Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιθεωρητές στο στόχαστρο επιχειρήσεων επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους

Σοβαρές καταγγελίες για τη «μαύρη» εργασία και για εργοδότες που ενημερώνονται για επικείμενους ελέγχους

Καταγγελίες για διαρροή πληροφοριών σε εργοδότες σχετικά με το πότε θα γίνουν έλεγχοι, κρύβοντας έτσι έναν τεράστιο όγκο «μαύρης» εργασίας, περιλαμβάνει υπηρεσιακή αναφορά επιθεωρητών Εργασίας από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) Κεντρικού Τομέα Πειραιά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ακόμα οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το καλοκαίρι του 2019 επιθεωρήτρια Εργασίας δέχθηκε ανώνυμες απειλές αλλά αντί να διαλευκανθεί η υπόθεση, της προτάθηκε από την υπηρεσία να μετακινηθεί σε άλλη θέση!

Η μόνη αντίδραση σε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες ήταν η μετακίνηση ενός από τους επιθεωρητές, που έκαναν την αναφορά, από το ΤΕΕΣ Κεντρικού Τομέα Πειραιά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κερατσινίου! Η αναφορά με τις καταγγελίες υποβλήθηκε στις 2 Ιούλη και η μετακίνηση έγινε στις 5 Ιούλη!

Η αναφορά σημειώνει μεταξύ άλλων ότι κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται να ενημερώνονται για το πότε γίνονται οι έλεγχοι, ότι η υπηρεσία ζητά από τους επιθεωρητές να καταθέτουν μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχων και αυτό να τηρείται αυστηρά, γεγονός που ακυρώνει τη δυνατότητα αιφνιδιαστικών ελέγχων και ότι οι επιθεωρητές πρέπει να καταφύγουν σε διάφορες ενέργειες για να καταφέρουν να τους κάνουν. Περαιτέρω σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε επιχειρήσεις με συστηματικά υποδηλωμένη εργασία, όμως οι επιθεωρητές αντί να επιβραβεύονται δέχονται κριτική γιατί κάνουν τη δουλειά τους!

Οι καταγγελίες αναδεικνύουν επίσης το όργιο της «μαύρης» εργασίας, δηλαδή της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπάρχει συστηματική υποδηλωμένη εργασία σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Εργαζόμενοι που φαίνεται στα χαρτιά να εργάζονται 2 - 8 ώρες τη βδομάδα, στην πραγματικότητα δουλεύουν 40 - 60 ώρες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όγκος της «μαύρης» εργασίας καταλαμβάνει το 80 - 95% του εργάσιμου χρόνου! Επίσης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ασφαλίζονται για τις πραγματικές ώρες εργασίας και κατά συνέπεια ό,τι αντιστοιχεί σε αυτές, όπως Δώρα γιορτών, επίδομα αδείας, προσαυξήσεις για υπερεργασία και υπερωρία, για εργασία τις Κυριακές και αργίες, για εργασία τη νύχτα και άλλα επιδόματα. Ενώ όταν απολύονται δεν μπορούν να διεκδικήσουν όσα πραγματικά τους οφείλονται.

Εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία

Τις παραπάνω σοβαρές καταγγελίες σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Σωματεία Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας), η οποία καταγγέλλει παράλληλα ως εκδικητική και παράτυπη τη μετακίνηση του ενός από τους καταγγέλλοντες αλλά και τον τρόπο χειρισμού από την υπηρεσία της προσπάθειας τρομοκράτησης επιθεωρήτριας Εργασίας το καλοκαίρι του 2019.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε οι επιθεωρητές να μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, να διασφαλιστεί ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας του επιτόπιου ελέγχου. Να θωρακιστούν νομικά οι επιθεωρητές από κακόβουλες πρακτικές.

Για το σκέλος της καταγγελίας που αφορά την υποδηλωμένη εργασία επισημαίνει πως «είναι διαχρονικό "κατόρθωμα" όλων των κυβερνήσεων που θέσπισαν τις λεγόμενες "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης και απαξίωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Ακόμα ξεκαθαρίζει: «Είμαστε οι τελευταίοι που θα σπεύσουμε να υπερασπιστούμε την "τιμή και την υπόληψη" του αστικού κράτους», που υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα τα οποία εκμεταλλεύονται εκατομμύρια ανθρώπους. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αυτό δεν σημαίνει πως θα ανεχτούμε εκφυλιστικά φαινόμενα που πλήττουν και τη δική μας υπόληψη στα μάτια των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε να "μπουν στο ίδιο τσουβάλι" άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και με ελάχιστα μέσα για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους με όσους βλέπουν τη δυστυχία των άλλων σαν ευκαιρία για τον εαυτό τους. Οσοι σκοπεύουν να διαλύσουν την Επιθεώρηση μέσα από την ηθική απαξίωση των επιθεωρητών θα μας βρουν απέναντι, θα βρουν απέναντί τους το οργανωμένο ταξικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ