Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ηττα Συντηρητικών και παραίτηση του προέδρου του κόμματος

Αυξημένη κινητικότητα και όξυνση των εσωκομματικών τριβών παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, με αποκορύφωμα την παραίτηση, την Παρασκευή, του προέδρου του κόμματος Ολιβερ Ντάουντεν, έπειτα από την ήττα δύο Συντηρητικών υποψήφιων βουλευτών σε ισάριθμες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Οι ήττες αυτές είναι οι πιο πρόσφατες στη σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας», παραδέχτηκε ο Ντάουντεν σε επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος, προσθέτοντας αφενός ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» και αφετέρου ότι κάποιος «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον έχασε από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες την έδρα στο Τίβερτον και Χόνιτον, η οποία ψηφίζει υπέρ των Τόρις από το 1997, όταν δημιουργήθηκε, με διαφορά μεγαλύτερη από 6.000 ψήφους. Επιπλέον, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την έδρα στο Γουέικφιλντ της βόρειας Αγγλίας, παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος, το οποίο όμως είχε χάσει στις εκλογές του Δεκέμβρη 2019, στις οποίες είχαν σαρώσει οι Συντηρητικοί. Και στις δύο περιφέρειες οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά από παραιτήσεις των βουλευτών λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ένα 15ήμερο αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «επιβίωσε» πρότασης μομφής με πρόσχημα τα πάρτι που έκανε ενώ ίσχυαν μέτρα καθολικής απαγόρευσης μετακινήσεων λόγω πανδημίας.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Τζόνσον μετέβη στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι, όπου ξεκινούσε η σύνοδος ηγετών των 54 χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ