Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της βαρβαρότητας σε βάρος των προσφύγων

Ερώτηση στην Κομισιόν

Ερώτηση για την κλιμάκωση της βαρβαρότητας και της άγριας καταστολής σε βάρος των προσφύγων κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε αυτή σημειώνεται:

«Τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών με θύματα πρόσφυγες, όπως ο πολυήμερος εγκλωβισμός των προσφύγων σε νησίδα στον Εβρο με τον τραγικό θάνατο ενός μικρού παιδιού, το νέο πολύνεκρο ναυάγιο νότια της Ρόδου με τους δεκάδες αγνοούμενους, τα "πλεούμενα" πτώματα στο Αιγαίο και οι καραβιές ξεριζωμένων που προσάραξαν στα Κύθηρα, συνιστούν αποτελέσματα της αντιδραστικής ευρωενωσιακής στρατηγικής στο Προσφυγικό, της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου, της κατάφωρης παραβίασης της Συνθήκης της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, που προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με χωροφύλακα τη Frontex.

Η διπλή εργαλειοποίηση του Προσφυγικού, τόσο από την τουρκική κυβέρνηση για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της, όσο και από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που αυξομειώνουν κάθε φορά την κάνουλα των ροών για την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, οδηγεί σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα και μακρινά ταξίδια, με εκατόμβες νεκρών. Ενώ όσοι γλιτώνουν γίνονται "μπαλάκι" ανταγωνισμών κυβερνήσεων και εγκλωβίζονται απάνθρωπα για μήνες σε υπερδομές προς απέλαση.

Οι ωμότητες της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσφυγική δομή Ελαιώνα, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν ξημερώματα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης για να εξαναγκάσουν τους πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά τους να μεταφερθούν σε άλλες δομές, με αντίστοιχα άθλιες συνθήκες, ενθαρρύνονται από την ευρωενωσιακή πολιτική καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών. Καταδεικνύουν το αδιέξοδο των ανύπαρκτων υποδομών ένταξής τους, το οποίο επιτείνεται και από τη σχεδιαζόμενη ολοκλήρωση του ανεπαρκούς και αποσπασματικού προγράμματος "ΕΣΤΙΑ II". Αποτελούν αλυσίδα της πρόσφατης αγριότητας στη Μελίγια από τις μαροκινές αρχές, όπως κι αυτές της Ισπανίας, με τη λεγόμενη "προοδευτική κυβέρνηση", που διαφημίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κυβέρνηση μεταξύ άλλων υπέγραψε την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και καθιέρωσε το απάνθρωπο αίσχος της Μόριας».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται:

  • Στο γεγονός ότι η επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική της ίδιας και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, και στη φρίκη που ζουν οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων που εξαπολύθηκαν από την ΕΕ και τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
  • Στην κατεπείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, με τη δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, υπό την επίβλεψη ΕΕ και ΟΗΕ, και να εξασφαλιστεί η μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ταυτόχρονη εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Χωρίς καμία επαναπροώθηση, απέλαση και εγκλεισμό στις υπερδομές - φυλακές. Με ολοκληρωμένο πλαίσιο ένταξης και εργασίας με δικαιώματα όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιλέγουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, και εξασφάλιση της ανεμπόδιστης εκπαίδευσης όλων των προσφυγόπουλων, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ