Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στο επίκεντρο οι αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να προσελκύσει η Κεντρική Εκθεση

Σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη του Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο η Κεντρική Εκθεση
Σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη του Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο η Κεντρική Εκθεση
Συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα στις πέντε Σκηνές του καθώς και σε όλους τους γνωστούς χώρους και τα Στέκια που έχει κάθε χρόνο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ρίχνει ματιές στην Κεντρική Εκθεση, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την επιμελείται αυτήν την περίοδο η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Το θέμα της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αλλωστε οι εξελίξεις στην περιοχή μας με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και οι αντιλαϊκές επιπτώσεις της αποτελούν το έδαφος στο οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν πλούσια δράση στο πλευρό του Κόμματος.


Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, πίσω από τα προσχήματα που κάθε φορά αξιοποιούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κράτη, να αναδείξει τη σχέση ιμπεριαλιστικού πολέμου - ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Κυρίως όμως φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που προβληματίζει πολλούς νέους σήμερα ως προς το «τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στον πόλεμο;» μέσα από ενότητες αφιερωμένες στην πραγματική διέξοδο για τον λαό και τη νεολαία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία που καταργεί τα αίτια των ιμπεριαλιστικών πολέμων αλλά και τη σημερινή επαναστατική δράση του Κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος. Βεβαίως, η ίδια η έκθεση καλλιεργεί την ανάγκη βαθύτερης μελέτης του ζητήματος, μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» με τα έργα του Λένιν, με τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συλλογική μελέτη της ιστορικής πείρας του ΚΚΕ και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

***

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην περιγραφή της εποχής που ζούμε, του καπιταλισμού, που έχει φτάσει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο ανάπτυξης, όπου τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία. Αναδεικνύεται ο συνεχής ανταγωνισμός τους για να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, σφαιρών επιρροής. Αυτή είναι και η αιτία της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών κρατών, των διακρατικών ενώσεων που σχηματίζουν, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Μέσω εικόνων και παραδειγμάτων αναδεικνύεται ο αποφασιστικός ρόλος των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων, ο χαρακτήρας τους ως συμμορίες των εκμεταλλευτών, που εντείνουν την εκμετάλλευση των λαών και ανταγωνίζονται άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία της εκμετάλλευσης των λαών.

Μέσα από τη δεύτερη ενότητα της έκθεσης αναδεικνύεται ότι ο πόλεμος είναι «η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», ότι η ίδια η περίοδος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης συγκεντρώνει το «εύφλεκτο υλικό», προετοιμάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μέσα και από ιστορικά παραδείγματα αποκαλύπτεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ειρηνικός καπιταλισμός», ότι ο ιμπεριαλισμός «φέρνει μέσα του τον πόλεμο, όπως το σύννεφο την καταιγίδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Β.Ι. Λένιν. Μέσα από παραδείγματα η ενότητα αναφέρεται στον ρόλο των διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων που αξιοποιούνται για την επιβολή των συμφερόντων των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών στον ανταγωνισμό τους με άλλα κράτη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, στον ρόλο του ΝΑΤΟ ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή.

***

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της υπεροχής του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως απάντηση στον κόσμο της εκμετάλλευσης, της φρίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που τον γεννά. Αναδεικνύεται πως οι κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο Κεντρικός Σχεδιασμός και η εργατική εξουσία μπορούν να απογειώσουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, να καλλιεργήσουν σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ λαών που οικοδομούν σοσιαλισμό. Μεγάλο μέρος της ενότητας είναι αφιερωμένο στην τεκμηρίωση της δυνατότητας της εργατικής εξουσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Βεβαίως σε όλη την ενότητα αξιοποιείται το παράδειγμα της ΕΣΣΔ κατά τον 20ό αιώνα, το πώς ζήσανε οι λαοί ειρηνικά για δεκαετίες, ακριβώς επειδή είχαν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους.

Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στη δράση των κομμουνιστών σήμερα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Στόχος της είναι να αναδείξει ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ξεκινάει εκεί που «χτίζονται» οι ανταγωνισμοί που τον γεννούν, την περίοδο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης». Η ενότητα περιλαμβάνει εκτενές φωτογραφικό υλικό από τις κινητοποιήσεις του Κόμματος και των σωματείων, άλλων φορέων του κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε όλη τη χώρα, στις πόλεις, στα χωριά, έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον θεσμό της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που αποτελεί σταθμό κάθε χρόνο στη μαζική καταδίκη από τη νεολαία της παρουσίας των ΝΑΤΟικών φονιάδων στη χώρα. Σε αυτόν τον αγώνα βέβαια οι κομμουνιστές της Ελλάδας δεν είναι μόνοι τους, αλλά αναπτύσσουν κοινή δράση με τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Επομένως μέρος της ενότητας αφιερώνεται στη διεθνή δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στη συνεργασία με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και Νεολαίες σε όλο τον κόσμο.

Από το σύνολο της έκθεσης και ιδιαίτερα από την τελευταία ενότητα προκύπτει η ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ σήμερα, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, αποτυπώνοντας το ίδιο το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. "Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό". Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org