Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οργανώνουν τη δράση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων στα ναυπηγεία

Σύσκεψη συντονισμού χτες στον Πειραιά, μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις που προμηνύουν οι αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

Από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Πραγματοποίηση παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 14 Ιούλη, από αντιπροσωπείες διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ναυπηγικής βιομηχανίας, αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην οποία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Εργαζόμενων Σκαραμαγκά «Τρίαινα» κ.ά. Βασικά τους αιτήματα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η καταβολή των δεδουλευμένων και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, με τις ανησυχίες τους να εντείνονται μετά τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, συνόψισε στην εισηγητική του ομιλία ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν από κοινού την πάλη και τη διεκδίκησή τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δεδουλευμένων, των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το σύνολο των εργαζομένων βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση, ενώ οι «νέες θέσεις εργασίας» που διαφημίζουν η κυβέρνηση και οι νέοι ιδιοκτήτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στο πρότυπο τις εργολαβικής εργασίας:

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη θέση του ειδικού εκκαθαριστή που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα ο νέος ιδιοκτήτης (Προκοπίου), καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ εξασφαλίζει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη - ιδιώτη με την υπαγωγή του στον «αναπτυξιακό» νόμο του 2021, ο οποίος εξασφαλίζει ταχύτατη αδειοδότηση και φυσικά πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές, δεν δίνει καμία απάντηση στο εύλογο αίτημα των 700 εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.«Δεν επιλύονται ούτε τα ζητήματα των αποζημιώσεων, ούτε καν τα ζητήματα της απόδοσης των δεδουλευμένων τους και των κόπων τους προκειμένου τα ναυπηγεία να δοθούν στους νέους ιδιοκτήτες, απαλλαγμένα από τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι φυσικά απολύονται. Η κυβέρνηση χωρίς ντροπή δεν απαντάει αν θα δοθούν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους, αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που τους δικαιώνουν», σημείωσε ο Μ. Μπεκρής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου επίσης υπάρχει τους τελευταίους μήνες νέος ιδιοκτήτης, η αμερικανοϊταλική κοινοπραξία «ONEX - Fincantieri». «Επί της ουσίας η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι αυτή των απολύσεων», κατήγγειλε ο Μ. Μπεκρής, ενώ η αποπληρωμή των δεδουλευμένων συνδέεται με το εξοπλιστικό έργο που θα δοθεί στον νέο επενδυτή. Οσο για τις Συμβάσεις, «θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Σύρου, δηλαδή ένα εργολαβικό μοντέλο με ατομικές συμβάσεις».

«Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με την κλοπή του μόχθου των εργαζομένων, κανένας συμβιβασμός με τις απολύσεις. Πρέπει να υπάρξει απαραβίαστος όρος και δέσμευση για συνέχιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων, με συγκροτημένα δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Μ. Μπεκρής και πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κέντρο θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία.

Αναφέρθηκε ακόμα στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλος» για υπογραφή ΣΣΕ, καθώς και στη Σύμβαση που έχει καταφέρει να υπογράψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το Συνδικάτο Μετάλλου. «Το αίτημα για να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων του κλάδου η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της σύμβασης», τόνισε.

Δίνουμε τη μάχη για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας

«Τα ναυπηγεία είναι στρατηγικής σημασίας χώροι και στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το κεφάλαιο. Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία με φόντο το φυσικό αέριο, τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, εμπλέκει για τα καλά τα ναυπηγεία στους ανταγωνισμούς Αμερικής - Κίνας - Ρωσίας όσον αφορά τους σταθμούς LNG», συνέχισε ο Μ. Μπεκρής. Ειδικά δε όσον αφορά τα δύο μεγάλα ναυπηγεία, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, υπογράμμισε ότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε συνθήκες που οι «αμυντικοί εξοπλισμοί» φαίνεται ότι έχουν όλο και μικρότερη σχέση με την άμυνα της χώρας. Ετσι, «ενώ στο όνομα των αμυντικών εξοπλισμών δεσμεύουν εντέχνως τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, μέχρι στιγμής όλο το έργο έχει δοθεί με διακρατικές συμφωνίες εκτός Ελλάδας, και για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χωράς μας δεν υπάρχει δέσμευση να φτιαχτεί ούτε βίδα», κατήγγειλε.

«Εχουμε χρέος να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, με ΣΣΕ. Η πείρα δείχνει ότι αυτή η πίεση αποδίδει καρπούς και φέρνει αποτελέσματα. Οταν είμαστε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας, όταν η αλληλεγγύη γίνεται όπλο στα χέρια μας, δίνουμε από καλύτερη θέση τη μάχη για να έχουμε θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε.

Δεν θα δεχτούμε καμιά απόλυση!

Ο Βαγγέλης Μπαλογιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», αναφέρθηκε στην απόφαση που είχε ληφθεί το 2012 να κλείσουν τα ναυπηγεία, στους αγώνες που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι από τότε για να μείνουν ανοιχτά και να έχουν δουλειά, καθώς και στα εμπόδια που τους έβαλαν οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι εργοδότες. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα γιατί πιστεύουν ότι τα ναυπηγεία μπορεί να σταθούν στα πόδια τους, οι ίδιοι δε να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να δουλεύουν με ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας. Εκανε επίσης καθαρό ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση».

Στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλος» για την υπογραφή ΣΣΕ αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στα ναυπηγεία. Χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου να συζητήσουν όλα τα σωματεία και να καταλήξουν σε κοινή δράση, καθώς όπως είπε πρέπει να πάνε ενιαία στο κομμάτι της ΣΣΕ και της κατοχύρωσης δικαιωμάτων.

Στις εξελίξεις στα ναυπηγεία αναφέρθηκαν επίσης ο Δ. Κόλλιας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, και ο Χρ. Τέλιος, μαραγκός.

Σημαντικό βήμα η προσπάθεια συντονισμού

Στη σημασία της σύσκεψης για την ανάπτυξη του κοινού συντονισμένου αγώνα αναφέρθηκαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Ακης Αντωνίου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά, με τον πρώτο να προτρέπει: «Να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους με ανακοινώσεις για τη σύσκεψη, τι συζητήσαμε, τι λέμε ότι θα κάνουμε. Είναι τα πρώτα βήματα για να μπορέσουμε να συντονιστούμε». Επεσήμανε ότι έρχονται δουλειές, αλλά το ζήτημα για τους εργαζόμενους είναι με τι όρους θα γίνουν. Με μισθούς - ξεροκόμματα; Στο Πέραμα, είπε, έχει πολλή δουλειά, αλλά δεν υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, που αντικαθίσταται από ελαστικές μορφές εργασίας. Στη Σύρο υπάρχει το φαινόμενο εργαζόμενοι να γίνονται εργολάβοι του εαυτού τους, γιατί δουλεύουν με το κομμάτι. Γι' αυτό, σημείωσε, η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία με συγκροτημένα δικαιώματα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org