Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φερετζές

Αν υπάρχει κάτι που αποφεύγουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει της συζήτησης για τις υποκλοπές στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, είναι να τεθεί επί τάπητος το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιεί την παρακολούθηση οποιουδήποτε, με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Η μεν ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με συμψηφισμούς για όσα συνέβαιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός με τη σειρά του ζητάει ονόματα για το ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι βρέθηκαν παρακολουθούμενοι και γιατί, κάνοντας αστείους διαχωρισμούς ανάμεσα σε «νόμιμες» και «παράνομες» παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των επικοινωνιών. Δεν λέει βέβαια κουβέντα για τους νόμους που και ο ίδιος διατήρησε ή ενίσχυσε, και με την κάλυψη των οποίων έχουν εκδοθεί τα τελευταία δέκα χρόνια 100.000 και πλέον εισαγγελικές άδειες για παρακολουθήσεις, με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια». Οσο για το ΠΑΣΟΚ, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την παρακολούθηση του προέδρου του και τα ερωτήματα για το σύστημα «Predator». Τι κρύβεται από πίσω; Οτι όλοι τους συμφωνούν να παρακολουθείται ο λαός, ίσως με έναν καλύτερο θεσμικό «φερετζέ», για να σώζονται τα προσχήματα περί «δημοκρατίας». Κάπως έτσι όλα αυτά τα χρόνια η άρση του απορρήτου γίνεται κανόνας και η προστασία του εξαίρεση, καθώς όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο στοχοποιεί τον «εχθρό λαό», σε συνθήκες μάλιστα που πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης και μεγαλώνει η ανησυχία των επιτελείων για το ενδεχόμενο να βρει αγωνιστική - ριζοσπαστική διέξοδο η δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται.

Μέρισμα

«Εντυπωσιακή άνοδος», «ρεκόρ», «ατμομηχανή» και άλλα τέτοια συνοδεύουν αυτές τις μέρες τις ανακοινώσεις για τα στοιχεία του Τουρισμού, με την Τράπεζα της Ελλάδας να καταγράφει εκτίναξη κατά 224,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κοντά στις επιδόσεις του 2019. Αλήθεια, όμως, ποιο είναι το «μέρισμα» για τον λαό από αυτά τα ρεκόρ, για το οποίο μιλάνε η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα; Είναι η άγρια εκμετάλλευση στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με βάση τα όσα έχουν νομοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Είναι τα χρέη που αυξάνονται και το κόστος που εκτοξεύεται για τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο. Είναι το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στις διακοπές, που μετατρέπεται σε «όνειρο θερινής νυκτός» για εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές, καθώς δεν μπορούν να αποδράσουν ούτε για λίγες μέρες. Οσο για τα περί «αυξημένων εσόδων στα κρατικά ταμεία», που θα αποτελέσουν τάχα κομπόδεμα για μελλοντικές «παροχές» στον λαό, εδώ γελάνε και οι πέτρες! Οι κρατικές εισπράξεις έχουν ήδη «προϋπολογιστεί» και «προγραφεί» για κομπόδεμα των επιχειρηματικών ομίλων, με νέες ενισχύσεις και διευκολύνσεις, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά θα ξεπαγιάζουν το καταχείμωνο, με μοναδικό ...μέρισμα την κοροϊδία των διαφόρων «pass».

Ηχηρή

«Ηχηρή παρέμβαση Μενέντεζ», «χαστούκι Μενέντεζ στην Τουρκία» και οι υπόλοιπες γνωστές μεγαλοστομίες συνόδεψαν για μια ακόμα φορά την παρέμβαση του Αμερικανού γερουσιαστή ενάντια στο ενδεχόμενο προμήθειας κι άλλων ρωσικών S-400 από την κυβέρνηση Ερντογάν. Κάπου στα «ψιλά» περνούσαν βέβαια τα καλέσματά του «η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι». «Ελπίδες» που συμμερίζονται και με το παραπάνω η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής για αποφασιστική αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό προϋποθέτει όμως ανταλλάγματα και προς τη μεριά της τουρκικής αστικής τάξης, μέρος των οποίων βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών και περιγράφονται στις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Γι' αυτό η ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, η διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς, δεν «κολλάνε» με τίποτα. Αυτά μπορεί να τα διασφαλίσει μόνο η «ηχηρή παρέμβαση» του λαού, ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Εχει υπογραφή

Αλλη μια αποκαλυπτική «συγκυρία» θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα «πανηγυρίζει» για την έξοδο από τη «μεταμνημονιακή εποπτεία», οι εταιρείες ηλεκτρισμού θα ανακοινώνουν τις τιμές του Σεπτέμβρη, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάνουν ακόμα και τα 70 λεπτά/κιλοβατώρα! Δεν πρόκειται για κανένα «φαινόμενο της πεταλούδας», αλλά για απευθείας σχέση που πασχίζουν να κρύψουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία: Οι τεράστιες αυξήσεις έχουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στρατηγικής του κεφαλαίου, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και του «πράσινου New Deal», των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της «λείας». Των «προαπαιτούμενων» δηλαδή για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Αυτή η στρατηγική συνεχίζεται και κλιμακώνεται, καθώς η σκυτάλη περνάει από την «αυξημένη εποπτεία» στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Εκεί πρέπει να σημαδέψει και ο λαός: Μόνο η δική του πάλη μπορεί να δείξει την έξοδο από τη «μέγγενη» που ισοπεδώνει τις ανάγκες του σε κρίση και σε ανάπτυξη, με μνημόνια ή χωρίς, για να διασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, τώρα είναι η ώρα να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, να οργανωθεί η αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Αυγούστου

1561 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Γιάκοπο Πέρι, θεωρούμενος και πατέρας της όπερας.

1741 Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που προσεγγίζει την Αλάσκα, δίνοντας το όνομά του στον Βερίγγειο Πορθμό (μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας).

1948 Λήγει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»). Οι μάχες που διήρκεσαν σχεδόν 70 μέρες έληξαν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει τον σκοπό του.

1950 Από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζονται σε θάνατο 13 κομμουνιστές, στη δίκη της «Αυτοάμυνας Προαστίων», με τον ΑΝ 509/1947, Ανάμεσά τους οι Σπύρος Αντύπας, Γ. Μαρτίνος, Καβαλιεράτος και Παντελής Κιουρτσής.

1965 Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Ηλία Τσιριμώκου, η οποία καταψηφίζεται μετά από 8 μέρες. Ηταν μια από τις πολλές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Βασιλιάς και δεν μακροημέρευσαν, στην προσπάθειά του να συγκροτήσει κυβέρνηση με την ΕΡΕ και τους λεγόμενους «αποστάτες» της Ενωσης Κέντρου.

1968 Στις 20 προς 21 Αυγούστου δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, καταστέλλουν την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία, που βρισκόταν σε εξέλιξη πολλούς μήνες και ήταν το αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής διάβρωσης του ΚΚ, καθώς και της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Κυριακή 21 Αυγούστου

1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Κρητική επανάσταση έληξε το 1869, χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

1940 Ο Λέων Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκαντέρ.

1944 Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΕΑΜ και να διασφαλιστεί η αστική εξουσία μετά την απελευθέρωση.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

1950 Σχηματίζεται κυβέρνηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

1952 Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10-4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε.

1964 Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1983 Δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ