Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιέστες και αποκάλυψη

Eurokinissi

Δύο γεγονότα σχεδόν ταυτόχρονα: Τη μία μέρα ο πρωθυπουργός διαφημίζει την ιδιωτικοποιημένη «επικουρική σύνταξη». Και συνομιλώντας με νέους ανθρώπους που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, τους μιλά για τα οφέλη τού να παίζουν τις εισφορές τους στον τζόγο, να δημιουργήσουν μια «κουλτούρα επενδύσεων», να εξοικειωθούν με «βασικές επενδυτικές αρχές, όπως τι σημαίνει να παίρνεις μεγαλύτερο ρίσκο σε μια επένδυση». Πρόκειται για το ιδιωτικοποιημένο ταμείο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας και στην Ελλάδα τη γνωστή πρακτική που διεθνώς έχει στερήσει τη σύνταξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους με τα γνωστά «κανόνια» της ασφαλιστικής αγοράς. Την επόμενη μέρα λοιπόν στη Θεσσαλονίκη, εργάτης οικοδόμος, 68 ετών, πέφτει από το μαδέρι της σκαλωσιάς όπου εργαζόταν και σκοτώνεται επιτόπου, την ώρα του μεροκάματου. Εκτός από τις ελλείψεις σε μέσα προστασίας, αυτό που δεν κρύβεται είναι το γεγονός ότι ένας 68χρονος αντί να απολαμβάνει τη σύνταξή του, αναγκάζεται να βγαίνει στη δουλειά. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση σε «ατομική υπόθεση» και πεδίο επενδύσεων, στην άλλη της όψη όμως έχει την επιμήκυνση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον απώτατο βαθμό, με δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Καλές λοιπόν οι φιέστες, αλλά η σκληρή πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική σε όλο της το μεγαλείο.

Να το ... όφελος

Με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να οργιάζει για το «τεράστιο όφελος» που αποκομίζουν οι καταναλωτές από τις «επιδοτήσεις» στην κιλοβατώρα, έχουν ενδιαφέρον τα όσα συγκεκριμένα βγάζουν τα κομπιουτεράκια, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του φιάσκου από την υποτιθέμενη «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, που πριν από την «κατάργηση» χρέωνε την κιλοβατώρα 0,055 ευρώ. Σήμερα, που υποτίθεται ότι «καταργήθηκε», χρεώνει την κιλοβατώρα 0,55 ευρώ, δηλαδή 10 φορές πάνω! Με τις επιδοτήσεις που παίρνει ο πάροχος από το κράτος, ο καταναλωτής πληρώνει τελικά 0,19 ευρώ την κιλοβατώρα, δηλαδή αυξημένη κατά 241% σε σχέση με όσα πλήρωνε πριν από την «κατάργηση» της ρήτρας! Δηλαδή και πάλι πληρώνει ένα ληστρικό καπέλο, αυτήν τη φορά με άλλο όνομα, ώστε να μη διαταραχθεί η κερδοφορία του ιδιώτη παρόχου. Οσο για τη διαφορά, από τα 0,19 μέχρι τα 0,55 ευρώ, που «καλύπτει το κράτος»; Κι αυτά φορτώνονται στον λαό μέσω της φορολογίας, για να καταλήξουν στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. Το κερασάκι έρχεται με το λεγόμενο «πάγιο», το οποίο η εταιρεία πλέον το χρεώνει 9,90 ευρώ, σχεδόν πενταπλάσιο από όσο το χρέωνε πριν από δύο μήνες! Τέτοιο «όφελος», λοιπόν, απορούμε πού θα το ...χωρέσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τουρισμός για λίγους

Ανακοινώθηκαν χτες οι 200.000 δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», οι οποίοι προέκυψαν μετά από κλήρωση. Μόνο «όνομα και πράγμα» δεν είναι το πρόγραμμα αφού με τις αιτήσεις να φτάνουν τα 1,2 εκατομμύρια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για πρόγραμμα... «Τουρισμός μόνο για 1 στους 6». Για τους 1 εκατομμύριο που δεν τους χαμογέλασε η κληρωτίδα έχουν για παρηγοριά τη νέα κλήρωση που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ακόμη 200.000 δικαιούχους, η οποία όμως θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη, αναβάλλοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τις φετινές τους διακοπές. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς το ποσό που επιδοτείται είναι μόλις 150 ευρώ και αποκλειστικά για διαμονή, ενώ έχουν εκτοξευθεί και τα έξοδα μετακίνησης (ακτοπλοϊκά, βενζίνη κ.λπ.), με το λαϊκό εισόδημα να αιμορραγεί ποικιλοτρόπως. Οι έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι 1 στους 2 δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος. Εντέλει αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι καμιά ουσιαστική συμβολή στην ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για τουρισμό δεν έχουν τα επιδοτούμενα προγράμματα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους από τα κέρδη που θα αποκομίσουν από το κατά τ' άλλα «τουριστικό θαύμα» της χώρας.

Βαρβαρότητα

Στοιχεία ενδεικτικά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που δεν γνωρίζει εξαιρέσεις σε κυβερνήσεις και σύνορα, περιλαμβάνονται σε έκθεση του ΟΟΣΑ για την παιδική φτώχεια. Ετσι, ο ίδιος ο οργανισμός παραδέχεται ότι στις χώρες του, το 13% των παιδιών ζουν σε σχετική εισοδηματική φτώχεια. Μάλιστα, το ποσοστό αυξάνεται περισσότερο από 20% σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει αυτές τις μέρες την «κοινωνική πολιτική» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Οσο για την Ελλάδα; Σύμφωνα με την έρευνα, το 10% των παιδιών μέχρι 15 ετών αντιμετωπίζουν στέρηση τροφής στο σπίτι τους (!), το 8,8% αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις αγαθών και το 46% εντοπίζουν τις ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά στο σπίτι τους. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα, που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», γίνεται σαφές ότι όσες «ανάσες ανακούφισης» κι αν πάρει ο λαός, αυτές θα είναι λίγες μπροστά στη «Λερναία Υδρα» που στραγγίζει από παντού το εισόδημά του. Αυτή η βαρβαρότητα λοιπόν ούτε φτιασιδώνεται ούτε διορθώνεται, αλλά ξηλώνεται από τη ρίζα της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.

1821 Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.

1836 Γεννιέται στη Σύρο ο κορυφαίος λογοτέχνης Εμμανουήλ Ροΐδης.

1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1919 Ιδρύεται η ρεφορμιστική Συνδικαλιστική Διεθνής του Αμστερνταμ.

1924 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.

1938 Αντιδικτατορική εξέγερση εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης, στην οποία ενεργό μέρος παίρνει και η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Οι μεταξικές αρχές καταλύθηκαν, ενώ η Γενική Διοίκηση, η Μεραρχία, το τηλεγραφείο και άλλες υπηρεσίες κατελήφθησαν από τους εξεγερμένους. Ωστόσο, η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά, οδηγώντας με την παθητική στάση της την εξέγερση σε εκφυλισμό. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης Μεταξά κατέστειλε τελικά την εξέγερση.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα - Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπαίνουν στο Λιδορίκι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για την κατάληψη του Κλέφτη.

1948 Στις 28 και 29 Ιούλη, μέσα στη φωτιά της μάχης, συνέρχεται στην Πέτρα Μούκα του Γράμμου η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια εκτίμησε πως τα χτυπήματα του ΔΣΕ είχαν προξενήσει μια άνευ προηγουμένου «ολόπλευρη κρίση» στο αστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για το αποφασιστικό χτύπημά του. Η εκτίμηση ωστόσο αυτή, επηρεασμένη και από την εποποιία του ΔΣΕ στη Β. Πίνδο, δεν πατούσε στην πραγματικότητα. Τέλος, η 4η Ολομέλεια πήρε Απόφαση κατά του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, η οποία ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.

1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1954 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβες, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως τον θάνατό του το 2013.

1974 Η σοβιετική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού υπογραμμίζει: «Πρέπει να δοθεί τέρμα στις επιβουλές κατά της ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ