Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση για τα αναλώσιμα των διαβητικών

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ από τις 8 Αυγούστου για τις περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας (αισθητήρων) για τους διαβητικούς τύπου 1, ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες που λειτουργούν με τις αντλίες ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη (συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης) από 225 ευρώ τον μήνα στα 100 ευρώ, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ρημάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλήττονται ιδιαίτερα οι οικογένειες των χρονίως πασχόντων.

Οι αισθητήρες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των αντλιών νέας γενιάς, γιατί ρυθμίζουν την παροχή ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα μέσω εφαρμογής στο κινητό ενημερώνουν τον ασθενή, τους γονείς των παιδιών και τους φροντιστές για τα επίπεδα σακχάρου και το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας, ούτως ώστε να παρέμβουν.

Στην περίπτωση αυτή, η αντλία ναι μεν σταματάει την παροχή ινσουλίνης, αλλά πρέπει να επέμβει ο φροντιστής για να αποφευχθεί το υπογλυκαιμικό κώμα, άκρως επικίνδυνο γι' αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ, πέρα από το ότι εντάσσεται στη λογική των γενικευμένων περικοπών, της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών στους ασθενείς, κινείται και στην κατεύθυνση του να αναγκαστούν οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους να προσφύγουν στην «ελεύθερη αγορά» για την κάλυψη των αναγκών τους.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον τομέα της Υγείας πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμες για όλους τους ασθενείς, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Με βάση αυτό το κριτήριο, χρόνια τώρα έχει αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, στις περικοπές των παροχών, στην επιβολή πληρωμών - πλαφόν - εξαιρέσεων στους ασθενείς, στους χρονίως πάσχοντες, με οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρει το ΚΚΕ στην Ερώτηση και συνεχίζει:

«Θεωρούμε βάρβαρη και απαράδεκτη την παραπάνω απόφαση, γιατί πρακτικά οδηγεί στη λογική ότι τα νέα θεραπευτικά μέσα, τα φάρμακα και οι θεραπείες νέας τεχνολογίας θα είναι διαθέσιμα μόνο γι' αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν. Γιατί η παραπάνω απόφαση δεν μειώνει μόνο την αποζημίωση, αλλά είναι και απαγορευτική στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για τους ασθενείς των λαϊκών οικογενειών, μιας και οι αντλίες ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους αισθητήρες».

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί από τους διαβητικούς και τις οικογένειές τους, το ΚΚΕ ζητάει την απόσυρση της απόφασης, να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να καλύπτονται 100% από το κράτος όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, αισθητήρες, αντλίες για όλους τους διαβητικούς, με βάση τις ανάγκες και τις υποδείξεις των ειδικών.

Επιπλέον, να εξασφαλιστεί πλήρης κάλυψη, με ό,τι επιτάσσει η επιστήμη, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων χωρίς καμία διάκριση των ανασφάλιστων διαβητικών, Ελλήνων και μεταναστών, με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών για εξετάσεις, φάρμακα, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, αντλίες και αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας.

Διαμαρτυρία της ΣΕΑΑΝ

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στη 1 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτεί από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση» του ΕΟΠΥΥ. Στην κινητοποίηση καλούν η ΟΓΕ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμςΑ Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα μητέρων παιδιών με διαβήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ