Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Επιμένει η κυβέρνηση να αφήνει χωρίς σίτιση οικότροφους φοιτητές

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στον «αέρα» παραμένει η σίτιση όσων οικότροφων φοιτητών διαμένουν σε Εστίες στην Αθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως προκύπτει από την πρόσφατη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας το ζήτημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής εξήγησε ότι στις τέσσερις φοιτητικές εστίες των ΑΕΙ της Αθήνας παραμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονται, κάνουν την πρακτική τους άσκηση ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν την περίοδο αυτή στον τόπο καταγωγής τους.

Ωστόσο, η σίτιση των φοιτητών αυτών για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού τα εστιατόρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ έκλεισαν στις 14 Ιούλη και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών στο τέλος του Ιούλη μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι για το πρόβλημα φταίνε όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν την τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας - στην οποία συγκαταλέγεται και η σίτιση - σε εργολαβίες, με εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφήνουν τους οικότροφους χωρίς σίτιση.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού που παραμένει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, απαράδεκτη. Επίσης να σταματήσει η παράδοση λειτουργιών φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτές και να προχωρήσει η ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των εστιών.

Αγγ. Συρίγος: Πρόβλημα οι «κακές πρακτικές» των φοιτητών!

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, αν και παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, «κρύφτηκε» πίσω από τη σχετική ΚΥΑ, η οποία προβλέπει πως η παροχή σίτισης ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται με τη λήξη της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επιρρίψει την ευθύνη για άλλα προβλήματα των εστιών, όπως οι άθλιες κτιριακές συνθήκες, στις «κακές πρακτικές» των φοιτητών που μένουν όλο τον χρόνο στις εστίες και εμποδίζουν τάχα τις εργασίες επισκευής - συντήρησης! Επίσης δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για χαμηλής ποιότητας σίτιση στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας.

Απαντώντας στα όσα είπε ο υφυπουργός, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν αποτελεί «κακή πρακτική» το να παραμένουν στις εστίες οι φοιτητές που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν παραμένουν όλοι οι φοιτητές, αλλά μόνο όσοι το έχουν ανάγκη και συμπλήρωσε πως «μια χαρά μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες συντήρησης - επισκευής».

«Οι φοιτητές των εστιών είναι κατά τεκμήριο παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Ειδικά τώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, ειδικά τώρα που οι σπουδές σε άλλη πόλη για μια τέτοια οικογένεια είναι άπιαστο όνειρο, γι' αυτό είναι εξωφρενικό να σταματά η δωρεάν σίτιση αυτών των εκατοντάδων φοιτητών το καλοκαίρι. Δεν θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του υπουργείου ή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αν δίνουμε ένα πιάτο φαΐ σε αυτά τα παιδιά», σημείωσε ο Γ. Δελής και απαίτησε τέλος να βρεθεί ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η σίτιση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την ώρα που με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε μάνατζερ και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, αρνείται μερικές χιλιάδες ευρώ για το φαγητό των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ