Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Παζάρια για «πλειοψηφία δράσης» και ... διαγωνισμός «υπευθυνότητας» από όλα τα αστικά κόμματα

Ετοιμότητα για διαμόρφωση κατά περίπτωση πλειοψηφιών δηλώνουν ο Μακρόν, η Λεπέν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί
Ετοιμότητα για διαμόρφωση κατά περίπτωση πλειοψηφιών δηλώνουν ο Μακρόν, η Λεπέν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί
Τα αποτελέσματα του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Γαλλία επιβεβαίωσαν τις εντεινόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, στο έδαφος της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, αλλά και των συνολικότερων εξελίξεων και ανταγωνισμών που επιταχύνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Στα αποτελέσματα αλλά και στα πρώτα μετεκλογικά παζάρια καταγράφονται μια σειρά χαρακτηριστικές εξελίξεις, καταρρίπτοντας και διάφορες αποπροσανατολιστικές «αναλύσεις» που αναμασούν αστικά επιτελεία και στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων:

-- Η «απογείωση» της κοινοβουλευτικής δύναμης της ακροδεξιάς επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η λογική του «μικρότερου κακού» και των «δημοκρατικών μετώπων» εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία όχι μόνο δεν αντιμετώπισε την ακροδεξιά, αλλά αντίθετα συνέβαλε στην παραπέρα ενίσχυσή της.

-- Η ανάδειξη του νέου κεντροαριστερού εκλογικού συνασπισμού «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES) υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη δεύτερη θέση αναδεικνύει τον ρόλο «αριστερών εναλλακτικών» τύπου Μελανσόν στη συνολικότερη επιχείρηση «αναβάπτισης» της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, απαλλαγής της από την κατακραυγή για το βαρύ αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεών της.

-- Η «υπευθυνότητα» που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις στα μετεκλογικά παζάρια όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, η ετοιμότητά τους για κατά περίπτωση συνεργασίες στο όνομα του «γενικού συμφέροντος» επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους σύγκλιση στα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου...

Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων

Σε ό,τι αφορά αυτά καθαυτά τα εκλογικά αποτελέσματα, τα βασικότερα στοιχεία είναι τα εξής:

  • Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Προέδρου Εμ. Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή (δύο μόλις μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες υποτίθεται ότι «κατέγραψε αναμφίβολη νίκη», όπως περιέγραφαν τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας), καταγράφοντας μεγάλες απώλειες: Ο συνασπισμός «Μαζί!» (όπου συμμετέχουν το κόμμα του Μακρόν και άλλες δυνάμεις όπως τα κόμματα MoDem και «Ορίζοντες») πήρε 245 έδρες, έναντι 348 που είχε πάρει στις εκλογές του 2017 το κόμμα του Μακρόν μαζί με το MoDem.
  • Η NUPES αναδείχτηκε 2η δύναμη (ως συνασπισμός) στη νέα Βουλή, με 131 έδρες. Οι ισορροπίες ωστόσο στο εσωτερικό του συνασπισμού παραμένουν εύθραυστες, όπως έδειξε και η απόρριψη της πρότασης Μελανσόν να συγκροτηθεί ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα της NUPES. Στον συνασπισμό συμμετέχουν: Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (FI) του Μελανσόν, που πήρε 72 έδρες, από 17 το 2017. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που πήρε 26 από 30. Το «μεταλλαγμένο» Γαλλικό ΚΚ (PCF) που πήρε 12 έδρες από 10. Οι Οικολόγοι (EELV) που ενισχύθηκαν σημαντικά, παίρνοντας 27 έδρες, ενώ πριν δεν είχαν καμία.
  • Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» εκτόξευσε την κοινοβουλευτική της δύναμη, λαμβάνοντας 89 έδρες, από 8 που πήρε το 2017 ο προκάτοχός της, «Εθνικό Μέτωπο». Με δεδομένες τις μέχρι τώρα διαφωνίες για συγκρότηση ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας της NUPES, η Μαρίν Λεπέν έχει πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στη Βουλή.
Αναζήτηση «πλειοψηφίας δράσης»...

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μακρόν ξεκίνησε επαφές με τους εκπροσώπους όλων των νέων κοινοβουλευτικών δυνάμεων, αφού είχε πρώτα απορρίψει την παραίτηση που υπέβαλε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναζητά με μεγάλη ειλικρίνεια μια πλειοψηφία για το γενικό συμφέρον της χώρας μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν («Αναγέννηση») Στ. Γκερινί.

Την Τετάρτη, ο Μακρόν προχώρησε σε διάγγελμα λέγοντας ότι «είναι δυνατόν να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τις επόμενες βδομάδες, αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι για τη λειτουργία της Βουλής μπορεί να αξιοποιηθεί και η διαμόρφωση πλειοψηφιών κατά περίπτωση για την ψήφιση νομοσχεδίων, εκτιμώντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο», ώστε να προχωρήσουν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Οι διακομματικές αποφάσεις συνεχίζονται, ενώ την επόμενη βδομάδα η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής θα αναζωπυρώσει κι άλλο το παζάρι.

Την Πέμπτη η Μπορν ανέφερε στο δίκτυο LCI ότι «δεν λείπουν παρά 37 βουλευτές για τη δημιουργία πλειοψηφίας» και δήλωνε «πολύ πεπεισμένη για την ικανότητα του προεδρικού στρατοπέδου να επιτυγχάνει επαρκείς ψήφους πάνω σε κάθε νομοσχέδιο». Μάλιστα, παραπέμποντας στην κατάσταση «που επικρατεί ήδη σε γειτονικές μας χώρες» όπου «υπάρχουν ήδη συμμαχίες», είπε ότι «το κάλεσμα του Προέδρου δεν ήταν τελεσίγραφο (...) Πώς θα προχωρήσει η χώρα; Χρειάζεται είτε να συμφωνήσουμε σε μια συμμαχία είτε - αν πούμε ότι δεν θέλουμε κάτι τέτοιο - να εξετάζουμε κάθε νομοσχέδιο κατά περίπτωση».

...για τα «γενικά συμφέροντα» του γαλλικού κεφαλαίου

Αν και ο Μακρόν στο διάγγελμά του ισχυρίστηκε ότι «η ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας (...) δεν δικαιολογείται» σήμερα, είναι χαρακτηριστικό ότι στις συναντήσεις του βολιδοσκόπησε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τους αρχηγούς των κομμάτων, μεταξύ αυτών και την ηγέτη της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) Μαρίν Λεπέν.

Το ξέπλυμα της ακροδεξιάς μάλιστα συνεχίζεται, στο όνομα του «γενικού συμφέροντος» της χώρας (δηλαδή των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου), από πολλούς που μόλις πριν δυο μήνες, στις προεδρικές εκλογές, παρουσίαζαν την RN ως «εχθρό της δημοκρατίας», για να μαντρώσουν τότε τον λαό σε «δημοκρατικά μέτωπα»...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η βουλευτής του «Μαζί» Σελίν Καλβέζ δήλωσε ότι «όταν έχουμε ανάγκη μια πλειοψηφία και αν αυτό είναι καλό για τους Γάλλους, θα αναζητήσουμε και τις απόψεις της RN». Αν και προσπάθησε βέβαια να προσθέσει κάτι για... «καμία αξία που δεν μοιράζομαι με τη RN», τόνισε ότι «οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει επίσης να λάβουν τις δικές τους ευθύνες, να απέχουν από μπλοκαρίσματα, παιχνίδια τακτικής, αφορά το μέλλον της χώρας».

Ο Ολ. Βεράν (μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας και πλέον υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Βουλή), απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την RN, είπε ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι. Ανάμεσά τους προφανώς και η διεύρυνση της πλειοψηφίας μας, η συνέχιση της υπέρβασης του διπόλου κεντροδεξιάς/κεντροαριστεράς, μπορεί ακόμα και μια διεύρυνση ακόμα ευρύτερη, γιατί η ώρα είναι κρίσιμη και πρέπει να μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις και να βρίσκουμε στοιχεία συναίνεσης για τη μεταρρύθμιση της χώρας».

Ο βουλευτής της «Αναγέννησης» Σ. Μαγιάρ μίλησε για «αρκετά διαφορετική συγκέντρωση (πολιτικών δυνάμεων) σε σχέση με ό,τι γινόταν ως τώρα. Πρέπει να αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, που μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν».

Από τη μεριά της RN και η Λεπέν άλλωστε έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «είμαστε βουλευτές υπεύθυνοι», αλλά και να επιβεβαιώσει πόσο συζητιέται το σχήμα της συνεργασίας κατά περίπτωση, αναφέροντας: «Αν τα μέτρα που κάθε φορά παρουσιάζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα ψηφίζουμε. Αν όχι, θα τα τροποποιούμε. Αν οι τροποποιήσεις μας δεν περιλαμβάνονται στα κείμενα, τότε θα εναντιωνόμαστε (...) Θα υπερασπιστούμε το συμφέρον της Γαλλίας».

Αλλά και από τη μεριά των Ρεπουμπλικάνων (LR), του μεγαλύτερου μέχρι πρότινος κόμματος της γκωλικής δεξιάς, που πλέον θα έχει 61 βουλευτές, από 112 στις προηγούμενες, η τοποθέτηση ότι θα παραμείνει στην «αντιπολίτευση», συνοδεύτηκε από μεγάλα «παράθυρα» συνεργασιών σε νομοσχέδια. Ο ηγέτης των LR, Κρ. Ζακόμπ, είπε μεν ότι «η στάση μας είναι πολύ σαφής, βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση και θα παραμείνουμε», αλλά συμπλήρωσε: «Εξαρτάται από τον Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπόψιν του τις πολιτικές προτάσεις μας. Εμείς θα καταθέτουμε συνέχεια προτάσεις».

Σημειωτέον ότι στους κύκλους των LR εκφράζονται και φωνές για μια ακόμα ευρύτερη και σαφέστερη συστράτευση με το «Μαζί», όπως ζητά επίμονα το στέλεχος του κόμματος (και υπουργός επί κυβέρνησης Σιράκ) Κατρίν Βοτρίν, αναφέροντας ότι «απέναντι στην ακινησία, έχουμε μια δημοκρατική ευθύνη. Προτιμάμε ο καθένας να μείνει στη γωνιά του και να μην κάνει τίποτα για τη Γαλλία; `Η να συμφωνήσουμε για δράση;».

Στη NUPES «δεν σοκάρονται» από την «εθνική ενότητα»

Οι συνιστώσες της NUPES έσπευσαν επίσης να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει κανένα «ταμπού» στην εξέταση μιας συνεργασίας, τουλάχιστον κατά περίπτωση, με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν εκτίμησε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «κατάλαβε το μήνυμα των Γάλλων, ότι δεν μπορεί πια να είναι ο παντοδύναμος Πρόεδρος, ο υπερ-Πρόεδρος», ενώ μιλώντας για μια «πλούσια ανταλλαγή απόψεων» αναρωτήθηκε «τι θα κάνει τώρα; Θα είναι (σ.σ. αυτές οι συναντήσεις) απλά ένα πλαίσιο για να πει (σ.σ. ο Μακρόν) ότι είχε διαβουλεύσεις;...».

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση της βουλευτή του PS Βαλερί Ραμπό, που αφού είπε ότι και η ίδια στις προεδρικές εκλογές ψήφισε Μακρόν, για να μη βγει η Λεπέν, πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να αποκλείσει τον διάλογο».

Ο επικεφαλής του Γαλλικού ΚΚ Φ. Ρουσέλ, ακόμα πιο απροκάλυπτα, εξήγησε στον Μακρόν ότι «εμείς έχουμε ήδη πάρει μέρος σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1945 με τον στρατηγό Ντε Γκολ και δεν είναι κάτι που μας σοκάρει. Είπα στον κ. Μακρόν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο»...

Ο δε εθνικός συντονιστής της FI, Α. Κατέν, επιχειρηματολογώντας ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφού «η εθνική ενότητα αναφέρεται σε ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι συνεργάζονταν για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που κατέστρεφε, σκέφτομαι ειδικά τους δύο πολέμους και τον ναζισμό», πρόσθεσε πως «ο πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η "Ανυπότακτη Γαλλία" είναι σίγουρα τμήμα του "δημοκρατικού στρατοπέδου"». Στο μεταξύ, ο βουλευτής της FI, Μ. Μπομπάρντ, δήλωσε ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το πρόγραμμά μας είναι κάτι που πρέπει κανείς να δεχτεί ή να απορρίψει στο σύνολό του (...) Είμαστε προφανώς ικανοί να διαπραγματευτούμε αλλά έχουμε και πεποιθήσεις...», αναφέροντας κατά τα άλλα ότι «το να κάνουμε παραχωρήσεις για τις οποίες δεν είμαστε έτοιμοι δεν θα έδειχνε σεβασμό στους ψηφοφόρους μας...».

Τέλος, ο γγ των Οικολόγων (EELV), Ζ. Μπαγιόν, είπε: «Πρόκειται για δημοκρατικό έθιμο να διαλυθεί η (σημερινή) κυβέρνηση και να διατυπώσουμε κρίση πάνω στα (νέα) χαρτιά (προτάσεις), αν μου επιτρέπετε την έκφραση "να δώσουμε μια ευκαιρία στο (νέο) προϊόν"». Αναγγέλλοντας δε «φιλόδοξα σχέδια» για το κλίμα που θα καταθέσει το κόμμα του, κατέληξε ότι «αυτό θα είναι για τον Μακρόν μια ευκαιρία "να φύγει" από τα λόγια και να περάσει στις πράξεις...».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ