«Εντυπωσιακή άνοδος», «ρεκόρ», «ατμομηχανή» και άλλα τέτοια συνοδεύουν αυτές τις μέρες τις ανακοινώσεις για τα στοιχεία του Τουρισμού, με την Τράπεζα της Ελλάδας να καταγράφει εκτίναξη κατά 224,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κοντά στις επιδόσεις του 2019. Αλήθεια, όμως, ποιο είναι το «μέρισμα» για τον λαό από αυτά τα ρεκόρ, για το οποίο μιλάνε η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα; Είναι η άγρια εκμετάλλευση στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με βάση τα όσα έχουν νομοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Είναι τα χρέη που αυξάνονται και το κόστος που εκτοξεύεται για τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο. Είναι το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στις διακοπές, που μετατρέπεται σε «όνειρο θερινής νυκτός» για εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές, καθώς δεν μπορούν να αποδράσουν ούτε για λίγες μέρες. Οσο για τα περί «αυξημένων εσόδων στα κρατικά ταμεία», που θα αποτελέσουν τάχα κομπόδεμα για μελλοντικές «παροχές» στον λαό, εδώ γελάνε και οι πέτρες! Οι κρατικές εισπράξεις έχουν ήδη «προϋπολογιστεί» και «προγραφεί» για κομπόδεμα των επιχειρηματικών ομίλων, με νέες ενισχύσεις και διευκολύνσεις, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά θα ξεπαγιάζουν το καταχείμωνο, με μοναδικό ...μέρισμα την κοροϊδία των διαφόρων «pass».
«Ηχηρή παρέμβαση Μενέντεζ», «χαστούκι Μενέντεζ στην Τουρκία» και οι υπόλοιπες γνωστές μεγαλοστομίες συνόδεψαν για μια ακόμα φορά την παρέμβαση του Αμερικανού γερουσιαστή ενάντια στο ενδεχόμενο προμήθειας κι άλλων ρωσικών S-400 από την κυβέρνηση Ερντογάν. Κάπου στα «ψιλά» περνούσαν βέβαια τα καλέσματά του «η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι». «Ελπίδες» που συμμερίζονται και με το παραπάνω η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής για αποφασιστική αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό προϋποθέτει όμως ανταλλάγματα και προς τη μεριά της τουρκικής αστικής τάξης, μέρος των οποίων βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών και περιγράφονται στις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Γι' αυτό η ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, η διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς, δεν «κολλάνε» με τίποτα. Αυτά μπορεί να τα διασφαλίσει μόνο η «ηχηρή παρέμβαση» του λαού, ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Αλλη μια αποκαλυπτική «συγκυρία» θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα «πανηγυρίζει» για την έξοδο από τη «μεταμνημονιακή εποπτεία», οι εταιρείες ηλεκτρισμού θα ανακοινώνουν τις τιμές του Σεπτέμβρη, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάνουν ακόμα και τα 70 λεπτά/κιλοβατώρα! Δεν πρόκειται για κανένα «φαινόμενο της πεταλούδας», αλλά για απευθείας σχέση που πασχίζουν να κρύψουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία: Οι τεράστιες αυξήσεις έχουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στρατηγικής του κεφαλαίου, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και του «πράσινου New Deal», των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της «λείας». Των «προαπαιτούμενων» δηλαδή για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Αυτή η στρατηγική συνεχίζεται και κλιμακώνεται, καθώς η σκυτάλη περνάει από την «αυξημένη εποπτεία» στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Εκεί πρέπει να σημαδέψει και ο λαός: Μόνο η δική του πάλη μπορεί να δείξει την έξοδο από τη «μέγγενη» που ισοπεδώνει τις ανάγκες του σε κρίση και σε ανάπτυξη, με μνημόνια ή χωρίς, για να διασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, τώρα είναι η ώρα να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, να οργανωθεί η αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες.