Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Σε διαρκή ετοιμότητα για την περιφρούρηση του μόχθου τους
  • Με αγωνιστική παρέμβαση σταμάτησαν το πλιάτσικο με τη φόρτωση γαιάνθρακα στο λιμάνι της Λάρυμνας
  • Αύριο η απεργιακή κινητοποίηση και η συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα

Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι για να αποτρέψουν το πλιάτσικο
Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι για να αποτρέψουν το πλιάτσικο
Με άμεση αγωνιστική παρέμβαση το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, περιφρουρώντας τα περιουσιακά στοιχεία και τον μόχθο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σταμάτησαν χτες τη διαδικασία φόρτωσης γαιάνθρακα και υποπροϊόντων σε πλοίο στο λιμάνι της Λάρυμνας. Το πλοίο είχε σταλεί από την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για άμεσο ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, κάτι που θα υπονόμευε την επαναλειτουργία της με όλο το προσωπικό στις θέσεις του μετά τη μεταβίβαση στον «σωτήρα - επενδυτή».

Σημειώνεται ότι ο γαιάνθρακας αποτελεί την καύσιμη ύλη για να λειτουργήσουν τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ, με την ειδική διαχείριση της εταιρείας να προσπαθεί αυτό το υλικό μαζί με υποπροϊόντα να τα φορτώσει σε πλοίο προκειμένου να τα πουλήσει.

Ωστόσο το Σωματείο και οι εργαζόμενοι, που από την περασμένη Δευτέρα είναι απολυμένοι, ενώ «επαναπροσλαμβάνονται» με δίμηνες συμβάσεις, ώστε να πάρει «καθαρό» το «μαγαζί» ο νέος επενδυτής, υπερασπιζόμενοι τα περιουσιακά στοιχεία και την πρώτη ύλη, όπως τον γαιάνθρακα, με την παρέμβασή τους εμπόδισαν τη διαδικασία.

Μιλώντας στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ενημέρωσε για την περιφρούρηση των περιουσιακών στοιχείων και σημείωσε ότι το πλιάτσικο που επιχειρείται δεν θα περάσει. «Είμαστε έτοιμοι για όλα», τόνισε, ενώ κάλεσε 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή και ετοιμότητα.

Παράλληλα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή 29 Ιούλη, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από 1η Αυγούστου σταματά η παραγωγική δραστηριότητα, με στόχο το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ στους νέους ιδιοκτήτες, ενώ την περασμένη Δευτέρα η ειδική διαχείριση προχώρησε στην κοινοποίηση των απολύσεων του συνόλου των εργαζομένων. Τώρα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης ορισμένου χρόνου, ενώ με ευθύνη των Σωματείων διενεργείται έλεγχος για την ορθή καταβολή των αποζημιώσεων όλων των εργαζομένων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται μάλιστα δεκάδες σωματεία από όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, μαζί με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από την περιοχή της Στερεάς και της Εύβοιας, που καλούν στην αυριανή κινητοποίηση στην Αθήνα.

Σωματείο Λάρυμνας: Δεν θα επιτρέψουμε το πλιάτσικο!

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, «η κυβέρνηση, εφόσον έβαλε χέρι στον μόχθο μιας ζωής, στις αποζημιώσεις μας, στο αίμα και στον ιδρώτα μας, παράλληλα μας έριξε στην ομηρία και την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τώρα, σε συνεννόηση με την ειδική διαχείριση, περπατά το επόμενο βήμα.

Ο σχεδιασμός τους είναι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου να ξεπουληθεί και να εκποιηθεί το κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ και να μείνει αυτή κουφάρι.

Οι πρώτες ύλες (π.χ. γαιάνθρακας) και ανταλλακτικά που έχουν χρυσοπληρωθεί, τα παραγόμενα προϊόντα κοκκοποιημένου και ανομοιόμορφου σιδηρονικελίου, σκουριάς, μεταλλακτών κ.ά., αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, βγαίνουν στο σφυρί.

Επιδιώκουν να φορτώσουμε με τα χέρια μας και το τελευταίο προϊόν αξίας. Μόλις το κάνουμε και αυτό, τότε θα σταματήσουν τη λειτουργία, θα απολύσουν τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, θα σταματήσουν από την εργασία τους μικροεργολάβους, θα βγάλουν από τις βάρδιες τους συμβασιούχους πλέον εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Επιδιώκουν με το στανιό να μας κάνουν ανέργους και αργόμισθους.

Ουσιαστικά μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι ο μαρασμός του τόπου μας και το γενικό πλιάτσικο στην περιουσία της ΛΑΡΚΟ».

Ετσι, μετά από 30 μήνες αγώνα, έχοντας καταφέρει να στραπατσάρουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, έχοντας αναδείξει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, διεκδικούν να μη φύγει ούτε ένα υλικό από τη ΛΑΡΚΟ εάν δεν δεσμευτεί η κυβέρνηση για συγκεκριμένο σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, με χρονοδιάγραμμα και με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία και στις βάρδιές τους.

«Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε αργόμισθοι, θέλουμε να εργαζόμαστε, να παράγουμε, η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοιχτή και να την ξαναχτίσουμε», τονίζει το Σωματείο και καλεί την ειδική διαχείριση να ορίσει συνάντηση για να συζητήσουν το σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους στα πόστα τους.

Πούλμαν για την αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Λεωφορεία, με ευθύνη των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων, για την Αθήνα θα αναχωρήσουν αύριο για τη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα από:

Οικισμό ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα, Λούτσι, Αη Γιάννης, Μαλεσίνα), στις 7.30 π.μ.. Μαρτίνο (Κόκκινο, Παύλο), στις 7.45 π.μ. Ακραίφνιο, Κάστρο, στις 8 π.μ.

Δημαρχείο Ψαχνών, στις 7.15 π.μ. Πλατεία Αρτάκης, στις 7.30 π.μ.. Χαλκίδα (Βούρκο), στις 8 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ