Το αφήγημα της «συνύπαρξης με τον ιό» επικαλέστηκε και χτες η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πάρει τα αυτονόητα μέτρα θωράκισης του λαού και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αφού κάτι τέτοιο θα «κόστιζε» σε πόρους που κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους.
«Η πανδημία έχει μπει σε μια φάση όπου νοσεί ο κόσμος πιο εύκολα, γιατί υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα (...) Εχουμε και βαριές νοσηλείες, αλλά δεν έχουμε βαριές νοσηλείες που είχαμε στη "Δέλτα" και στην αρχή της "Ομικρον" όπου είχαμε τρομακτική πίεση. Οπότε πλέον θέλουμε να οδηγήσουμε σε ένα μοντέλο που να πηγαίνει περισσότερο στις συστάσεις»: Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, μιλώντας σε τ/σ, επικαλούμενος και πάλι σχέδιο που «έχουμε να είναι έτοιμα και νοσοκομεία στα νησιά μας και κυρίως αν χρειαστούν να γίνουν και διακομιδές». Κι όλα αυτά όταν οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου Ρόδου, που στην καρδιά του «τουριστικού θαύματος» δεν έχει καν κλιματισμό...
Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Υγείας πέταξε το μπαλάκι στο ...φθινόπωρο, ώστε, όπως είπε, «να είμαστε προετοιμασμένοι (...) Δεν εξετάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα πιο νωρίς από τον Σεπτέμβρη», εννοώντας την 4η δόση εμβολίου για τις ευπαθείς ομάδες, και «δύο μοντέλα, το ένα μοντέλο είναι η προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργούμε όλες τις συνθήκες ώστε πλέον ο ιδιωτικός τομέας ενώ έμπαινε επικουρικά ως τώρα (...) η επιλογή είναι τώρα να μπουν από την αρχή, γιατί η διαχείριση των περιστατικών δεν έχει τη δυσκολία την οποία είχε η πρώτη φάση του κορονοϊού, άρα να έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες», χωρίς να διευκρινίζεται το αντίτιμο για τη μίσθωση κλινών από τους ιδιώτες. Οσο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, υποστήριξε ότι οι μόνιμες προσλήψεις «γίνονται και προχωρούν», αναμασώντας - όπως γίνεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια - την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών (όταν τα κενά στους νοσηλευτές ξεπερνούν τις 20.000) πιθανολογώντας να βγει η σχετική προκήρυξη προς τα ...τέλη καλοκαιριού.
Οσο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης «τώρα αυτό το καλοκαίρι να δώσουμε όλες τις δυνατότητες να πάρει άδειες και το προσωπικό για να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο γίνεται για τον χειμώνα που έρχεται», δεν είναι παρά η ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που οξύνονται και δεν καμουφλάρονται με μετακινήσεις προσωπικού και την εργασιακή εξουθένωσή του.
Ενώ για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή μέχρι και 31 Δεκέμβρη ως «υπαίτιοι» για τη διασπορά του ιού, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός πριν από αυτή την ημερομηνία να επιστρέψουν (...) Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι για πρόωρη επιστροφή». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για 2.148 εργαζόμενους.
Τις τελευταίες 20 μέρες εντοπίστηκαν 2 νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας. Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών ετών με πυρετό και εξάνθημα. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1.010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο.