά εγκρίνει και νομιμοποιεί με μια υπογραφή την άρση του απορρήτου. Η έννοια «λόγοι εθνικής ασφάλειας» θεωρείται δηλαδή, εντελώς αυθαίρετα και απαράδεκτα, «αυταπόδεικτη» και «αναπόδεικτη». Κατά συνέπεια, και οι τυπικές επισυνδέσεις είναι ουσιαστικά παράνομες.

Με βάση αυτήν τη διαδικασία γίνεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τίθενται σε παρακολούθηση χιλιάδες άνθρωποι. Περίπου 100.000 άτομα την τελευταία δεκαετία! Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλματώδης αυξητικός ρυθμός στις άρσεις του απορρήτου. Για το έτος 2021 έγιναν 15.475 μόνο για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Οπως άλλωστε προκλητικά δήλωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα παραπάνω, κανένας δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις.

Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για τη δήθεν προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων, που χτίστηκε και διατηρείται από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, είναι προσαρμοσμένο σε αυτό της ΕΕ και των κρατών - μελών της, και οι μηχανισμοί παρακολούθησης στη χώρα μας ακολουθούν τη μεθοδολογία και τις εξελίξεις σε τεχνολογικές υποδομές της ΕΕ. Κοινή στόχευση, η νομιμοποίηση της παρακολούθησης και του ελέγχου των εργαζομένων μέσω ενός γενικευμένου, συστηματικού και τερατώδους φακελώματος των λαών, για τη χειραγώγησή τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, τα αστικά κράτη και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Στο χτίσιμο αυτού του άθλιου θεσμικού οικοδομήματος έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ελληνικές κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι συνυπεύθυνοι.

Αποσιωπούν τις επανειλημμένες «συνακροάσεις» - υποκλοπές που έγιναν από το 2016 μέχρι σήμερα στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς. Η υπόθεση αυτή των «συνακροάσεων» - υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ δεν τους βολεύει καθόλου να διερευνηθεί. Θα ήθελαν πολύ αυτό το σοβαρό θέμα να «θαφτεί», να μη συζητιέται πρώτα απ' όλα μέσα στον ίδιο τον λαό, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους νεολαίας. Γιατί είναι μια υπόθεση που δείχνει καθαρά ποια φωνή, ποιες πολιτικές θέσεις και δράση ενοχλούν πραγματικά το σύστημα και γιατί. Μια υπόθεση που βοηθά να αποκαλύπτεται πόσο αντιδραστικό είναι το κράτος, τι ρόλο παίζουν οι θεσμοί του, όποια «απόχρωση» κι αν έχει το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Δείχνει στον λαό πως όταν η αλήθεια δεν συμφέρει να αποκαλυφθεί, το «σύγχρονο» ή «ψηφιακό» - «επιτελικό» κράτος, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και όλες οι αρχές που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν τις λαϊκές ελευθερίες, «ως δια μαγείας» παύουν να είναι αποτελεσματικές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν από το ΚΚΕ στις 19/6/2020 και 21/6/2020, καθώς επίσης στις 26/4/2022, για «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, στα γραφεία της έδρας της ΚΕ. Καμία κινητοποίηση της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες του 2020. Η ΑΔΑΕ ξεκινά να ασχολείται με την καταγγελία του Κόμματος χωρίς να προχωρά, ως όφειλε, σε ελέγχους, όπως είχε κάνει με τις προηγούμενες καταγγελίες, το 2016, 2017 και 2019.

Στις 26/4/2022 σημειώνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ νέες «συνακροάσεις», αλλά και «ψευδείς κλήσεις». Και πάλι δεν προκύπτει καμία κινητοποίηση της Εισαγγελίας για να διεξαχθεί έρευνα. Το Κόμμα στέλνει, όπως σε κάθε κρούσμα, καταγγελίες προς την ΑΔΑΕ και προς τον ΟΤΕ, καλώντας τους να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες. Ο έλεγχος του ΟΤΕ καταλήγει, όπως τις προηγούμενες φορές, ότι δεν υπάρχουν ευρήματα για τεχνικά προβλήματα στο δίκτυο. Η ΑΔΑΕ έχει συστήσει ομάδα ελέγχου για να διενεργήσει έρευνα. Ο έλεγχος ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και φαίνεται να επισπεύστηκε κάτω από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις γύρω από τις υποκλοπές.

Τι έκανε αλήθεια και η κυβέρνηση της «προοδευτικής συμμαχίας» του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τρία ολόκληρα χρόνια, από το 2016 έως το 2019, για τις τρεις καταγγελίες του ΚΚΕ, το 2016, το 2017 και το 2019, σχετικά με τις «συνακροάσεις» - παρακολουθήσεις της έδρας της ΚΕ; Επιχείρησε να τις «θάψει», στέλνοντας τη δικογραφία στο αρχείο!

Και έχει το θράσος να ισχυρίζεται προκλητικά προ ημερών διά στόματος Κατρούγκαλου ότι δεν υπήρχαν «αδιάσειστα στοιχεία» και γι' αυτό δεν διερεύνησαν τις υποθέσεις. Απαντάμε: Το ΚΚΕ έδωσε εκείνα τα στοιχεία που στοιχειοθετούσαν τη διάπραξη του εγκλήματος της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του, που ήταν κακούργημα. Επομένως, οι αρμόδιες αρχές όφειλαν αμέσως να διενεργήσουν έρευνα σε βάθος για την ανεύρεση των αδιάσειστων στοιχείων που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη των δραστών.

Ομως, ενώ προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία, η υπόθεση «τέθηκε» στο αρχείο. Με παρέμβαση του ΚΚΕ στην Εισαγγελία Εφετών αποτράπηκε τελικά η αρχειοθέτηση της υπόθεσης και συνεχίστηκε η έρευνα. Επομένως, βρίσκεται διπλά εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησής τους, επικαλούμενοι ότι δήθεν δεν υπήρχαν «αδιάσειστα» στοιχεία, αφού και κρίσιμα και αξιοποιήσιμα στοιχεία προέκυψαν, η δε έρευνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη!

Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοαποκαλείται και προοδευτική συμμαχία, να παριστάνει σήμερα τον σταυροφόρο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Είναι νωπά ακόμα «τα έργα και οι ημέρες του» όταν ήταν κυβέρνηση.

Αλήθεια, δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα;

Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που με δικό της νόμο, τον 4531/2018, ανέθεσε την αρμοδιότητα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών αποκλειστικά στον εισαγγελέα της ΕΥΠ;

Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε ως πρόγραμμα στο πλαίσιο της PESCO (επιθετικού - στρατιωτικού μηχανισμού της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ) τη σύσταση Ακαδημίας Κατασκόπων, στην οποία μάλιστα μετά την έγκριση του σχεδίου η Ελλάδα ορίστηκε «χώρα συντονιστή»;

Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να έχει έδρα την Ελλάδα και Ελληνα διοικητή το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Κατασκόπων;

Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι η κατάργηση αυτού του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που νομιμοποιεί πρακτικές παρακολούθησης και διευκολύνει τις παράνομες υποκλοπές, όπως ζητάει μόνο το ΚΚΕ, και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Και αυτό μπορεί να το επιβάλει ο λαός με τη δράση του, τις πολιτικές του επιλογές και την ψήφο του στο ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Το μόνο σενάριο που πραγματικά τους φοβίζει δεν είναι αυτό που προπαγανδίζουν στον λαό οι διάφοροι «σωτήρες». Είναι αυτό που θα γράψει ο εργαζόμενος λαός σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Του
Βασίλη ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Βασίλης Δημόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ